Креспо, Торес, Фалкао, Игуаин... Прокълнатият №9 в Челси взе поредната си жертва


Креспо, Торес, Фалкао, Игуаин... Прокълнатият №9 в Челси взе поредната си жертва
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

7053 0

От всички налични номера на фланелки във футбола номер 9 сякаш се оказва най-желан от всички. Обикновено този номер се пази за най-добрия нападател на отбора, а числото носи престиж, но и огромна отговорност. От тези, които го носят, се очаква да бележат, и то редовно. Но колкото и клиширано да звучи, отбелязването на голове е най-трудното нещо във футбола. Това е причината нападателите да получават най-високи заплати и да доминират в заглавията по време на трансферните прозорци.

Следователно не е изненада, че фланелката с номер 9 е много търсен артикул в клубовете в цяла Англия, с едно забележително изключение. В Челси започнаха да се страхуват от 9-ката: число, което помрачи кариерите на някои от най-великите нападатели в съвременния футбол.

„Проклятието“ на №9, както сега е известно на "Стамфорд Бридж", взе поредната си жертва в лицето на Ромелу Лукаку, който получи номера, когато се присъедини отново към Челси в в рекордния клубен трансфер от 97,5 милиона паунда от Интер миналото лято. По-малко от година по-късно Лукаку се завърна на в Милано под наем след трагичен сезон със "сините". 

Лукаку обаче е само най-новата жертва на проклятието, което продължава почти две десетилетия - още от 2004 г., когато легендата на Челси Джими Флойд Хаселбанк ​​освободи фланелката с номер 9, присъединявайки се към Мидълзбро със свободен трансфер.

Първата жертва на прокълнатия №9 в Челси

Сръбският нападател Матея Кежман наследи номера, след като се присъедини към Челси с трансфер от ПСВ Айндховен за 5,3 милиона паунда - трансфер, който постави началото на пищните харчове в ерата на Роман Абрамович. Но Кежман се задържа само един сезон на "Стамфорд Бридж", вкарвайки само четири гола в 24 мача в Лигата по време на шампионската кампания под ръководството на Жозе Моуриньо, преди да бъде изпратен в Атлетико Мадрид.

Бледият престой на Ернан Креспо на "Стамфорд Бридж"

Следващият играч, който опита късмета си, беше аржентинското острие Ернан Креспо, който се завърна в Челси за сезон 2005/06 след престой под наем с финалиста в Шампионска лига Милан. Креспо се справи малко по-добре от Кезман, като отбеляза 13 гола в 42 мача, докато Челси успешно защити короната си във Висшата лига. Въпреки това, тъй като семейството му не успя да се установи в Англия, Креспо се завърна в Серия А същото лято, като изпълни остатъка от договора си с Челси под наем в Интер.

Челси даде номер 9 на... защитник

След това Челси взе наистина странното решение да предаде фланелката с номер 9 на защитника Халид Буларуз. Холандският централен защитник, наричан "Канибалът", беше привлечен от Хамбург през 2006 г. и взе 9-ката, когато Креспо замина за Италия. Но Буларуз имаше затруднения да навлезе във форма по време на престоя си в западен Лондон, поради което беше изпратен под наем в Севиля, преди да бъде продаден на Щутгарт през 2008 г.

А след това на полузащитник!

Докато Буларуз бе под наем в Испания, Челси повери фланелката с номер 9 на още един играч, който не бе нападател - Стив Сидуел. Бившият халф на Рединг изигра 25 мача през сезон 2007/08, но не успя да се наложи като титуляр в халфовата линия, включваща играчи като Франк Лампард, Майкъл Есиен, Клод Макелеле и Михаел Балак. Неизбежно Сидуел също прекара само един сезон в Челси, преди да бъде продаден на Астън Вила. Фланелката с номер 9 взе още една жертва.

19-годишен нападател също не понесе тежестта на 9-ката

След това номер 9 премина във владение към друг аржентински нападател - Франко Ди Санто. Не е изненадващо, че неопитният 19-годишен футболист също не успя да се справи с отговорността да носи 9-и номер на гърба си. Той изигра само осем шампионатни мача за Челси, без да вкара нито веднъж, преди да бъде изпратен под наем в Блекбърн. В крайна сметка Ди Санто се присъедини към Уигън с постоянен договор през 2010 г.

№9 взе скалпа и на Фернандо Торес

След това Челси избра различен подход. Вместо да предадат номера на млади и неопитни играчи, "сините" го повериха на звезден нападател от калибъра на Фернандо Торес. Челси превърна испанеца в шестия най-скъп футболист в историята по онова време, привличайки го от Ливърпул в сделка за 50 милиона паунда през януари 2011 година.

Очакванията към Торес бяха, че ще продължи силното си представяне, което показа на "Анфийлд", където отбеляза 81 гола в 142 мача. Но Торес претърпя разочарование още в дебюта си със синята фланелка, губейки с 1-0 от бившия си клуб Ливърпул. Торес завърши сезона само с един гол от своите 18 мача - трагично представяне на фона на деветте гола, които отбеляза в 26 мача през шестте месеца преди преместването му на юг.

Торес прекара още три сезона в Челси, помагайки на клуба да спечели първия си трофей в Шампионска лига през сезон 2011/12. Но той се бореше с бремето на фланелката с номер 9 през цялото си време в клуба и успя да вкара едва 45 гола в 172 мача за Челси - разочароващо завръщане, като се има предвид, че "сините" счупиха британския трансферен рекорд, за да го привлекат от Ливърпул.

В крайна сметка Торес напусна през 2014 година, за да се върне в клуба си от детството Атлетико Мадрид. Нападателят не беше смятан за пълен провал от привържениците на Челси, но в никакъв случай не разгърна потенциала, с който разполагаше.

Звездна "деветка" под наем

След това фланелката с номер 9 премина към колумбийския стрелец Радамел Фалкао, който се присъедини към Челси под наем от Монако, след като прекара предишния сезон в Манчестър Юнайтед. Той отбеляза само веднъж в 12 изяви за "сините", преди да се завърне в Монако. През следващия сезон, когато се завърна отново във френския футбол, Фалкао отбеляза 30 гола в 43 мача.

Нов трансферен рекорд и нова провалена 9-ка 

Отчаян да замени напускащия Диего Коща, който мъдро носеше фланелката с номер 19 на "Стамфорд Бридж", Челси счупи трансферния си рекорд отново през 2017-а, подписвайки с Алваро Мората от Реал Мадрид за около 60 милиона паунда. Но както много други преди него, испанецът не успя да се установи в западен Лондон и издържа едва сезон и половина в Челси, преди да се завърне в испанския футбол с Атлетико Мадрид - първоначално под наем, преди да се премести за постоянно през 2019-а.

По-късно Мората призна, че се е борил с напрежението и очакванията да води атаката на Челси. „Прекарах много лош период в Лондон. В крайна сметка тренирах сам. Бях много нервен“, каза Мората пред Goal през 2019-а. „Жена ми беше притеснена за мен. Дори не можех да изляза на разходка в Лондон! Никога не съм имал депресия и се надявам никога да нямам, но бях много близо да изпадна в такава."

Гонсало Игуаин - третата аржентинска "деветка", провалила се в Челси

Гонсало Игуаин стана третият аржентински нападател след Креспо и Ди Санто, който взе фланелката с номер 9 в Челси. Игуаин вкара пет гола в 14-те си мача за "сините" по време на шестмесечен престой под наем на "Стамфорд Бридж" от Ювентус. След това Игуаин се завърна в италианския футбол, а деветката отново остана без собственик.

Номер 9 не прощава и на академията на Челси

Продуктът на академията на Челси Тами Ейбрахам беше следващият играч, който се опита да счупи проклятието. Той неочаквано стана първи избор за атаката на "сините" през сезон 2019/20 и завърши сезона като техен голмайстор с 18 гола.

След това формата на Ейбрахам значително се влоши, което му отне и титулярното място в отбора, за да последва трансфер в Рома с постоянен договор. Оттогава той преоткри своя голмайсторски нюх в италианския футбол, успявайки да вкара 27 гола в 53 мача под ръководството на Жозе Моуриньо.

Ромелу Лукаку - последната жертва на прокълнатия номер 9

И така фланелката с номер 9 премина към Ромелу Лукаку, който изглеждаше, че може да е човекът, който най-накрая да преодолее проклятието, реализирайки три гола в първите си три мача във Висшата лига с Челси. Формата му обаче рязко спадна с напредването на сезона, като Кай Хаверц го узурпира като първи избор за атаката по средата на кампанията.

Лукаку завърши сезона с разочароващите осем гола в 26 мача във Висшата лига. Сега той си осигури завръщане в италианския футбол и може би вече е изиграл последния си мач за Челси.

Остава да видим кой ще вземе страховитата фланелка с номер 9 за предстоящия сезон. Но ако историята е фактор, който трябва да се има предвид, те новият притежател на "деветката" няма да бъде нито дълготраен, нито пък особено успешен.

 

*По статията работи Стефан Йорданов и е изготвена по материал на SPORTBIBLE.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички