Няма такъв мач! Челси обърна 9 от Тотнъм и нанесе първо поражение на „шпорите“ в лудо дерби (ВИДЕО+СНИМКИ)


Няма такъв мач! Челси обърна 9 от Тотнъм и нанесе първо поражение на „шпорите“ в лудо дерби (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

7963 0

Челси обърна Тотнъм с 4:1 в рядко срещана драма с марка „Висша лига“ на Англия. Двубоят се превърна в уникален трилър, след който „сините“ нанесоха първо поражение на „шпорите“ от началото на сезона.

Непобедените до този момент възпитаници на Ангелос Постекоглу капитулираха едва след 75-ата минута на лудото лондонско дерби на „Тотнъм  Хотспър Стейдиъм“, въпреки че играеха с двама души по-малко на терена. Първо Кристиан Ромеро получи червен картон в 33-ата минута, а в 55-ата минута и Дестини Удоджи също пое преждевременно към съблекалните.

Сблъсъкът между двата тима се запомни с изключително честите намеси на ВАР. Постоянните прекъсвания за преразглеждания на куп ситуации доведоха до общо 22-минутно продължение на мача с добавените времена преди почивката и в края на срещата. Цели пет гола за двата тима бяха отменени на фона и на петте зачетени попадения. Повечето решения на ВАР и съдията Майкъл Оливър в крайна сметка се оказаха в ущърб на домакините.

По ирония на съдбата първото поражение на Тотнъм дойде от тима воден от Маурисио Почетино, който за първи път се завърна на стадиона на „шпорите“ след уволнението си. Освен поражението и предстоящите наказания на Ромеро и Удоджи, Ангелос Постекоглу загуби и двама основни играчи заради контузии. Принудително точно преди почивката терена напуснаха Мики ван де Вен и Джеймс Мадисън.

А дербито започна повече от перфектно за Тотнъм, след като Деян Кулушевски откри резултата още в 6-ата минута. След това обаче всичко тръгна с главата надолу и Николас Джаксън се превърна в герой за Челси. Сенегалският нападател изригна с хеттрик, донасяйки обрата и категоричния успех за гостите в края. Първо Коул Палмър изравни от дузпа в 35-ата минута, отсъждането на която реално повлия на развоя на дербито, защото в тази ситуация се стигна и до изгонването на Кристиан Ромеро след сложно преразглеждане на ВАР при първоначално отменен гол на Мойсес Кайседо. Джаксън донесе пълния обрат в 75-ата минута, а в 4-ата и 7-ата минута на добавеното време фиксира крайното 1:4.

Малко преди края на редовното време пък Тотнъм пропиля златни възможности да се докопа до равенството и за първи път не спечели у дома от старта на кампанията.

Така „шпорите“ сдадоха върха след този кръг. Тимът на Ангелос Постекоглу е втори с 26 точки, само с точка по-малко от Манчестър Сити. Челси зае 10-ата позиция с 15 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха по-устремено дербито. Те пробваха да атакуват вратата на Санчес и направиха две бързи към пеналта.

ГОООЛ! Тотнъм откри резултата още в 6-ата минута. Деян Кулушевски матира Санчес за 1:0. Папе Сар намери отлично в пеналта шведа, който стреля и матира вратаря на гостите.

Малко след това Роберт Санчес се справи с удар на Педро Поро. Челси отговори с пропуск на Николас Джаксън. Стърлинг го изведе сам срещу Гилермо Викарио, но вратарят изби удара му в корнер.

В 13-ата минута Тотнъм прати отново топката в мрежата на Санчес. Попадението реализира Хюн-мин Сон. ВАР преразгледа ситуацията продължително и в крайна сметка отмени гола на корееца заради засада.

В 21-ата минута и Челси вкара гол. Реализира го Рахийм Стърлинг. При нахлуването му в пеналта обаче топката рикошира в ръката му, преди да я прати в мрежата. ВАР в крайна сметка не призна и неговото попадение.

В 28-ата минута гостите реализираха ново попадение. Този път го заби Мойсес Кайседо с шут от дъгата на пеналта. И голът на еквадореца обаче бе отменен заради засада.

ГОООЛ! Драмата обаче тепърва предстоеше. ВАР продължи да преразглежда цялата ситуация в хода на атаката на Челси. Така  ВАР видя грубо влизане на Кристиан Ромеро в наказателното поле. Реферът Майкъл Оливър разгледа сам ситуацията на монитора, след което дори обясни на Хюн-мин Сон какво решение предстои да бъде взето. Така  Ромеро бе изгонен заради прекомерната си грубост, а Челси получи право да изпълни дузпа. Коул Палмър пое отговорност и шутира от бялата точка, като Викарио усети посоката и изби в гредата, но тя все пак премина голлинията – 1:1.

В 37-ата минута Николас Джаксън прати кълбото в мрежата на домакините. Рахийм Стърлинг обаче се намираше в засада и ВАР отмени попадението на сенегалеца.

Проблемите за домакините продължиха, след като контузии получиха Мики ван де Вен и Джеймс Мадисън. Те бяха сменени принудително.

Първото полувреме в крайна сметка се игра общо 58 минути покрай драмите.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта бедите за „шпорите“ сякаш нямаха край. В 55-ата минута те останаха с 9 души на терена. Иеома Удоджи получи втори жълт картон за фал срещу Рахийм Стърлинг.

Почти веднага след това гостите профукаха златна възможност. Джаксън стреля отблизо с глава, но Хьойберг изчисти от голлинията.

След час игра и Рийс Джеймс имаше възможност да направи пълен обрат, но би неточно.

Съвсем логично Челси притисна съперника си. Голът във вратата на Викарио започна да се пече.

ГОООЛ! В крайна сметка численото предимство на терена доведе до желания ефект и Челси стигна до пълния обрат в 75-ата минута. Стърлинг изведе зад гърба на отбраната Николас Джаксън, който прати топката в опразнената врата – 1:2.

Секунди по-късно Тотнъм изравни, но попадението на Ерик Дайър бе отменено заради много тънка засада.

В добавеното време Сон напредна мощно, но би в обсега на Санчес, който спаси.

ГОООЛ! В 4-ата минута на добавеното време Николас Джаксън получи нов перфектен пас и сложи точка на спора – 1:3. Този път му асистира Конър Галахар, като сенегалец пак прати топката отблизо в опразнената врата.

ГОООЛ! В 7-ата минута на добавеното време Джаксън оформи своя хеттрик за 1:4. Коул Палмър осъществи страхотен пробив, след което подаде на нападателя и той не сгреши.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Тотнъм: Викарио, Поро, Ромеро, Де Вен, Удоджи,Бисума, Сар, Кулушевски, Мадисън, Джонсън, Сон

Челси: Санчес, Джеймс, Дизази, Силва, Колвил, Кайседо, Фернандес, Палмър, Галахър, Стърлинг, Джаксон

ПРЕДИ МАЧА

Тотнъм остана единственият непобеден отбор във Висшата лига. Хората на Ангелос Постекоглу са в серия от 4 поредни победи в шампионата. Те са безпогрешни у дома, записвайки 4 успеха.

„Шпорите“ са на второто място в класирането с 26 точки след 8 победи и 2 равенства. Евентуален успех ще ги изкачи на върха. В последния си мач за шампионата те сразиха с 2:1 като гост Кристъл Палас с друго дерби на Лондон.

Челси се представя повече от колебливо от началото на кампанията. „Сините“ се намират на незавидната 13-та позиция в таблицата с актив от само 12 пункта. В последната си среща те загубиха насред „Стамфорд Бридж“ с 0:2 от Брентфорд в лондонско дерби.

В последния мач между двата тима Тотнъм победи Челси с 2:0 през февруари. В общата статистика обаче „сините“ са с предимство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички