Лудо дерби без победител в Лондон - Арсенал и Тотнъм поделиха точките (ВИДЕО)


Лудо дерби без победител в Лондон - Арсенал и Тотнъм поделиха точките (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1685 0

Арсенал и Тотнъм не се победиха и завършиха 2:2 в луд мач от 6-ия кръг на английската Висша лига. 

Дербито на Северен Лондон за пореден път не разочарова и предложи на зрителите, освен четирите попадения, много любопитни ситуации и пред двете врати. 

"Топчиите" откриха резултата в 26-ата минута, след като Кристиан Ромеро си отбеляза автогол, опитвайки се да блокира удар на Букайо Сака. В 42-ата "шпорите" изравниха чрез капитана си Хюн Мин Сон.

Сака отново изведе тима на Микел Артета напред в 54-ата минута, разписвайки се от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Ромеро. 38 секунди по-късно Сон вкара втория си гол в мача за крайното 2:2.

Така Арсенал и Тотнъм останаха непобедени от началото на сезон 2023/24, като и двата отбора имат по 14 точки във временното класиране и са на пета и четвърта позиция, съответно. Лидер е Манчестър Сити с 18 пункта.

*В следващия кръг Арсенал гостува на Борнемут (30.09.), докато Тотнъм е домакин на Ливърпул (30.09.).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата опасност бе пред вратата на домакините - Бренън Джонсън опита диагонален удар, но той бе блокиран и топката излезе в ъглов удар. След изпълнението му Бисума нанесе неточен шут, а Сон подложи крак и прати кълбото в мрежата на Рая, но попадението бе отменено заради засада.

В първите 10 минути "шпорите" владееха повече топката, а темпото на игра бе много високо. В 13-ата Бисума допусна грешка в центъра на терена, която позволи на играчите на Микел Артета да организират бърза атака. Букайо Сака центрира от лявото крило на далечната греда, а Габриел Жезус нанесе удар от малък ъгъл, който бе спасен с вещина от Викарио. 

В 16-ата нова груба грешка на Тотнъм позволи на Сака да се озове по диагонал сам срещу вратаря, но Викарио се отчете с второ спасяване. Междувременно бяха показани и първите два жълти картона - за Удоджи заради нарушение срещу Сака и за Йодегор заради реплика и жестове към главния съдия.

ГОЛ - 1:0 за Арсенал! Букайо Сака стреля от границата на наказателното поле, търсейки долния десен ъгъл на Викарио, а Кристиан Ромеро протегна крак да блокира удара, но вместо това прати топката в собствената си врата.

В 33-ата минута "топчиите" можеха да удвоят аванса си, след като Габриел Жезус отне топката на Джеймс Мадисън в наказателното поле на Тотнъм, но ударът му от 12-13 метра прелетя над напречната греда.

Пет по-късно Тотнъм организира много добра атака и бе изключително близо до изравняване, но Давид Рая спаси с една ръка изстрел на Бренън Джонсън от десетина метра. Важно е да се отбележи обаче, че 22-годишният нападател можеше да нанесе значително по-силен шут в тази ситуация.

ГОЛ - 1:1! "Шпорите" засилиха натиска си и заслужено изравниха. Първо Рая отрази нов удар на Джонсън, а секунди по-късно Мадисън проби по крилото и извади топката към Хюн Мин Сон на първа греда. Капитанът на гостите изпревари трима футболисти в червено и с помощта на левия страничен стълб я прати в мрежата на Арсенал.

В заключителните минути на първата част Папе Сар бе декориран в жълто заради нарушение срещу Габриел Жезус в центъра на терена. Малко след това официално предупреждение получи и Ив Бисума.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

*Микел Артета извърши две смени на почивката - Деклан Райс и Фабио Виейра отстъпиха местата си на Жоржиньо и Кай Хавертц.

ГОЛ - В 50-ата минута Арсенал изпълни корнер, при който се стигна до кратко разбъркване, а след това шут на Бен Уайт срещна ръката на Кристиан Ромеро. "Артилеристите" веднаха поискаха дузпа, а ВАР призова съдията да разгледа сам ситуацията. Той отсъди 11-метров наказателен удар, но не показа картон на Ромеро. Зад топката застана Букайо Сака и стреля в центъра на вратата - 2:1!

ГОЛ - 2:2! Тотнъм веднага изравни резултата. Жоржиньо загуби наивно топката в средата на терена и позволи на Джеймс Мадисън да започне контраатака 'двама на един'. Последва пас към непокрития Сон и капитанът на "шпорите" отбеляза втория си гол в дербито с премерен шут покрай Давид Рая.

След час игра Бренън Джонсън се контузи и бе заменен от Манор Саломон. В 68-ата минута Еди Нкетия фаулира грубо вратаря на Тотнъм и получи заслужен жълт картон. Малко след това Кулушевски пусна извеждащо подаване към Сон, а той стреля от малък ъгъл, но топката не намери очертанията на вратата.

В 77-ата Артета пусна в игра Рийс Нелсън и извади Габриел Жезус. Хюн Мин Сон и Джеймс Мадисън пък бяха заменени от Ричарлисон и Пиер-Емил Хойберг.

В 87-ата минута Кай Хавертц шутира много силно, но и много неточно от границата на наказателното поле. Добавеното време на срещата бе от 600 секунди, а в него се откриха две добри възможности пред Ричарлисон, но и двата му удара бяха блокирани. В 99-ата Кулушевски подаде към Ричарлисон и той нанесе изстрел по земя, който рикошира и излезе в ъглов удар.

Стартови състави:

Арсенал: Давид Рая, Бен Уайт, Уилям Салиба, Габриел Магаляеш, Олександър Зинченко, Деклан Райс, Фабио Виейра, Мартин Йодегор, Букайо Сака, Габриел Жезус, Еди Нкетия

Тотнъм: Гилермо Викарио, Педро Поро, Кристиан Ромеро, Мики ван де Вен, Дестини Удоджи, Ив Бисума, Папе Сар, Джеймс Мадисън, Деян Кулушевски, Хюн Мин Сон, Бренън Джонсън

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Голямото дерби на кръга в английската Висша лига противопоставя четвъртия и втория във временното подреждане. Сребърният медалист от миналия сезон Арсенал ще опита да стори немислимото и да прекрати доминацията на Манчестър Сити, който остава безгрешен.

"Артилеристите" влизат в зрелищното дерби на Северен Лондон срещу един Тотнъм, който показва различно лице през тази кампания. И двата тима са с по 13 точки, като толкова има и Ливърпул, който се е настанил между тях.

Томас Партей и Юриен Тимбер са аут за домакините поради контузии, докато Габриел Мартинели до последно е под въпрос. Родриго Бентанкур, Брайън Джил, Иван Перишич, Раян Сесеньон и Алфи Уайтман са с контузии за гостите, докато Джовани Ло Селсо е под въпрос.

В последните четири срещи между тези опоненти "артилеристите" имат три успеха, докато "шпорите" са само с един. Прави впечатление и резултатността в тези мачове, като в три от четирите случая неизменно падат поне по три попадения.

Общо са реализирани 13, което прави средно по над три на среща. До гол/гол пък се стига в два от сблъсъците, като и в двата случая Арсенал печели с 3:1 у дома (така приключват последните два мача от съперничеството на "Емиратс").

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички