Петимата най-добри германци, подвизавали се във Висшата лига


Петимата най-добри германци, подвизавали се във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

2121 0

В английската Висша лига са се подвизавали редица качествени германски футболисти. Германия е създала някои от най-великите играчи на всички времена. Въобще страната е една от най-успешните във футболната история, а талантите, които е родила също не са за подценяване.

Въпреки това, някои от най-великите футболисти на Германия като Лотар Матеус, Герд Мюлер, Томас Мюлер, Мирослав Клозе и Филип Лам не са играли във Висшата лига. Но няколко други играчи решиха да поемат предизвикателството, поставено от английския елит, по време на техните кариери.

В настоящия материал ще ви представим петимата най-добри германци, които са се подвизавали в най-високия ешелон на английския футбол.

5. Йенс Леман

Германският страж прекара 5 години, играейки за Арсен Венгер в Арсенал. Той бе част и от великия отбор на "артилиеристите", който завърши кампанията в Англия без загуба през 2003/04 и стана шампион. Той имаше своите добри и лоши моменти с червената фланелка. Леман напусна Северен Лондон през 2008 година, печелейки Висшата лига и ФА Къп. Феновете на Арсенал смятат бившия вратар за най-добрия страж на клуба през последните десетилетия.

4. Лерой Сане

Сане прекара четири години в Манчестър Сити. След труден старт на кариерата си там, той обаче избухна, доказвайки се като едно от най-добрите крила в английския футбол. Преди да премине в състава на Байерн Мюнхен, 26-годишният футболист записа 134 мача с "небесносините", в които се разписа на 37 пъти и асистира за още 46 попадения. По време на престоя си на Острова Сане успя да спечели Висшата лига два пъти, веднъж ФА Къп и още два пъти Купата на лигата. Той също така бе избран и за най-добър млад играч в първенството за сезон 2017/18.

3. Михаел Балак

Един от най-динамичните футболисти, които германската школа някога е произвеждала. Много хора си мислеха, че силните години на Балак са минали, когато той се присъедини към отбора на Челси през лятото на 2006 година, но той все още имаше какво да покаже. Той прие роля, която му позволяваше да играе навсякъде в средата на терена, движейки топката в предни позиции. С екипа на лондончани той спечели Висшата лига, Купата на лигата, както и ФА Къп на два пъти. 

2. Месут Йозил

Германецът е считан от мнозина за един от най-техничните футболисти живели някога. Арсенал го привлече през 2013 година от Реал Мадрид, когато той бе в разцвета на силите си. Той се отчете с 19 асистенции през сезон 2015/16. Йозил можеше да даде перфектния пас от почти всяка една част на терена. Той прекара 8 години в Арсенал, поздравявайки се с три успеха във ФА Къп.

1. Илкай Гюндоган

Лидерът в полузащитата на Манчестър сити. Германецът премина на "Етихад" през 2016 година от състава на Борусия Дортмунд. На него му бе доста трудно да се наложи в състава на Пеп Гуардиола, но с течение на времето неговата форма се подобри. Той се превърна и в най-резултатния германски футболист във Висшата лига с 36 гола на своето име. Гюндоган спечели Висшата лига четири пъти, има още толкова медала и от Купата на лигата, както и веднъж във ФА Къп.

Петима футболисти, които неведнъж са ни оставяли без думи след своите представяния. Неслучайно те попадат в тази класация - имена, които вечно ще се помнят от привържениците на английския футбол.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-добрата единайсеторка, която никога не е печелила Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички