Как отборът на Путин Зенит извади украинец от състава си след войната в Украйна


Как отборът на Путин Зенит извади украинец от състава си след войната в Украйна
Снимка: Getty Images

14811 0

Вече трети ден продължава руската инвазия в Украйна, която има своето отражение и върху световния спорт. Редица популярни украински спортисти се опитват да окажат влияние на войната, като призовават към прекратяване на военните действия. Руски спортисти пък почти не коментират темата поради една или друга причина.

И докато конфликтът Русия - Украйна се разраства, един украински футболист, играещ в Русия, бе изваден от отбора си. Става въпрос за 32-годишния бранител Ярослав Ракитски, който се подвизава в тима на руския гранд Зенит (Санкт Петербург). Изваждането му от състава обаче едва ли е изненада предвид клуба, за който играе.

Отборът на Владимир Путин - Зенит

Не е тайна, че зад отбора на Зенит стои именно президента на Русия Владимир Путин, който контролира отбора чрез държавната компания Газпром, която е и генерален спонсор на Зенит. Именно сериозната подкрепа от държавата през последните години превърнаха Зенит в хегемон в Русия, а и в незаобиколим фактор на европейската сцена.

През този сезон отборът на Зенит игра в груповата фаза на Шампионска лига, но се подна в една група с европейските грандове Ювентус и Челси, които продължиха напред, а Зенит отиде в Лига Европа. В елиминациите на Лига Европа тимът на Зенит се изправи срещу испанския Бетис, но отпадна.

Как Зенит извади украинеца Ракитски от състава си

В първия мач в Русия Зенит отстъпи с 2:3 от Бетис, като участие в срещата взе и украинецът Ярослав Ракитски. Срещата се игра на 17 февруари - седмица преди започването на военните действия в Украйна. На 24-и Русия нахлу в Украйна, а същата вечер Зенит трябваше да гостува на Бетис. От групата на Зенит обаче бе изваден Ракитски, който иначе е важна част от отбора.

Самият Ракитски не се поколеба да използва социалните мрежи, за да призове към мир в Украйна часове преди реванша с Бетис. Именно тази негова лична позиция се смята за причина да бъде изваден от отбора на Зенит, като неговото бъдеще изглежда неясно предвид влиянието, което има Путин над клуба.

В същото време стана ясно, че руският магнат Роман Абрамович се е "застраховал" от санкции, купувайки Челси (подробности четете в линка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички