"На лондонския фронт нищо ново": Челси отново разби Тотнъм (ВИДЕО + СНИМКИ)


"На лондонския фронт нищо ново": Челси отново разби Тотнъм (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

4707 0

Точно една година след уволнението на Франк Лампард, Челси записа нова победа срещу Тотнъм в среща от 23-ия кръг на английската Висша лига. Тимът на Томас Тухел отново не остави съмнения, че е по-добър от градския си съперник и го победи с 2:0 на "Стамфорд Бридж".

*На 5 и 12 януари Челси победи на два пъти (2:0 и 1:0) Тотнъм в 1/2-финалите за Купата на Лигата. Днес бе и четвъртата поредна победа за тях срещу този опонент във всички турнири. "Шпорите" не са печелили срещу "сините" от 29 септември 2020 година!

Макар че футболистите на Тухел този път не поведоха преди почивката, това се случи веднага след нея, когато Хаким Зиеш блесна със страхотен гол (по-надолу в текста ще намерите линк към изпълнението му!). Малко след това Тиаго Силва се разписа с глава и интригата в срещата приключи рано-рано.

Това бе първа загуба за Антонио Конте в първенството, откакто пое тима в края на 2021 година. "Шпорите" останаха на седмо място с 36 точки, докато Челси е трети с 47 пункта. Ето как се разви столичното дерби:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 45-ата секунда Ромелу Лукаку можеше да открие резултата, след като получи пас от крилото от Мейсън Маунт, но не успя да нацели хубаво топката с левия крак и тя премина над вратата. В 4-ата минута Маунт намери Хъдсън-Одой на втора греда, но ударът му с глава срещна външната част на мрежата. Домакините продължиха да бъдат по-настоятелни и в първите десет минути почти не дадоха топката на своя опонент. 

В 11-ата Хаким Зиеш стреля по диагонал с левия крак, но Лорис успя да боксира топката. Тотнъм отговори с хубава атака 120 секунди по-късно, когато Хари Уинкс проби през центъра и стигна до границата на наказателното поле, но шутът му с левия крак бе прекалено слаб, за да затрудни Кепа. Постепенно футболистите на "шпорите" поизравниха играта, но им бе трудно да организират постепенни атаки. 

В 19-ата минута Мат Дохърти застъпи много лошо глезена на Маланг Сар при едно единоборство, а ситуацията бе преразгледана от ВАР за евентуален червен картон, но бе преценено, че такъв не е нужен. Почти четвърт час след началото на срещата Тиаго Силва получи първото официално предупреждение, спирайки непозволено в центъра Стивън Бергвайн, който бе набрал скорост на дрибъл. 

В 32-ата минута Маунт отново намери по превъзходен начин Лукаку от дясното крило, но белгиецът замахна с крак и се размина с топката за изненада на всички свои съотборници. Четири по-късно Джафет Танганга също бе декориран в жълто, спирайки набега на Хъдсън-Одой с две ръце. В 38-ата Райън Сесеньон изскочи от дълбочина по лявото крило и успя да достигне пределите на наказателното поле, но шутът му с левия крак бе крайно разочароващ.

В 39-ата минута Хари Кейн овладя подаване от фланга на Сесеньон, избутвайки леко с ръка Тиаго Силва, и прати топката в мрежата на Челси. Ситуацията бе прегледана с ВАР за нарушение на Кейн срещу Силва и такова бе маркирано - голът бе отменен! В една от следващите атаки на Челси Танганга извърши ново нарушение срещу Хъдсън-Одой и играчите в синьо поискаха червен картон, а Томас Тухел побесня, тъй като такъв не бе показан. 

До края на първата част други по-интересни ситуации на "Стамфорд Бридж" нямаше и двата отбора се прибраха в съблекалните. Статистиката показваше, че тимът на Тухел е владял топката в 73% от времето и е създал 7 голови положения срещу 2 от съперника. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

*Началото на второто полувреме се забави, тъй като мрежата зад едната от двете врати бе скъсана и трябваше да се поправи!

Още в 46-ата минута Хаким Зиеш изведе Челси напред в резултата с превъзходен удар в далечния ъгъл на Лорис - топката описа невероятна парабола и влезе почти в сглобката на вратата - 1:0! Малко след това мароканецът можеше да покачи на 2:0, но този път стражът на Тотнъм не остана на мястото си и плонжира, за да избие шута му от границата на наказателното поле (вижте попадението на Зиеш на ВИДЕО).

В 55-ата минута домакините нанесоха втория си удар по Тотнъм - Тиаго Силва засече центриране на Маунт от пряк свободен удар с глава и матира "шпорите" - 2:0 за Челси! Футболистите в бяло имаха претенции за нарушение, но такова не бе маркирано. 

Антонио Конте реши, че е видял достатъчно от Сесеньон и Танганга и пусна в игра на тяхно място Моура и Скип. В 58-ата минута "шпорите" можеха да върнат едно попадение чрез Бергвайн, но Кепа се отличи с добра намеса. 

В 66-ата минута Сесар Аспиликуета бе задържан от Оливър Скип при изпълнение на корнер и поиска дузпа, но Пол Тиърни не отсъди такава. Повторенията обаче показаха, че нарушение на правилата определено имаше!

Малко след това Лорис парира силен удар на Лукаку, а в ответната атака Сар се хвърли на решителен шпагат в краката на Мат Дохърти, за да блокира шута му от чиста позиция.

В 72-ата минута Хойберг пусна хитър пас към Дохърти, с който разсече защитата на Челси, но крайният бранител закъсня със стотни, за да засече топката. Междувременно Томас Тухел извърши първа смяна и пусна в игра Н'голо Канте на мястото на Жоржиньо.

Постепенно темпото на игра се поуспокои, а футболистите на Челси вече предвкусваха четвъртата си поредна победа срещу този съперник. В 86-ата минута Хари Кейн засече с глава центриране от корнер и Кепа с мъка успя да избие топката. Това бе и всичко по-интересно в това издание на дербито между "сини" и "бели".

Стартови състави:

Челси (4-1-4-1): Кепа, Аспиликуета, Силва, Рюдигер, Сар, Жоржиньо, Ковачич, Зиеш, Маунт, Хъдсън-Одой, Лукаку

Тотнъм (4-4-2): Лорис, Танганга, Санчес, Дайър, Дейвис, Дохърти, Хойберг, Уинкс, Сесеньон, Бергвайн, Кейн

Коя наша ТВ ще излъчи дербито от Висшата лига - вижте ТУК

ПРЕДИ МАЧА

"Сините" отстраниха "шпорите" в два мача на 1/2-финалите за Купата на Лигата с общ резултат 3:0 (2:0 като домакини и 1:0 като гости). В тези две срещи Челси показа, че е с класа над своя опонент, но днешният сблъсък ще бъде различен и по-интересен, тъй като Антонио Конте все още не е усетил вкуса на загубата във Висшата лига. 

Настроението в двете съблекални е коренно различно - през седмицата Челси извъртя Х с Брайтън и още повече се отдалечи от първото място, докато Тотнъм постигна зрелищен обрат за 2 минути и изтръгна трите точки от Лестър.

Любопитен факт е, че "шпорите" нямат победа над този съперник в последните шест мача, а последният им успех на "Стамфорд Бридж" датира от 1 април 2018 година!

Челси ще бъде без контузените Рийс Джеймс и Бен Чилуел, а вратарят Менди все още е ангажиран с националния си отбор Сенегал в Купата на Африка. Хюн Мин-Сон пък все още не се е възстановил от мускулна травма и остава в лазарета на Тотнъм.

Вижте коефициентите на букмейкърите за дербито ТУК

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички