Манчестър Юнайтед се барикадира на "Анфийлд" и уби устрема на Ливърпул


Манчестър Юнайтед се барикадира на "Анфийлд" и уби устрема на Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

4441 0

Английските грандове Ливърпул и Манчестър Юнайтед не успяха да се победят след равенство 0:0 в голямото дерби на върха във Висшата лига. Мърсисайдци доминираха над своя гост на "Анфийлд", но така и не успяха да пробият добре строената отбрана на "дяволите", която съхрани първото място на Юнайтед в шампионата.

Домакините започнаха много силно срещата, като почти не позволиха на своя съперник да излезе от собствената си половина. Хората на Юрген Клоп упражниха много висока и агресивна преса, която притисна "дяволите" пред наказателното поле, но мърсисайдци не успяха да отправят точни удари към вратата.

Постепенно Юнайтед се нагоди към играта на своя съперник и успя да изнесе играта в по-предни позиции. "Дяволите" обаче също трудно се добираха до голови ситуации. Едва в заключителните минути на мача гостите стигнаха до опасни положения, открили се пред Бруно Фернандеш и Пол Погба, котио обаче пропуснаха да донесат победата на своя отбор.

Ливърпул също пропусна няколко добри ситуации, с което точките между двата отбора бяха поделени. Манчестър Юнайтед остава на върха в класирането с актив от 37 точки, докато Ливърпул се нарежда трети с 34 пункта - на една зад втория Лестър. Тотнъм е четвърти с 33 точки, а Манчестър Сити се нарежда пети с 32, но и с два мача по-малко от своите конкуренти.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул наложи тотална доминация на терена през първите 25 минути, която принуди Юнайтед да изпадне в глуха защита. Тиаго Алкантара се отличи като абсолютен господар в средата на терена и осигуряваше повече от ситуациите пред вратата на "дяволите", които обаче с нищо не създаваха проблеми на Де Хеа. Мърсисайдци отправиха 7 удара, но нито един точен.

Постепенно Манчестър Юнайтед успя да излезе от своята половина и да погледне към вратата на домакините. В 34-ата минута Бруно Фернандеш стреля опасно от пряк свободен удар, но изстрелът му премина малко встрани от целта. Секунди по-късно Ливърпул контраатакува чрез Мохамед Салах, който намери Роберто Фирмино на границата на наказателното поле, но ударът на бразилеца се оказа слаб и право в ръцете на Де Хеа.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

През втората част Ливърпул продължи да доминира играта и да владее топката значително повече от своя съперник. Все пак Юнайтед постепенно се нагоди към агресивната игра на своя съперник и съумяха на свой ред да създадат няколко атаки към вратата на Алисон. Точни удари обаче липсваха.

След час игра Солскяер извърши промяна, включвайки в игра Единсон Кавани на мястото на Антони Марсиал. В 62' пресата на Ливърпул доведе до грешка при изнасянето на топката от страна на Юнайтед, което създаде голова ситуация пред Мохамед Салах, но неговият удар бе блокиран в корнер.

В 75-ата минута Юнайтед пропиля най-чистото си положение в мача. Люк Шоу проби по левия фланг и нахлу в наказателното поле, за да подаде по земя към Бруно Фернандеш. Португалецът стреля от непосредствена близост до вратата, но ударът му се оказа в обсега на Алисон, който успя да реагира и да избие с крак.

Минута по-късно Юрген Клоп извърши първата си смяна в мача, пускайки в игра Къртис Джоунс на мястото на Джердан Шакири. Малко след това Тиаго Алкантара елиминира съперник в средата на терена, спечели терен и си осигури пространство за стрелба, а след това нанесе никак лош удар от дистанция, който бе спасен от Де Хеа.

В 83' Пол Погба получи подаване на чиста позиция за гол в наказателното поле и стреля, но Алисон го отказа с брилянтна намеса. Две минути по-късно Дивок Ориги влезе на мястото на Роберто Фирмино. В края на мача Джеймс Милнър замени Вайналдум, а Мейсън Грийнууд - Бруно Фернандеш.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Манчестър Юнайтед влиза в сблъсъка като лидер в подреждането с актив от 36 точки, след като в последния месец направи впечатляваща серия от победи. Ливърпул от своя страна отстъпи първото място, след като не успя да спечели нито един от последните си три мача. Двата тима са считани за кандидати за титлата, заедно с Манчестър Сити, който е с мач по-малко от тях.

В навечерието на сблъсъка треньорите и играчите на Ливърпул и Юнайтед си размениха любопитни реплики, които допълнително нагорещиха дербито. Оле Гунар Солскяер заяви, че сега е идеалният момент да се изправи срещу шампиона на Англия, а това изказване не се понрави на Юрген Клоп, който се закани на "дяволите". Все пак и двамата мениджъри запазиха добрия тон и се отнесоха с уважение един към друг.

За днешния двубой Юрген Клоп няма да може да разчита на петима контузени играчи: Върджил ван Дайк, Джо Гомес, Диого Жота, Наби Кейта и Костас Цимикас. Голямата въпросителна е около централният бранител Жоел Матип, който направи само две пълноценни тренировки преди мача. Маркос Рохо и Фил Джоунс остават трайно контузени за "дяволите", а Антони Марсиал и Виктор Линдельоф са под въпрос за срещата.

Ливърпул е непобеждаван в последните си 46 домакински мача, но срещу тях се изправя един от най-силните гости. Манчестър Юнайтед е спечелил 11 от последните си 12 гостувания. Последното поражение на "дяволите" далеч от дома дойде именно на "Анфийлд", а Ливърпул може да се похвали, че е непобеден в 10 от последните си 11 срещи срещу Юнайтед.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Хендерсън, Фабиньо, Робъртсън, Вайналдум, Тиаго, Шакири, Мане, Салах, Фирмино

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Магуайър, Линдельоф, Шоу, Мактоминей, Фред, Погба, Фернандеш, Рашфорд, Марсиал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички