Манчестър Сити би един от трудните си съперници във Висшата лига - Холанд донесе успеха


Манчестър Сити би един от трудните си съперници във Висшата лига - Холанд донесе успеха
Снимка: Getty Images

2585 0

Английският шампион Манчестър Сити успя да победи един от най-неприятните си съперници във Висшата лига - Кристъл Палас. "Гражданите" надделяха с 1:0 като гост, а попадението дойде в 78-ата минута след точно изпълнена дузпа от Ерлинг Холанд. Тя бе отсъдена за нарушение срещу Илкай Гюндоган.

Така Сити спечели 6-и мач от последните 11 сблъсъка с "орлите" във Висшата лига. С успеха пък актуалният шампион доближи лидера във временното подреждане Арсенал на две точки, но е с мач повече. Кристъл Палас пък остава на 12-а позиция с 27 точки - четири над зоната на изпадащите.

Сити заслужено стигна до 3-те точки, тъй като Кристъл Палас в пореден мач не успя да отправи точен изстрел. "Орлите" не създадоха по-опасна ситуация за гол и когато солидната им отбрана рухна, за тях нямаше път обратно в мача.

Футболистите на Пеп Гуардиола отново не впечатлиха, въпреки че се изправиха срещу толкова солидна отбрана. Все пак те получиха "подарък" от опонента, тъй като дузпата бе много леко допусната от "орлите" - разсейване след ъглов удар и закъсняла намеса на позиция по терена, която далеч не го налагаше.

Следващият двубой в шампионата за Манчестър Сити е тежко дерби с Ливърпул (01.04), но преди има прекъсване за националните отбори. "Гражданите" се изправят срещу РБ Лайпциг във вторник в мач-реванш в Шампионска лига, а на 18.03 предстои сблъсък с Бърнли (ФА Къп).

Кристъл Палас пък е от тимовете, които имат да наваксват двубои във Висшата лига. Така за "орлите" предстои мач в шампионата срещу Брайтън на 15.03.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 3-тата минута Сити имаше отличен шанс да излезе напред в резултата. След балонно центриране и отбита топка тя стана удобна за удар от воле на Родри в наказателното поле. Силният изстрел обаче бе спасен от Гуаита.

Малко след това и Джак Грийлиш се отличи с добър пробив, след който  стреля по земя в близкия ъгъл, но ударът му мина покрай страничния стълб.

На няколко пъти домакините загатнаха, че ще опитват да контраатакуват във всеки удобен момент, но до по-сериозна опасност пред Едерсон не се стигаше след отличната игра на защитниците пред него.

Малко повече от четвърт час преди края на полувремето предимството на Сити бе голямо. "Гражданите" имаха 75% притежание на топката, а освен това бяха направили 6 опита за гол (и 1 точен изстрел - на Родри в самия старт), докато "орлите" нямаха нито един точен изстрел.

В 28-ата минута Аке проби добре отляво и намери Холанд в наказателното поле, но норвежкият нападател не успя да уцели вратата от непосредствена дистанция. Трябва да се отбележи, че все пак бе с човек на гърба.

Секунди след това Холанд центрира много мощно отляво, но Гуаита се справи. Впоследствие норвежецът опита да стигне до топката и да порази падналия вратар с гол, но там реакцията на "орлите" бе бърза и Ерлинг бе блокиран.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 61-вата минута Силва подаде добре към Алварес, като младият аржентински нападател направи феноменално овладяване, с което преодоля опонентите. След това обаче неговият изстрел мина покрай вратата - твърде неточно изпълнение.

Около четвърт час преди края на срещата картинката на терена изобщо не се променяше. Сити вече владееше топката в 72% от времето, а опитите за гол бяха нараснали до 12, но едва 3 от тях бяха точни удари. "Орлите" почти не атакуваха и през цялото време се отбраняваха, като имаха едва 2 опита за гол, но не и точен удар. Очакванията за техен гол бяха едва 0,09, докато тези за Сити - 1,26.

В 76-ата минута Сити изпълни бързо ъглов удар и "орлите" не успяха да покрият Гюндоган навреме. Той получи и почти веднага след това комбинира със съотборник, но играч на домакините вече бе тръгнал да влиза в краката му и това доведе до дузпа.

78' - 0:1! С изпълнението на 11-метровия наказателен удар се нае Ерлинг Холанд. Нападателят прати топката в мрежата, без да обръща левия крак - което очакваше вратарят.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Кристъл Палас: Гуаита, Клайн, Гехи, Андерсен, Мичел, Локонга, Миливойевич, Шлуп, Аю, Заха, Олисе

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс, Аканджи, Диаш, Аке, Родриго, Силва, Гюндоган, Фоудън, Грийлиш, Холанд

ПРЕДИ МАЧА

Манчестър Сити се намира на втората позиция в таблицата с 58 пункта, изоставайки на 5 точки от лидера Арсенал (63) и при вероятна победа над Палас ще покачи напрежението у футболистите на "топчиите" преди срещата им утре (12 март) срещу Фулъм.

Кристъл Палас пък не се радва на добра серия. "Орлите" са на 12-ата позиция в класирането с 27 точки, но са завършили 3 пъти на равно и са допуснали 3 поражения в последните си пет срещи.

През август Палас бе много близо до победата над "гражданите", водейки с 2:0 на "Етихад" на почивката. През втората част обаче хеттрик на Ерлинг Холанд и попадение на Бернардо Силва донесоха успеха за шампионите с краен резултат 4:2.

Патрик Виейра няма да може да разчита на Шейк Дукуре, който виси с червен картон, както и на контузените Сам Джонстън и Нейтън Фъргюсън. Пеп Гуардиола пък се очаква да излезе с най-добрия възможен състав.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички