От риболова до колоезденето: Рибарят, който покори Тур дьо Франс


От риболова до колоезденето: Рибарят, който покори Тур дьо Франс
Снимка: колаж на SportLive

2940 0

Роди се нова звезда в спорта: датчанинът Йонас Вингегор спечели тазгодишната Обиколка на Франция, детронирайки големия фаворит за победата Тадей Погачар. За по-запалените фенове на колоезденето триумфът на Вингегор едва ли е голяма изненада. 25-годишният колоездач даде сериозни заявки още миналата година, когато финишира втори на Тур дьо Франс. Само преди няколко години обаче Йонас бе обикновен рибар, за който колоезденето бе повече хоби, отколкото професия...

Вингегор идва от страна, в която най-високата точка е на 173 метра над морското равнище. Планините обаче се превръщат в негова любов, а тази любов се оказва споделена. Датчанинът се превръща в един от най-добрите катерачи в света и заслужено го наричат "краля на планинските етапи", но това е история, която ще трябва да почака. Всичко за Йонас Вингегор започва от тинейджърските му години, когато работи дълго време като рибар.

Между колоезденето и риболова

Роден в северозападна Дания, Вингегор израства, работейки в рибна фабрика на пристанището на Ханстхолм: "Харесваше ми да правя това, дори ако трябваше да стана в пет сутринта. Беше някак релаксиращо, тъй като не трябваше да мисля твърде много", споделя Вингегор, цитиран от Gazzetta dello Sport.

"Нямаше нужда да работя, но все още не знаех дали мога да стана професионален колоездач. Състезавах се в Дания само няколко дни в седмицата и по този начин си запълвах времето, за да не скучая", спомня си Вингегор за младежките му години.

Йонас Вингегор: спортен фанатик и луд фен на Ливърпул

Състезателят на Джъмбо-Висма обаче е влюбен не само в колоезденето, но и в спорта като цяло. Той е практикувал най-разнообразни спортове като малък, сред които футбол, хандбал, плуване и бадминтон. Той е голям привърженик на футболния гранд Ливърпул, като е посещавал митичния стадион "Анфийлд" няколко пъти. 

Вингегор се запалва по колоезденето, след като Обиколката на Дания минава покрай неговия дом. В началото датчанинът не успява да изпъкне особено заради равнинните и ветровити колоездачни състезания в родината му, които не подхождат на неговата физика. По-късно обаче, излизайки на международната сцена, Вингегор бързо забелязва, че е изключително силен в планински етапи.

Идолът на Йонас Вингегор

"Срещнах се с първото си изкачване, когато бях на 16, в Италия. Тогава разбрах, че изобщо не съм лош", споделя Вингегор. По-късно неговият потенциал е забелязан от Джъмбо-Висма, които го привличат в редиците си. Любимият му колоездач, на който се опитва да подражава, е Алберто Контадор: "Заради атакуващия му стил и заради това, че никога не се отказва."

Днес Йонас вече е загърбил рибарската професия и ходи на риболов за развлечение - когато му остава свободно време между това да печели Тур дьо Франс и да тренира за следващото си състезание. На 25 години Вингегор постигна най-голямата колоездачна победа и спокойно може да бъде наречен: Рибарят, който покори Тур дьо Франс!

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички