На този ден преди 15 години: Жозе Моуриньо и Ашли Коул нагнетиха враждата между Челси и Арсенал


На този ден преди 15 години: Жозе Моуриньо и Ашли Коул нагнетиха враждата между Челси и Арсенал
Снимка: Getty Images/Guliver

2272 0

На днешната дата (23 март) преди точно 15 години английският футбол бе разтресен от грандиозен скандал между два от най-враждуващите столични гранда - Арсенал и Челси. През далечната 2005 година наставникът на "сините" по онова време Жозе Моуриньо проявява сериозен интерес към утвърдилия се титуляр в Арсенал, а и в английския национален отбор - Ашли Коул. Този интерес обаче прераства във война между двата клуба, довела до солени глоби.

Португалският специалист акостира на "Стамфорд Бридж" през 2004 г. и още оттогава си поставя за цел да привлече в редиците си крайния защитник, който впечатлява с изявите си в Северен Лондон. През януари 2005-а, докато тече зимният трансферен прозорец, Моуриньо и Ашли Коул се срещат в хотел в Лондон без да известят "артилеристите". Компания на тази среща им правят изпълнителният директор на "сините" Питър Кениън и агентът на Коул - Джонатан Барнет.

Два месеца по-късно, на 23 март, всички присъстващи на срещата се сдобиват с обвинения, които в по-късен етап се разминават единствено с глоби. На Ашли Коул му бе наложена глоба в размер на 100 хил. паунда, която след обжалването бе намалена до 75 хиляди. Санкцията за Жозе Моуриньо пък бе в размер на 200 хил. паунда, но и тя бе намалена до размера на глобата на крайния бранител.

Челси пък бе ударен с 300 хил. паунда глоба, както и приспадане на 3 точки от актива им в първенството. Агентът на Коул, Барнет, получи 100 хил. паунда глоба и му бе отнет лицензът за година и половина. Впоследствие в своята автобиография Ашли Коул заявява, че на срещата не се е дискутирало нищо, което да обсъжда евентуален трансфер в Челси. "В тези 15-20 минути не сме споменавали нищо за цифри, трансфери, други срещи или дори напускане на Арсенал", пише Коул.

Забележителното е, че Ашли Коул удължава контракта си с Арсенал само месец след като нашумява скандалът от срещата му с наставника на Челси. Все пак "желанието" на футболиста да премине на "Стамфорд Бридж" се сбъдва, но едва през лятото на следващата година, когато Челси дава в размяна Уилям Галас и доплаща още 5 млн. паунда.

Ашли Коул се превръща в един от най-добрите крайни защитници за своето време, като прекарва осем години със "синята" фланелка. Той печели куп трофеи с клубния си отбор, а в същото време е незаменим и в националния отбор. В по-късен етап наставникът на "топчиите" Арсен Венгер коментира, че Ашли Коул е напуснал заради едното недоразумение между клуба и агента на играча.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички