Инфарктна драма на „Анфийлд“! Феноменален вратар спря Ливърпул за шеметен обрат над Арсенал (ВИДЕО+СНИМКИ)


 Инфарктна драма на „Анфийлд“! Феноменален вратар спря Ливърпул за шеметен обрат над Арсенал (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

16192 0

Ливърпул и Арсенал изнесоха истинско шоу и завършиха 2:2 в голямото дерби на кръга във Висшата лига. Двубоят на „Анфийлд се превърна в истинска драма с инфарктни заключителни минути, след като „мърсисайдци“ наваксаха изоставането си от 2 попадения, а изпуснаха да стигнат и до пълен обрат заради профукана дузпа от Мохамед Салах.

„Артилеристите“ предвкусваха една от шампионските си победи до края на шампионата, след като Габриел Мартинели откри резултата в 8-ата минута, а бразилският му съотборник Габриел Жезус вкара за 0:2 в 28-ата минута.

Домакините обаче не се примириха въпреки вялото си влизане в дербито.Така Мохамед Салах върна „червените“ в мача в 42-ата минута. След почивката именно египтянинът се превърна в големия грешник, пропускайки дузпа в 54-ата минута, след като не уцели рамките на вратата. Така той профука втори удар от бялата точка от началото на сезона. В 87-ата минута резервата Боби Фирмино изравни с глава. С това попадение бразилецът вече има на сметката си общо 11 гола срещу „топчиите“.

В последните минути пред вратата на пазилия като лъв Раймсдейл вреше и кипеше. Голкийпърът на Арсенал спаси всичко, което можеше да се отрази, отчайвайки съперниковите играчи. Така гостите оцеляха в шеметния мач с две лица – през първото полувреме доминираха хората на Микел Артета, а след почивката възпитаниците на Юрген Клоп показаха защо бяха спечелили последните си 6 домакинства срещу кандидат-шампиона.

Пропуснатата дузпа от Салах, блестящите изяви на Рамсдейл и многото пропуски се оказаха решаващи и лондончани в крайна сметка все пак оцеляха на „Анфийлд“. Ливърпул от своя страна върна интригата в битката за титлата, след като „открадна“ 2 точки от „артилеристите“.

Арсенал е на върха със 73 точки, но вече преднината пред Манчестър Сити е само 6 точки. Ливърпул е на 8-ата позиция с 44 пункта и само с теоретични шансове да финишира в Топ 4.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Дербито на „Анфийлд“ започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от трагедията на „Хилзбъроу“. Още не бяха изтекли и 60 секунди от първия съдийски сигнал, когато „артилеристите“ създадоха голова възможност пред вратата на Алисон. Мартинели проби отляво, но Робъртсън спря опита му за шут от малък ъгъл. След това защитата блокира удар и на Джака.

„Червените“ отговориха удар на Гакпо над вратата в 6-ата минута.

ГОООЛ! Арсенал откри резултата в 8-ата минута. Букайо Сака комбинира с Йодегор, след което се получи рикошет в крака на Ван Дайк. Така топката попадна у Мартинели, който премина през Александър- Арнолд и Робърстсън, за да матира Алисон – 0:1.

Video edited on Kapwing

В 12-ата минута Мартинели нахлу отляво и намери Зинченко, но Алисон изби в корнер удара на украинеца. Послед изстрел в аут и на Габриел Жезус.

В 20-ата минута Ливърпул създаде най-чистото си положение. След бърза многоходова атака Робъртсън получи в пеналта, но би покрай гредата.

ГОООЛ! Арсенал удвои в 28-ата минута. Мартинели отново изигра ключова роля. Той проби на скорост, след което центрира отляво в пеналта, където Габриел Жезус с глава прати кълбото в левия ъгъл на Алисон – 0:2.

Video edited on Kapwing

Салах не успя да се възползва от изгодна ситуация в 33-ата минута. Хендерсън го изведе зад защитата на „топчиите“, но той стреля слабо.

ГОООЛ! Мохамед Салах върна домакините в мача в 42-ата минута. Къртис Джоунс намери с пета Жота в пеналта. Той  центрира остро по тревата около точката за дузпа, където Хендерсън отклони към далечната греда, където  Салах  от няколко метра засече в мрежата – 1:2.

Video edited on Kapwing

Домакините едва не изравниха в третата минута на добавеното време. Рамсдейл първо изби удар на Жота, а при добавката Хендерсън от точката на дузпата би над вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул натиска здраво след антракта.  В 52-ата минута усилията на домакините доведоха до дузпа в тяхна полза. След центриране от корнер , последва разбъркване пеналта, а Холдинг събори Жота и съдията Пол Тиърни посочи бялата точка.  Салах се нагърби с отговорността, но шутира покрай дясната греда на Рамсдейл. Така той пропусна дузпа за втори път през сезона.

Video edited on Kapwing

Салах  получи шанс да се реваншира в 57-ата минута. Той овляда в наказателно поле, но вратарят на гостите го отчая с перфектно спасяване.

В тези минути преобразеният Ливърпул продължи да бъде по-добрият и настоятелен тим на терена.

В 81-ата минута резервата Дарвин Нунес направи поредния си голям пропуск през сезона. Салах изведе чудесно с едно докосване уругваецът зад защитата на Арсенал, а нападателят влезе в наказателното поле сам срещу Рамсдейл и опита да стреля покрай него в далечния ъгъл, но би право в него.

ГОООЛ! В 87-ата минута друга резерва Фирмино изравни за 2:2, реализирайки 11-ия си гол срещу Арсенал. Арнолд премина през Зинченко, след което центрира в пеналта, където бразилецът надскочи Уайт и с глава матира Раймсдейл – 2:2.

Video edited on Kapwing

В добавеното време гостите оцеляха благодарение и на направилия феноменален мач вратар Аарън Рамсдейл. Той отново отказа Салах с уникално спасяване в добавеното време, а преди това отново египтянинът не уцели целта, а в последните секунди и Конате не порази целта.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛИВЪРПУЛ : Алисон , Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк,  Робъртсън ,Хендерсън, Фабиньо,  Джоунс , Салах, Гакпо, Жота

АРСЕНАЛ : Рамсдейл ,Зинченко, Магаляеш, Холдинг, Уайт , Джака, Партей, Йодегор, Мартинели,  Жезус, Сака

ПРЕДИ МАЧА

Арсенал определено се намира под напрежение, след като вчера (8 април) Манчестър Сити победи с 4:1 Саутхямптън и скъси дистанцията до върха на 5 пункта. Топката е в полето на "топчиите" и те определено ще се целят в трите точки на "Анфийлд".

Ливърпул също няма право на грешки. Възпитаниците на Юрген Клоп се намират на осмата позиция с актив от 43 пункта и изостават от топ 4 на 13 точки. Мърсисайдци отпаднаха от останалите турнири, в които участваха и завършване в топ 4 е основната цел в момента.

През октомври Арсенал успя да грабне победата на своя "Емиратс". Момчетата на Артета се наложиха над "червените" с 3:2 в безкрайно интересен мач, в който под светлината на прожекторите попадна изгряващата звезда Букайо Сака, реализирайки 2 попадения.

Главен арбитър на сблъсъка днес ще бъде Пол Тиърни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички