Гениалният изпреварващ ход на Роман Абрамович или какво точно се случва в Челси


Гениалният изпреварващ ход на Роман Абрамович или какво точно се случва в Челси

16155 0

"По време на почти 20-годишния си период като собственик на Челси винаги съм бил пазител на клуба, чиято работа е да дава всичко от себе си клубът да бъде възможно най-успешен, да градим бъдещето заедно, както и да имаме положителна роля в обществото. Приоритетът ми винаги е било добруването на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Затова днес предавам грижата на Челси в ръцете на хората, управляващи Благотворителната фондация на клуба. Смятам, че именно те биха се грижили най-добре за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете" - това бе краткото изявление на руския милиардер Роман Абрамович, което късно снощи сериозно изненада футболния свят!

Но какво всъщност означаваше това?

Предаване на управлението на клуба е едно, а предаване на собствеността е съвсем друго понятие! Реално, както известният спортен журналист Фабрицио Романо написа, клубът си остава собственост на Абрамович.

Да, руснакът вече няма да участва пряко в дейността на Челси, а т.нар. "Благотворителна фондация" на "сините" ще взима всички належащи решения в негово отсъствие. Брус Бък, Джон Дивайн, Ема Хейс, Пиара Пауър, Пол Рамос и сър Хю Робъртсън са шестте имена, които ще се грижат за лондончани.

От друга страна, директорката Марина Грановская и техническият съветник Петър Чех ще продължат да вършат работата си, докато Брус Бък, Гай Лорънс и Юджийн Тененбаум си остават в Борда на директорите. Иначе казано - в ръководството на Челси промени няма!

Гениалният ход на Роман Абрамович

Както знаем, мнозина приближени на руския президент Владимир Путин вече са със замразени активи в САЩ и Европа и започват процедури по тяхното отнемане, но Абрамович все още не е в този списък!

С това изявление, с което той се дистанцира от управлението на "сините", милиардерът нанесе "изпреварващ удар" и лиши британското правителство от възможността да му отнеме собствеността на клуба в бъдеще, когато евентуално ще реши да санкционира и него.

Бъдещето на Челси?

Да, от 2003 година насам Роман Абрамович е "налял" почти 2 милиарда евро в Челси и според някои медии той може да си поиска обратно тази сума в даден момент, но дали ще го направи наистина?

На този етап няма никакви основания да се смята, че това ще се случи. Един такъв ход би настроил 90% от феновете на "сините" срещу руснака, а за тези почти две десетилетия начело, той си заслужи тяхната безусловна любов и би било странно, ако разруши тази връзка с лека ръка. Да, парите са си пари, но, дай Боже, войната ще свърши в даден момент и "обратният път" ще съществува. Абрамович не би искал да го затрупва...

Нужно е спокойствие в "синьо"...

През 2003 година Челси бе клуб, затънал в дългове, но през настоящата 2022 г. това не е така - "сините" имат огромни спонсорски договори, получават милиони от телевизионни права, а феновете им по света са се умножили многократно. Така да се каже - паричните потоци са доста и не могат да пресъхнат с едно "щракване на пръстите".

Да, новините все още са "пресни", а бъдещето е обвито в мъгла - всичко може да се случи. Но поне на този етап привържениците на клуба, спечелил Шампионска лига през миналата година, не бива да се притесняват за нищо!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички