Манчестър Сити крачи смело към титлата, би Бърнли без драма


Манчестър Сити крачи смело към титлата, би Бърнли без драма

3548 0

Манчестър Сити се справи без проблеми с Бърнли като гост и  заслужено се връща на върха във временното класиране на Висшата лига. "Гражданите" надвиха с 2:0 борещия се за оставане в лигата тим, а головете паднаха до 25-тата минута на първото полувреме.

Така тимът на Гуардиола влиза в "седмицата на сезона" с уверена победа, като следва последователно да приеме Атлетико Мадрид (05.04), в първия четвъртфинал от Шампионска лига и Ливърпул (10.04), в битка за титлата. 

Сити има актив от 73 точки, след 30 кръга - точка повече от Ливърпул, а Бърнли остават предпоследни с едва 21 точки, но с мачове по-малко от тимовете пред тях. 

Гостите успяха бързо да овладеят контрол над мача, а през първата част контролираха топката в невероятните 79% от времето. През второто полувреме не паднаха нови попадения, но беше белязано от съмнения за дузпа, бързо решени от ВАР, като дузпа не бе отсъдена, куп пропуски от двата тима и не на последно място - греда на Стърлинг, която окончателно можеше да реши мача. Ето пълен обзор на мача:

Не изпускайте важните новини за любимия отбор и неговите големи съперници – за най-актуалните информации последвайте ни във Viber ТУК!

Първо полувреме

Три минути бяха нужни на домакините за да отправят първия удар в срещата. Браунхил засече отлично центриране от втора позиция, след като атаката се разви по десния фланг. Ударът мина покрай лявата греда.

Отговорът на "гражданите" не закъсня и две минути по-късно Де Бройне хладнокръвно откри резултата. Кансело тръгна по лявото крило, но майсторски шампионите смениха фланга и след асистенция на Стърлинг, белгийският национал красиво засече топката от воле и я прати в горния ляв ъгъл.

Натискът на гостите се увеличава и само за две минути испанският национал Родри опита два пъти да реализира. В осмата минута стреля опасно от средно разстояние, но Поуп се намеси фантастично и спаси удара в долния десен ъгъл. След това испанецът опита от ръба на пеналтерията, но топката мина встрани от лявата греда. 

В 25-тата минута нова класическа атака от шампионите е релизирана за 2:0. Играчите на Гуардиола минаха центъра по левия фланг, но за пореден път смениха крилото и след двойно подаване между Стърлинг и Де Бройне, първият центрира към Гюндоган, който насочи безпроблемно в центъра на вратата. Поуп остана безпомощен.

Две минути преди края на първата част, Едерсон намери Кансело на метри от наказателното поле, но домакините успяха да спрат атаката с чист шпагат. Една минута е добавеното време на първото полувреме, в което гостите бяха определили темпото и не оставиха чисти шансове на своите съперници. Едва 21% е владеенето на топката от съкрушените домакини.

Второ полувреме

Корне замени МакНийл от Бърнли на почивката.

Натискът продължава и в първите минути на втората част, след като Джак Грийлиш влезе хладнокръвно в наказателното поле, но след като беше посрещнат от трима, единствено успя да намери забравения Родри, който отново не успя да уцели вратата. 

В 52' Кайл Уолкър овладя добър пас и стреля от разстояние в горния ляв ъгъл, но Поуп направи невероятно спасяване. Спокойно би могло да бъде определено за "спасяването на мача". 

В 58-та минута невероятно спасяване от Аке дигна настроението на "Търф Муур"! Корне беше намерен в наказателното поле, след пас от центъра и с глава успя да насочи топката в рамките на вратата. Защитникът на Сити успя да изчисти ефектно топката от гол линията, но впоследствие се оказа, че в атаката е имало цели две засади. 

64-та минута: Габриел Жезус заменя младата звезда на Манчестър Сити Фил Фодън, който не направи мача на живота си. Минути по-рано се отчете с разочароващ удар, след като бе намерен от левия фланг. 

В 80' Габриел Жезус беше на път окончателно да реши мача след разбъркване около наказателното поле, но уцели гредата. Бразилецът беше в добра позиция, достигайки до центриране от крилото, но ударът му от точката на дузпата не беше достатъчно точен и топката се отби от лявата греда. След това кълбото отново се озова в него, но неточният му удар премина на сантиметри от противоположния стълб. 

Стартови състави:

Бърнли: 1. Поуп 14. Робъртс 28. Лонг 5.Тарковски 3.Тейлър 4.Корк 18. Уестууд 8.Браунхил 17. Ленън 11. МакНийл 9.Вегхорст

Манчестър Сити: 31. Едерсон, 27. Кансело 14.Лапорт 6.Аке 2. Уолкър 8.Гюндоган 16.Родри 17. Де Бройне 10.Грийлиш 47. Фодън 7.Стърлинг

 Преди мача

Домакините са предпоследни във временното класиране с 21 точки, като изненадваща победа би ги изкачила до 17-о място, което би ги извадило от зоната на изпадащите. От своя страна "гражданите" продължават защитата на титлата, като преди мача те са само с една точка пред втория – Ливърпул.

Манчестър Сити би Бърнли в последните 9 мача между двата отбора, във всички турнири. Интересен факт за тези девет срещи е, че освен убедителните победи, шампоните са допуснали гол само в една среща. От началото на века двата тима са се срещнали общо 20 пъти, а домакините са спечелили само веднъж, докато три пъти срещите са завършвали без победител. Бърнли не е побеждавал в последните си 4 срещи, но последният им успех беше при домакинството на Тотнъм с 1:0.

Въпреки очакваното напрежение в гостите, опитният Гуардиола успокои страстите, като уточни, че дори и да допуснат грешки в оставащите кръгове, те отново биха могли да станат шампиони.

Именно във фаворитите кадровите проблеми са по-сериозни и испанският специалист няма да може да разчита на част от титулярите  си – Рубен Диаш, който със сигурност пропуска срещата заради контузия и Джон Стоунс, който има вероятност да пропусне мача, след като се завърна с опасения за травма от лагера на английския национален отбор.

За домакините със сигурност няма да играе Нейтън Колинс, който получи червен картон при загубата от Брентфорд, преди международната почивка. Йохан Гудмундсон също е дълготрайно контузен и не влиза в плановете на Шон Дайч 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички