Ливърпул обезвреди Холанд, а Нунес наказа Манчестър Сити за първи трофей! (ГАЛЕРИЯ)


Ливърпул обезвреди Холанд, а Нунес наказа Манчестър Сити за първи трофей! (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

6581 0

Английският гранд Ливърпул победи Манчестър Сити с 3:1 и спечели Къмюнити Шийлд на старта на новия сезон в Англия! На "Кинг Пауър Стейдиъм" в Лестър мърсисайдци надиграха "гражданите" и заслужено спечелиха първия трофей през новата кампания.

Дарвин Нунес се превърна в герой за Ливърпул, влизайки от резервната скамейка, за да отбележи и дебютния си гол за "червените" в официален двубой. Преди това Нунес спечели и дузпа за отбора си, която бе реализирана от Салах.

Ливърпул стартира много силно двубоя, като наложи много високо темпо, което се отрази на резултата в средата на първата част. Тогава Трент Александър-Арнолд успя да открие с удар от дистанция, рикоширал в Нейтън Аке. 

Постепенно Сити започна да играе по-добре, но срещаше трудности в офанзивен план - най-вече във взаимодействието с Ерлинг Холанд, който бе напълно обезвреден от защитата на Ливърпул. В средата на второто полувреме "гражданите" изравниха чрез Хулиан Алварес, макар и при попадението да останаха съмнения за нарушение срещу вратаря Адриан.

В 80-ата минута Дарвин Нунес стреля с глава, а бранител на Сити спря удара му с ръка. Мохамед Салах изпълни дузпата и отново изведе Ливърпул напред. В 94-ата минута пък самият Дарвин Нунес успя да се разпише във вратата на Сити. Мачът завърши с фрапантен пропуск на Ерлинг Холанд, който илюстрира цялостното му представяне в мача.

След този мач за Ливърпул предстои контрола още утре (31 юли) срещу Страсбург, а на 6 август е първият мач на "червените" във Висшата лига - срещу Фулъм. Сити приключи с контролите и очаква първия си шампионатен двубой, който ще бъде на 7 август срещу Уест Хям.

СПЕКТАКЪЛЪТ ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

РАЗВОЙ НА ФИНАЛА ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна агресивно срещата и след само три минути игра можеше да открие резултата. Фабиньо пусна дълъг диагонален пас за Мохамед Салах на десния фланг, откъдето египтянинът проби навътре към терена. Салах преодоля противников бранител, за да излезе очи в очи с Едерсон, но ударът му разтресе мрежата от външната страна.

Двубоят продължи в дясно темпо, като атаките се редуваха и към двете врати. Кевин де Бройне опита да стреля от добра позиция към вратата на Адриан, но Ван Дайк блокира удара му. По-късно Анди Робъртсън получи пас в непосредствена близост до далечната греда, но стреля встрани от целта. Шанс за гол имаше и пред Луис Диас след остро центриране на Хендерсън, но Едерсон изби.

Натискът на Ливърпул даде резултат в средата на полувремето, когато "червените" поведоха. След постепенна атака, преминала на няколко пъти през двата фланга, топката се озова в Мохамед Салах, който подаде към Трент Александър-Арнолд. От границата на наказателното поле крайният бранител опита удар, който бе леко отклонен от Нейтън Аке, за да се превърне в неспасяем за Едерсон - 1:0!

СПЕКТАКЪЛЪТ ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

В 25-ата минута Манчестър Сити имаше страхотен шанс да изравни, но не се възползва. Адриан изчисти лошо топката, а след това Рияд Марез изведе Кевин де Бройне на чиста позиция за стрелба в наказателното поле. Ударът на белгиеца обаче не бе в очертанията на вратата - огромен пропуск за Сити. В 34' дойде и първата голова възможност за Ерлинг Холанд, който обаче стреля право в тялото на Адриан.

В заключителните минути на полувремето темпото значително спадна, като Ливърпул бе по-пестелив в действията си и не пресираше агресивно. Манчестър Сити използва това да се приближи до наказателното поле на Адриан и да създаде няколко ситуации за гол, с които обаче не постигна нищо опасно за стража на "червените".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди на второто полувреме Манчестър Сити пропусна още един шанс за изравняване на резултата. Рияд Марез бе хитро изведен с висок пас зад отбраната на Ливърпул. Алжирецът овладя топката на гърди и опита удар от близко разстояние, но не направи достатъчно добър контакт с топката. Изпълнението му бе по-слабо, което позволи на Адриан да се намеси.

Около 58-ата минута дойдоха и първите смени на Пеп Гуардиола и Юрген Клоп. В игра за Сити се появиха Фил Фодън и Хулиан Алварес, заменяйки Рияд Марез и Джак Грийлиш. За Ливърпул пък в игра влезе новият нападател на отбора Дарвин Нунес, който замени Роберто Фирмино. В 64-ата минута дойде и първата голова ситуация пред Дарвин Нунес. Той бе изведен сам срещу вратаря на Сити, но не успя да го преодолее, уцелвайки Едерсон в главата.

В 70-ата минута Манчестър Сити успя да вкара топката в мрежата на Ливърпул. След центриране в наказателното поле Фил Фодън стреля към вратата, а Адриан изби. Стражът опита да улови топката, но Хулиан Алварес я изби от ръцете му, за да вкара. Голът първоначално бе отменен поради засада, каквато обаче нямаше. Останаха съмнения дали няма нарушение срещу Адриан, тъй като стражът бе сложил и двете си ръце върху топката. ВАР обаче призна гола и Манчестър Сити изравни - 1:1!

Десетина минути преди изтичането на редовното време Ливърпул получи дузпа. Дарвин Нунес засече центриране на Салах с глава, но ударът му към вратата бе спрян с ръка от защитник на Сити. Първоначално съдията не отсъди дузпа, но след това прегледа ситуацията с ВАР и даде 11-метров наказателен удар на Ливърпул. Мохамед Салах застана зад бялата точка и реализира - 2:1!

По-късно в игра се появи друго ново попълнение на Ливърпул - Фабио Карвальо. В продължението на мача именно той взе участие в хода на мълниеносна атака, довела до трети гол за мърсисайдци. След това Анди Робъртсън успя да свали топката с глава в наказателното поле към Дарвин Нунес, който пък успя да вкара дебютния си гол за Ливърпул в официален двубой - 3:1!

В 97-ата минута пък Ерлинг Холанд направи фрапантен пропуск на няколко метра от вратата на Ливърпул, уцелвайки гредата.

СПЕКТАКЪЛЪТ ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Адриан, Робъртсън, Ван Дайк, Матип, Александър-Арнолд, Фабиньо, Хендерсън, Тиаго, Диас, Салах, Фирмино

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Аке, Диаш, Уокър, Родри, Бернардо Силва, Де Бройне, Марез, Грийлиш, Холанд

ПРЕДИ МАЧА ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ

Отборите на Ливърпул и Манчестър Сити стартират новия сезон 2022/23 с възможност да спечелят първи трофей. Традиционният Къмюнити Шийлд противопоставя победителите във Висшата лига и във ФА Къп от изминалата кампания, а обикновено финалът се явява генерална репетиция за предстоящия дълъг сезон на Острова.

Трансферното лято се оказа "горещо" както за Ливърпул, така и за Манчестър Сити. Мърсисайдци привлякоха Дарвин Нунес, Фабио Карвальо и Калвин Рамзи, но се разделиха със звездата си Садио Мане, както и с Неко Уилямс, Такуми Минамино, Дивок Ориги и други. "Небесносините" пък бяха подсилени от суперзвездата Ерлинг Холанд и Калвин Филипс, а се разделиха с Рахим Стърлинг, Габриел Жезус и Олександър Зинченко.

Ливърпул показа колебания в предсезонните си контроли, като допуснаха тежка загуба от Манчестър Юнайтед с 4:0, а също така загубиха и от РБ Залцбург в последната приятелска среща. "Червените" разбиха РБ Лайпциг с 5:0 и победиха Кристъл Палас с 2:0 в другите си две контроли. Сити изигра само две приятелски срещи - победа срещу Клуб Америка с 2:1 и победа срещу Байерн Мюнхен с 1:0 с гол на Холанд.

Юрген Клоп няма да може да разчита в днешния двубой на титулярния си страж Алисон Бекер, както и на другия си вратар Каоимин Келехър, нападателя Диого Жота и офанзивния играч Алекс Окслейд-Чембърлейн, а крайният бранител Костас Цимикас е под въпрос. Хосеп Гуардиола може да разчита на всички свои играчи, с изключение на защитника Аймерик Лапорт, който е контузен.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ФИНАЛА ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички