Евертън надви Ливърпул на "Анфийлд" за пръв път от 1999 година насам


Евертън надви Ливърпул на "Анфийлд" за пръв път от 1999 година насам
Снимка: Getty Images/Guliver

3880 0

Английският шампион Ливърпул допусна нов провал, след като загуби от Евертън с 0:2 на "Анфийлд" в дербито на Мърсисайд от 25-ия кръг на Висшата лига. Така "карамелите" се добраха до първа победа като гост на "червените" през XXI век, след като последният им успех на "Анфийлд" датира от 1999 година.

Двубоят започна по възможно най-лошия начин за хората на Юрген Клоп, след като Ричарлисон откри след само три минути игра. Бразилският нападател се възползва от брилянтен пас на Хамес Родригес, за да вкара втория най-бърз гол за Евертън срещу този съперник във Висшата лига.

Ливърпул така и не успя да намери отговор на дисциплинираната игра на момчетата на Карло Анчелоти, а малко преди края на мача Евертън се добра и до второ попадение. "Сините" получиха дузпа за нарушение на Трент Александър-Арнолд срещу резервата Доминик Калвърт-Люин, а Гилфи Сигурдсон се разписа от бялата точка.

Загубата отдалечава Ливърпул от топ 4, тъй като мърсисайдци са с 40 точки - на три пункта зад Челси, който също допусна грешка като гост на Саутхемптън. Евертън пък се изравни по точки с Ливърпул и вече се нарежда на седмо място, като също може да се намеси в битката за топ 4.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в третата минута отбраната на Ливърпул се пропука. Евертън упражни преса и предизвика грешка от страна на мърсисайдци. След това Хамес Родригес овладя и пусна извеждащ пас към Ричарлисон, който нямаше проблеми да се разпише в ситуация един на един с Алисон - 0:1!

В 20-ата минута Джордан Хендерсън стреля от воле от границата на наказателното поле, като насочи топката към далечния ъгъл, но Джордан Пикфорд успя да избие в корнер. Малко по-късно обаче капитанът на Ливърпул получи контузия в коляното, която доведе до принудителна смяна и влизането на Нат Филипс в игра.

В 33-ата минута Евертън можеше да се добере до втори гол, но Алисон спаси Ливърпул. Центриране от левия фланг достигна до Шеймъс Коулман на далечната греда, който бе изтърван от Анди Робъртсън. Коулман насочи удар с глава към вратата от непосредствена близост, но Алисон показа отлични рефлекси и се намеси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

В 48-ата минута гол на Ричарлисон бе отменен заради засада. След това Ливърпул упражни натиск към вратата на Евертън, като създаде няколко опасности за Джордан Пикфорд, които обаче не доведоха до попадение. В средата на полувремето Мохамед Салах пропусна най-чистата ситуация в мача, след като на няколко метра от вратата не успя да преодолее Пикфорд.

Десетина минути преди края на срещата Евертън стигна до втори гол. След мълниеносна контраатака Доминик Калвърт-Люин се озова сам срещу Алисон, но падна на тревата след съприкосновение с Александър-Арнолд. Съдията отсъди дузпа, макар и нарушението да не бе умишлено, а Гилфи Сигурдсон отбеляза - 0:2!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Двата тима са един след друг в класирането - "червените" са 6-и с 40 точки от 24 мача, докато "карамелите" са с позиция надолу и 3 пункта по-малко, но и двубой пасив.

Състоянието и на двата отбора не е особено добро. Футболистите на Юрген Клоп са с цели 3 поредни загуби в шампионата - нещо, което не се е случвало на тима, откакто немският специалист го пое. Момчетата на Карло Анчелоти пък имат 3 загуби, равенство и победа в последните 5 мача от Висшата лига.

Конкуренцията в Англия, както обикновено, е жестока и предвид амбициите на двата тима поне да попаднат в топ 4, то те нямат право на още грешки, с които да се отдалечават от тази цел.

Анчелоти призна преди срещата, че сега е точният момент за неговия отбор да победи Ливърпул. Клоп пък сподели, че "червените" няма да търсят отмъщение срещу "карамелите" след първата среща през шампионата, когато стражът им Джордан Пикфорд контузи сериозно Върджил ван Дайк, което оказа сериозно влияние на сезона на шампионите.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Кабак, Хендерсън, Робъртсън, Тиаго, Вайналдум, Джоунс, Мане, Салах, Фирмино

Евертън: Пикфорд, Коулман, Годфри, Кийн, Холгейт, Дин, Дукуре, Гомеш, Дейвис, Хамес, Ричарлисон

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички