Какво дерби на Манчестър? Сити се подигра с Юнайтед и му спести разгром


Какво дерби на Манчестър? Сити се подигра с Юнайтед и му спести разгром
Снимка: Getty Images

7165 0

В неделя вечер трябваше да станем свидетели на истинско английско дерби, този път в Манчестър, но Сити нямаше никакви проблеми да се разправи с градския съперник Юнайтед и да спечели с 4:1, спестявайки истински разгром на "червените дяволи" в мач, игран почти изцяло на една врата. 

Манчестър Сити контролираше почти изцяло развоя на двубоя и още в 5' Кевин де Бройне откри резултата. Домакините пропуснаха на няколко пъти да увеличат резултата и Санчо успя да изравни в 22' след отлична акция. Фантастичната игра на Сити обаче бързо доведе до нов аванс на "гражданите" с нов гол на Де Бройне, а в 68' Марез реши мача с трети гол в полза на шампионите. 

"По-добре гол, отколкото корнер": Чутовната глупост на Магуайър, подарила попадение на Сити (ВИДЕО)

В добавеното време Гюндоган отлично изведе Марез зад отбраната и той за втори път разпечата вратата на Де Хеа. Първоначално голът беше отменен, но след справка с VAR беше зачетен - 4:1 за "гражданите". 

В срещата Сити отправи 24 удара, от които повече от половината бяха отправени от очертанията на наказателното поле. В същото време "червените дяволи" имаха едва 5 удара и нито един през второто полувреме. 

Така Сити си върна аванса от 6 точки на върха в класирането - 39 срещъ 63 за Ливърпул, но и мач в повече в полза на "гражданите". Манчестър Юнайтед остана извън топ 4 - на точка зад Арсенал и цели 3 мача повече в сравнение с прекия си конкурент за място в Шампионска лига. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът едва бе започнал, а "гражданите" се озоваха напред в резултата. Грийлиш и Силва осъществиха отлична акция по лявото крило, като с прекрасно разиграване Грийлиш и Силва срещу навързаха трима от "червените дяволи" и освободиха достатъчно пространство, за да може Силва да центрира към наказателното поле. Там Де Бройне засече с неспасяем удар - 1:0. 

В 18' можеше да се стигне до нов гол във вратата на Юнайтед, след като Де Бройне с индивидуален пробив се разходи из цялата защита на "червените дяволи" и стреля от малък ъгъл, но Де Хеа този път успя да се намеси. 

В 21' "червените дяволи" успяха да отговорят на удара, и то само с 3 подавания. Бруно изведе Погба в половината на Сити, а френският ас се възползва от скоростта на Санчо и го изведе пред наказателното поле на Сити. Уокър беше срещу него, но се наложи да покрие включилият се Еланга, оставяйки Санчо на Стоунс. Крилото усети това, рязко смени посоката навътре към вратата и от границата на наказателното поле вкара брилянтен гол - 1:1. 

В 28' "гражданите" отново се добраха до аванс в своя полза, благодарение на грешка на "червените дяволи". Еланга не успя да подаде напред към Бруно, а топката полетя към дъгата на наказателното поле. Там Фоудън изпревари Линдельоф, стреля, Де Хеа спаси, но топката остана за Сити. Още един удар беше блокиран преди Де Бройне съобразително да "вдигне" топката и да реализира - 2:1. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с масиран натиск на "шумните съседи". С прекрасна игра Грийлиш, Де Бройне и Фоудън генерираха куп положения, с които гостите едва-едва се справиха. Марез и Силва завършиха няколко атаки с удари, които бяха блокирани, а няколко масирани нахлувания завършиха с панически чистения в корнер. Все пак, "червените дяволи" оцеляха в първите 15 минути на полувремето и дори отговориха с опасна контраатака, но Еланга бе блокиран в последния момент преди да нанесе удар. 

Натискът си оказа влияние и в 69' домакините все пак реализираха. При пореден корнер топката беше насочена към Марез, който от границата на наказателното поле стреля, топката рикошира леко в Магуайър и влетя в мрежата - 3:1. 

След попадението съпротивата на "червените дяволи" съвсем рухна, а Сити започна бавно и методично да разиграва топката, без да позволява каквото и да е на своя съперник. В 80' пък Кансело пропусна да вкара може би най-красивия гол през сезона, след като страничната му ножица беше спасена от Давид де Хеа - поредно спасяване на испанеца. 

В добавеното време Гюндоган отлично изведе Марез зад отбраната и той за втори път разпечата вратата на Де Хеа. Първоначално голът беше отменен, но след справка с VAR беше зачетен - 4:1 за "гражданите".

КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ИЗЛЪЧИ ДЕРБИТО НА МАНЧЕСТЪР?

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт, Кансело, Родри, Грийлиш, Де Бройне, Марез, Силва, Фоудън

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Телеш, Магуайър, Линдельоф, Бисака, Фред, МакТоминей, Погба, Фернандеш, Санчо, Еланга

ПРЕДИ МАЧА

В часовете преди първия съдийски сигнал "червените дяволи" получиха много неприятна новина, която е свързана с тяхната голяма португалска звезда! (четете подробности в линка)

"Гражданите" са на първо място във временното класиране с актив от 66 точки, докато Манчестър Юнайтед е четвърти с 47 пункта.

В последната си изява "небесносините" надвиха Питърбъро с 2:0 и се класираха за 1/4-финалите на ФА Къп, а съставът на Ралф Рангник извъртя нулево равенство с Уотфорд у дома си (27 кръг, Висша лига).

*Първото дерби за сезон 2021/22 се състоя на 6 ноември и завърши с победа за тима на Хосеп Гуардиола на "Олд Трафорд" - 2:0!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички