Ливърпул се препъна в Тотнъм на „Анфийлд“ и мечтата за куадрупъл се отдалечава


Ливърпул се препъна в Тотнъм на „Анфийлд“ и мечтата за куадрупъл се отдалечава
Снимка: GettyImages

5854 0

Ливърпул не успя да победи Тотнъм на „Анфийлд“, завършвайки 1:1 в среща от 36-ия кръг на Висшата лига. Така „шпорите“ препънаха за втори път през този сезон „мърсисайдци“ и са на път да отнемат мечтата на хората на Юрген Клоп да постигнат безпрецедентен куадрупъл. Изпуснатите 2 точки може да се окажат решаващи в спора за титлата с Манчестър Сити.

Домакините доминираха почти през целия мач, но направиха множество пропуски, а и  опълченците на Антонио Конте се бранеха с всички сили и успяваха да удържат неспирните набези на „червените“.

Тоталното превъзходство на „мърсисайдци“ през първото полувреме не доведе до гол във вратата на Юго Лорис. И двата тима се отчетоха с по една греда. Върджил ван Дайк нацели напречния дирек след удар с глава, а Пиер Емил Хьойберг тресна дясната странична греда.

Развръзката дойде след почивката. Гостите организираха перфектна контраатака в 56-ата минута и смразиха трибуните на „Анфийлд“. Хюн-Мин Сон откри резултата за „шпорите“.

Последва обсада на вратата на Лорис, но не се виждаше как ще падне гол в мрежата му. Тогава обаче и късметът помогна на „червените“ и те стигнаха до изравняването. Луис Диас шутира от дъгата на пеналта, а топката се отби в крака на Родриго Бентанкур и залъга френския голкийпър – 1:1. До края домакините пробваха да стигнат до пълен обрат, но опълчението на Тотнъм издържа.

Така Ливърпул остана на върха с 83 точки. Конкурентът на „мърсисайдци“ за титлата Манчестър Сити е със същия актив, но хората на Юрген Клоп са с по-добри показатели. „Гражданите“ обаче още не са изиграли мача си от този кръг.

Тотнъм пък продължава битката за Топ 4 и участие в Шампионската лига. „Шпорите“ засега са с 62 пункта, на петото място, с мач повече и точка по-малко от Арсенал.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Хората на Юрген Клоп започнаха доста по-агресивно. Садио Мане отправи първия точен удар към една от двете врати в 3-ата минута, но не затрудни Лорис.

Тотнъм отговори с удар на Родриго Бентанкур в 8-ата минута, уловен от Алисон.

Мачът продължи в бясно темпо. Играта се поизравни, макар че гостите дебнат повече на контраатака.

След 15-ата минута Ливърпул се настани по-трайно в половината на Тотнъм. В 23-ата минута Ван Дайк стреля неточно с глава в аут след изпълнение на корнер.

Секунди по-късно Алекандър-Арнолд би в аут от около 20 метра. Ливърпул обаче вече доминира на терена.

Футболистите на Тотнъм продължиха да стоят стабилно на терена до около 30-ата минута. След това хората на Антонио Конте постепенно започнаха да се огъват.

В 32-ата минута Юго Лорис спаси с вещина удар с глава на Луис Диас. Натискът на „мърсисайдци“ не стихваше.

Напречната греда се оказа последната преграда пред вратата на Лорис в 39-ата минута. Тогава Върджил ван Дайк зесече с глава центриране от корнер и нацели горния дирек.

Само 120 секунди по-късно Луис Диас отправи нов шут от дъгата на пеналта, но френският страж на гостите се справи. А и ударът на колумбиеца нямаше необходимата сила.

В 43-ата минута и Хьойберг тресна гредата. Той стреля от около 20 метра, но нацели десния дирек на вратата на Алисон.

Така Тотнъм успя да удържи натиска на Ливърпул през първата част, като през по-голямата час от времете „шпорите“ бяха в ролята на опълченци.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката двубоят продължи в същото русло. Ливърпул нападаше, а гостите се бранеха и дебнеха за контраатаки.

Постепенно хората на Антонио Конте започнаха да показват зъби. Така се стигна до 56-ата минута, когато „шпорите“ шокираха домакините и смразиха трибуните на „Анфийлд“. Гостите разиграха страхотна атака. В крайна сметка Райън Сесеньон намери перфектно Хьон-Мин Сон, който отблизо матира Алисон – 0:1.

Малко след това Сон едва не нанесе нов удар по шокирания си съперник. Кореецът не уцели целта от близко разстояние.

„Мърсисайдци“ се оттърсиха от шока и отново обсадиха вратата на Лорис. В 64-ата мунита Луис Диас стреля от пеналта, но шутът му бе блокиран.

В 73-ата минута Бен Дейвис блокира страхотен удар на Мохамед Салах.

Все пак вратата на Тотнъм бе превзета на 74-ата минута. Тогава Луис Диас шутира от дъгата на пеналта и след рикошет кълбото влетя в мрежата – 1:1.

Хората на Юрген се втурнаха да търсят пълния обрат, но не успяха да стигнат до него. Накрая и Тотнъм пропиля шанс да си тръгне с трите точки.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Тиаго, Диас, Салах, Мане

Тотнъм: Лорис, Ромеро, Дайър, Дейвис, Емерсон, Хьойберг, Бентанкур, Сесеньон, Кулушевски, Сон, Кейн

ПРЕДИ МАЧА

Ливърпул е в преследване на безпрецедентен квадрупъл през този сезон, но за да се случи той, то трябва да се вземат обезателно трите точки срещу Тотнъм. Тимът спечели Купата на Лигата и е на финал в Шампионска лига и ФА Къп, а във Висшата лига изостава на точка зад лидера Манчестър Сити.

През седмицата „червените“ изиграха безобразни първи 45 минути срещу Виляреал, след които губеха с 0:2, но след втората част обърнаха мача в своя полза до 3:2 и се класираха за трети път на финал в Шампионска лига в последните 5 години. У дома тимът е непобеден в 21 мача от Висшата лига и има голова разлика 52-9, а също така не е погубил точка на „Анфийлд“ от октомври насам.

Мениджърът на Тотнъм – Антонио Конте, пък направи 1:1 в последния мач между двата тима през зимата, а тактиката му е изключително неудобна за Юрген Клоп. Тотнъм е пети на две точки зад четвъртия Арсенал, с който предстои голямо дерби на Северен Лондон следващата седмица.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички