Какво казват числата за контузиите на шампионите във Висшата лига?


Какво казват числата за контузиите на шампионите във Висшата лига?
Снимка: Getty Images/Guliver

1124 0

Статистика показва, че ситуацията с травмите на Манчестър Сити през сезон 2018/19 е по-лоша от тази на Ливърпул в настоящата кампания. "Червените" бяха опустошени от контузии този сезон, особено в центъра на отбраната. Това е и основната причина за това първата защита на титлата от Висшата лига на Ливърпул да се превърна в пълен провал.

Статистическите данни, посочени от The Athletic, показват, че Ливърпул са имали 18 контузени играчи, които в резултат на травмите си са пропуснали общо 155 мача. Само Евертън, градският съперник на Ливърпул, който най-накрая успя да ги победи на "Анфийлд" миналия уикенд, е имал повече контузени играчи - 20, но пък са пропуснали 106 мача (с близо 50 по-малко от тези на Ливърпул).

Въпреки това, може би най-интересната констатация от подробния доклад на Caoimhe O'Neill е, че Манчестър Сити е имал повече контузии, с които да се бори през 2018/19. След като току-що е излязъл от рекордния си сезон със 100 точки, Сити трябваше да се оправя без играч от първия отбор, който пропуска 10 или повече дни в цели 35 пъти в първите 24 мача.

Показвайки забележителна успеваемост в края на сезона, Сити изпревари Ливърпул с една точка, за да запази титлата в последния ден. Този сезон мърсисайдци бяха без футболист за поне 10 дни в 28 случая - същия брой като Челси през сезон 2017/18 под ръководството на Антонио Конте.

Ключовият въпрос за Ливърпул обаче е това, че повечето им контузии са в отбрана. Върджил ван Дайк е пропуснал 20 мача откакто Джордан Пикфорд го контузи през октомври. Партньорите на Ван Дайк в отбрана - Джо Гомес и Жоел Матип, отсъстват съответно за 16 и 18.

До момента Ливърпул са направили 18 различни комбинации в дефанзивен план през сезона заради отсъствието на различни играчи, като в голяма част от мачовете се наложи халфове като Фабиньо и Джордан Хендерсън да играят като централни защитници.

Друг тежък удар за Ливърпул бе контузията на Диого Жота, който вкара девет гола във всички турнири, преди да се контузи в последния мач от групите на Шампионска лига. Добрата новина е, че той вече тренира и скоро време се очаква да се завърне в игра.

Междувременно стана ясно, че капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън се е оперирал и започва възстановяването си (ето колко ще отсъства).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички