Ливърпул сломи Челси в дебюта на Тиаго във Висшата лига


Ливърпул сломи Челси в дебюта на Тиаго във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5498 0

Английският шампион Ливърпул постигна втора поредна победа от началото на сезона във Висшата лига, след като победи Челси с 0:2 като гост в дербито от 2-рия кръг на шампионата. "Сините" останаха с човек по-малко на терена в края на първото полувреме, което се оказа повратно за развоя на мача.

Английският шампион Ливърпул постигна втора поредна победа от началото на сезона във Висшата лига, след като победи Челси с 0:2 като гост в дербито от 2-рия кръг на шампионата. "Сините" останаха с човек по-малко на терена в края на първото полувреме, което се оказа повратно за развоя на мача.
Андреас Кристенсен получи директен червен картон заради нарушение срещу Садио Мане като последен в отбраната на "сините". Именно Мане бе "героят" за мърсисайдци, реализирайки и двете попадения в мача. Първият гол дойде след асистенция на Фирмино, а вторият - след груба грешка на Кепа Арисабалага. От другата страна на игрището колегата на Кепа - Алисон Бекер, спаси дузпа на Жоржиньо. Нарушението за дузпата пък бе извършено от новото попълнение Тиаго Алкантара, който влезе още на почивката и направи добро впечатление с играта си. 

Андреас Кристенсен получи директен червен картон заради нарушение срещу Садио Мане като последен в отбраната на "сините". Именно Мане бе "героят" за мърсисайдци, реализирайки и двете попадения в мача. Първият гол дойде след асистенция на Фирмино, а вторият - след груба грешка на Кепа Арисабалага.

От другата страна на игрището колегата на Кепа - Алисон Бекер, спаси дузпа на Жоржиньо. Нарушението за дузпата пък бе извършено от новото попълнение Тиаго Алкантара, който влезе още на почивката и направи добро впечатление с играта си. 

С победата Ливърпул се изравни по точки (6) с лидерите Евертън, Арсенал и Кристъл Палас, които също стартираха сезона с две победи. Челси от своя страна регистрира първа загуба през новия сезон и остава с 3 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите упражниха висока преса още от началото на двубоя, като проявиха и по-голяма активност в първите минути. Първото по-добро положение в мача се откри в 14-ата минута, когато Кепа Арисабалага излезе неразчетено, а Мохамед Салах успя да го изпревари. Египтянинът веднага центрира към Фирмино, който бе фронтално срещу опразнената врата, но Кристенсен успя да предотврати удар от бразилеца.

В следващите минути Ливърпул продължи да атакува, докато Челси изчакваше своите шансове на контраатака. Партньорът на Ван Дайк в отбрана - Фабиньо, започна изключително успешно двубоя, като матира всички опити на Тимо Вернер да го преодолее. Първата ситуация пред Вернер се откри в 33-ата минута, когато нанесе удар с левия крак, преминал встрани от вратата на Алисон.

Четири минути по-късно отново Вернер пропиля чисто положение за гол пред вратата на Ливърпул, но така или иначе Кай Хаверц бе в положение на засада в хода на атаката. В самия край на първата част Челси остана с човек по-малко на терена. Джордан Хендерсън прати дълго подаване към Садио Мане зад отбраната на "сините", а сенегалецът излизаше сам срещу Кепа. Андреас Кристенсен го фаулира, за което получи директен червен картон, макар и след намесата на ВАР.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката логичното се случи - Франк Лампард пусна в игра Фикайо Томори, който да изземе функциите на изгонения Кристенсен. Място на терена му отстъпи Кай Хаверц. По-изнанедващото бе смяната в редиците на Ливърпул - новото попълнение Тиаго Алкантара замени капитана Джордан Хендерсън. 

Ливърпул веднага подобри играта си и резултатът не закъсня. В 50-ата минута Роберто Фирмино проби по десния фланг и центрира в наказателното поле, където Садио Мане се оказа най-съобразителен, засичайки топката с глава в мрежата на Кепа - 0:1! 

Само четири минути по-късно Ливърпул удвои преднината си в резултата. Бранител на Челси върна топката назад към Кепа, а стражът на "сините" се забави с изнасянето й в предни позиции. Вместо това испанецът сбърка подаването, подарявайки топката на Садио Мане, който вкара втория си гол в срещата - 0:2!

В средата на частта удар на Мейсън Маунт прелетя опасно близко над напречния стълб на гостите. В 75-ата минута представящият се на добро ниво Тиаго извърши нарушение срещу Вернер в пеналтерията на Ливърпул и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана опитният изпълнител на дузпи Жоржиньо, но ударът му бе брилянтно спасен от Алисон. Това бе и първото спасяване на бразилеца в мача.

В 84-ата минута влезлият като резерва Тами Ейбрахам беше изведен на чиста позиция за стрелба в наказателното поле на Ливърпул, но завършващият му удар по диагонала бе отразен от Алисон.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

"Сините" ще влязат в двубоя с обновен състав. През лятото те привлякоха Хаким Зиеш, Тимо Вернер, Кай Хаверц, Бен Чилуел и Тиаго Силва. Все пак, не всички летни попълнения ще вземат участие в днешния двубой. На другата крайност е днешният им съперник. Английският шампион остана пасивен на трансферния пазар, но за една седмица привлякоха двама нови в лицето на Тиаго Алкантара и Диого Жота.

В първи кръг и Челси, и Ливърпул спечелиха своите мачове. "Червените" обаче предизвикаха притеснения с играта си в отбрана, след като допуснаха 3 гола от новака в елита Лийдс. Притеснение в представянето на "сините" предизвика пък играта на Кепа Арисабалага, който допусна гол извън границите на наказателното поле.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Юрген Клоп поставя Фабиньо като партньор на Ван Дайк в центъра на отбраната, след като Жоел Матип и Джо Гомез са с травми. Тиаго Алкантара остава на резервната скамейка. Франк Лампард пък извършва една промяна от последния мач - Матео Ковачич на мястото на Рубен Лофтъс-Чийк.

Челси: Арисабалага, Джеймс, Кристенсен, Зума, Алонсо, Жоржиньо, Канте, Ковачич, Маунт, Хаверц, Вернер

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Ван Дайк, Робъртсън, Кейта, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички