Мощен Ливърпул унищожи Лийдс и вече диша във врата на Манчестър Сити във Висшата лига


Мощен Ливърпул унищожи Лийдс и вече диша във врата на Манчестър Сити във Висшата лига
Снимка: Getty Images

5133 0

Английският гранд Ливърпул разгроми Лийдс с 6:0 като домакин в отложен мач от 19-ия кръг във Висшата лига. С две реализирани дузпи на Мохамед Салах, два гола от игра на Садио Мане и попадения на Жоел Матип и Върджил ван Дайк мърсисайдци записаха шеста поредна победа в първенството, която ги доближи на само три точки от лидера Манчестър Сити.

Още в първите минути Ливърпул допусна груба грешка, която можеше да доведе до гол във вратата му. Върджил ван Дайк върна топката към вратаря Алисон, който се забави с изнасянето на топката. Даниел Джеймс му упражни натиск и дори успя да му отнеме, но Жоел Матип го изпревари за топката и предотврати опасността.

В 15-ата минута Ливърпул вече бе напред в резултата. Анди Робъртсън опита центриране отляво, което обаче срещна ръката на Стюърт Далас. Главният арбитър нямаше друг избор, освен да отсъди дузпа. Мохамед Салах застана зад бялата точка и реализира с лекота, пращайки вратаря в обратния ъгъл - 1:0!

В средата на полувремето Луис Диас се измъкна по левия фланг и излезе сам срещу вратаря, на стражът на Лийдс го спря. В 28-ата минута гостите проведоха отлична контраатака, при която вкараха топката в мрежата на Ливърпул, но попадението бе отменено поради засада.

В 30' Ливърпул удвои преднината си - и то с много любопитна атака. Централният защитник Жоел Матип направи характерния за него пробив фронтално към вратата на противника, като стигна почти до наказателното поле и подаде към Салах на фланга. Матип продължи движението си към пеналтерията, където получи топката обратно от Салах, за да се разпише - 2:0!

Content made on Kapwing

Пет минути по-късно Ливърпул вкара и трето попадение, а то дойде отново след дузпа. Този път Садио Мане опита да нахлуе с топка в крака в наказателното поле на Лийдс, но Айлинг закачи крака му, макар и неволно. Съдията отсъди дузпа, която отново бе изпълнена от Салах. Египтянинът пак стреля в десния ъгъл и се разписа - 3:0!

В продължението на първата част Мохамед Салах имаше възможност да оформи и своя хеттрик, но изчистване на голлинията го спря. Трент Александър-Арнолд прехвърли отбраната на Лийдс, за да изведе египтянина сам срещу вратаря. Салах прехвърли Мелие с техничен удар, но защитник на Лийдс успя да стигне до топката и да я изчисти на голлинията.

Втората част започна с контрол над топката от страна на Ливърпул, но и агресивна преса от Лийдс. Футболистите на гостите не позволяваха на мърсисайдци да стигат толкова лесно до вратата на Мелие, но и трудно създаваха атаки, тъй като Ливърпул държеше топката.

В 59' Салах опита опасен удар, но Мелие спаси. Две минути по-късно Салах имаше още един шанс да оформи своя хеттрик. Къртис Джоунс проби отдясно, а след това подаде към Салах в наказателното поле, но египтянинът стреля над вратата.

В 75-ата минута Къртис Джоунс взаимодейства добре с Анди Робъртсън, като се озова на стрелкова позиция в наказателното поле. Последва мощен удар към вратата, който обаче бе отразен от вратаря на Лийдс Илан Мелие.

В 80' Ливърпул стигна до четвърто попадение. Джордан Хендерсън пресече подаване и комбинира със Салах. Египтянинът изчака капитана да се включи в наказателното поле и му подаде. Хендерсън на свой ред веднага насочи топката към Садио Мане успоредно на голлинията, а сенегалецът се разписа с лекота - 4:0!

В 91' Ливърпул се добра до още един гол, след като резервата Дивок Ориги нахлу на скорост в наказателното поле и опита да вкара. Французинът бе спрян, но топката се озова в Мане, който вкара на празна врата - 5:0!

Две минути по-късно Ливърпул успя да добави още един гол. След центриране от корнер на Анди Робъртсън топката се озова на главата на Върджил ван Дайк, който също записа името си сред голмайсторите - 6:0!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго, Джоунс, Мане, Диас, Салах

Лийдс: Мелие, Фирпо, Струйк, Айлинг, Далаш, Форшоу, Клих, Родриго, Харисън, Рафиня, Джеймс

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА:

Ливърпул най-накрая ще има възможността да се изравни по мачове с лидера във Висшата лига Манчестър Сити, като мърсисайдци се изправят срещу отбора на Лийдс. При победа "червените" ще се доближат на само три точки от "небесносините", което ще направи битката за титлата още по-интересна.

Ливърпул е в серия от пет поредни победи във Висшата лига, като хората на Юрген Клоп показват, че са напълно уверени в способностите си да застигнат Сити. За днешния двубой Клоп няма да може да разчита на двама от нападателите си - Диого Жота и Роберто Фирмино, които са контузени. В игра се очаква да видим Мохамед Салах, Садио Мане и новото попълнение Луис Диас.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ДВУБОЯ ЛИВЪРПУЛ - ЛИЙДС!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички