Как Унай Емери провокира революция в Ливърпул на Юрген Клоп?


Как Унай Емери провокира революция в Ливърпул на Юрген Клоп?
Снимка: Getty Images/Guliver

3085 0

Хотел "Новотел", Базел, Швейцария. 17 май 2016 година, някъде след полунощ. Няколко часа след голямото шоу и няколко бири по-късно, вместо празненства, в тимът на Ливърпул е настанала пълна тишина. Мърсисайдци трябваше да пеят и танцуват след триумфа си в Лига Европа. Вместо това Юрген Клоп и съставът му са с празни ръце и размишляват върху това, което можеше да бъде и това, което в крайна сметка се случи.

Няколко часа по-рано Унай Емери беше извел Севиля до триумфа в Лига Европа. Тимът му губеше с 0:1 на полувремето, но стигна до пълен обрат и трофея след победа с 3:1 над Ливърпул на "Сейнт Якоб-Парк" в швейцарския град

Сега, повече от две години по-късно Унай Емери и Юрген Клоп са готови да подновят съперничеството си. В събота на стадион "Емирейтс" в Лондон Арсенал приема Ливърпул в най-интересния мач от 11-я кръг на Висшата лига. Двамата мениджъри отново ще застанат край тъчлиниите, а играчите им ще премерят сили. И както каза Клоп след финала в Базел - "Това беше само началото", и то наистина се оказа така.

"Много хора след време ще погледната назад и ще кажат, че мачът в Базел е бил решаващ за светлото бъдеще на Ливърпул", коментира след мача немският специалист. Още същото лято на "Анфийлд" се прави най-голямата чистка на играчи, като 15 футболисти си тръгват. Джо Алън, Мартин Шкъртел, Кристиан Бентеке и Коло Туре са четиримата, които са сред 18-е избрани от Клоп за финала в Базел. Точно в този момент сякаш Клоп разбра от какви играчи има нужда и започна да работи по привличането им. Садио Мане подсили атаката на тима, Лорис Кариус бе привлечен, за да "отмени" критикувания Симон Миньоле, а Джорджино Вайналдум бе привлечен, за да внесе спокойствие в средата на терена. 

От тогава Ливърпул започна да върви нагоре. Тимът значително подобри играта си във Висшата лига през миналата година, игра финал в Шампионска лига, а през този сезон е един от трите непобедени отбора на Острова. След 10 изиграни мача "червените" делят върха с шампиона Манчестър Сити, а през този уикенд ще имат най-тежката задача сред непобедените в Премиършип. 

Статистиката на Юрген Клоп срещу Арсенал към момента е отлична и той все още не е бил побеждаван от "артилеристите" - 3 победи и 2 равенства. Във всяка една от срещите мърсисайдци бележат поне по три попадения, а нито един отбор не е вкарвал по толкова на Арсенал в шест поредни мача. 

Воденият от Унай Емери тим обаче също не е за подценяване. "Топчиите" направиха серия от 11 поредни победи във всички турнири, която бе спряна с равенство 2:2 срещу Кристъл Палас. Все пак лондончани намериха верния път срещу Блекпул за Карабао Къп и вдигнаха още самочувствието си преди срещата с 18-кратните шампиони на Англия в събота. 

ПРОБЛЕМИ В ЛИВЪРПУЛ: САЛАХ С КОНТУЗИЯ ПРЕДИ ДЕРБИТО С АРСЕНАЛ

Няма спор около това, че двамата мениджъра имат огромно уважение един към друг. Емери със сигурност вижда израстването на Ливърпул под ръководстовто на Клоп, а германецът може само да бъде респектиран от трите поредни триумфа в Лига Европа със Севиля, които колегата му осъществи, както и петте отличия за две години в Париж като треньор на ПСЖ. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички