Какви изненади чакат Ливърпул до края на сезона?


Какви изненади чакат Ливърпул до края на сезона?
Снимка: Getty Images/Guliver

3141 0

Победата на Ливърпул над Уулвърхемптън (1:0) в понеделник вечер върна надеждите на английския шампион за крайно класиране в Топ 4 на Висшата лига.

Успехът, който е втори в последните осем мача, помогна на мърсисайдци да се приближат на пет точки от четвъртия Челси.

Какво е настроението в отбора на Юрген Клоп?

Двете победи в рамките на шест дни покачиха увереността в отбора от града на Бийтълс. През седмицата тимът записа успех с 2:0 над РБ Лайпциг в осминафинален реванш от Шампионската лига, а след това дойде успехът срещу Уулвс. Сезонът на отбора определено не може да се окачестви като силен и да е под техен контрол. Безпрецедентните шест поредни загуби у дома потвърждават това, но определено успехът вдига увереността в състава.

Откъде идва оптимизмът?

Изненадващо, но новината е при централните бранители. Проблемът на клуба в голяма част от сезона бе ротацията именно там, ала сега има двама все още невъзпяти нови „герои” за Юрген Клоп. В три поредни мача, когато тимът стартира с двойка централни защитници Нат Филипс и Озан Кабак, отборът записва сухи мрежи. Турчинът бе критикуван след първите си мачове при пристигането от Шалке 04 в последния ден от трансферния пазар, но изявите му се подобриха значително и дава спокойствието, с което Клоп може коректно да разположи халфовете си в средата на терена, без да е нужно Фабиньо да играе пред Алисон Бекер.

Какво още?

Утвърждаването на двойката в защита позволи именно на бразилеца Фабиньо да се завърне на предпочитаната си позиция като дефанзивен халф, а веднага се усети промяната в представянето на отбора в средата на терена. Той бе избран за играч на мача след дуела с РБ Лайпциг и свърши добра работа, покривайки неопитната двойка бранители срещу „вълците” в понеделник вечер.

Накъде оттук-насетне за 19-кратния английски шампион?

Ливърпул ще почива до 4-и април, когато предстои пътуване до Северен Лондон за визита на Арсенал. Тимът няма да играе през уикенда в мачовете от турнира за ФА Къп, след което следва двуседмична пауза за национални отбори. Поради рестрикциите за коронавирус, значителен брой футболисти на отбора ще останат да тренират на тренировъчната база в Къркби, като само европейците ще играят за своите страни. На Ливърпул му остава девет мача и само един срещу отбор, който е по-високо класиран – дербито с Манчестър Юнайтед. Очакванията са също така капитанът Джордан Хендерсън да се завърне в началото на април, след като претърпя операция през последния месец.

Какво става, ако Ливърпул не влезе в Топ 4?

Тази хипотеза става все по-актуална с настъпването на последните мачове от сезона. Отборът е на ¼-финалите за Шампионската лига, като жребият за тази фаза от надпреварата е идния петък. Спечелването на турнира сякаш е химера, но в крайна сметка остават пет мача. Ако Ливърпул успее да триумфира за втори път в последните три години в надпреварата, ще си осигури място в груповата фаза на турнира за новия сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички