Добър страж - половин отбор: Най-скъпите вратари в историята на футбола


Добър страж - половин отбор: Най-скъпите вратари в историята на футбола
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

4295 0

Ролята на вратаря във футбола винаги е била ключова за сформирането на боеспособен състав. За разлика от позиции като полузащитник или краен бранител, които с развитието на играта стават все по-важни, тази под рамката на вратата никога не е позволявала отпускане.

Популярното клише гласи: Добър вратар - половин отбор! Именно за такъв мечтае всеки един отбор с амбиции и заложени цели. Той може да реши мач, турнир, да обезвери съперника или пък напротив - да приземи собствения си тим по начин, който и опонентът не би могъл.

Именно поради тази причина, правилният избор и подготовка на страж е изключително важен. В модерните страни с това, във всеки един клуб, се занимават куп специалисти, за които право на грешка и компромис няма.

Въпреки всичко това, цените на вратарите все още са много по-ниски в сравнение с тези на полевите играчи, особено на нападателите и полузащитниците. Като причини за това могат да бъдат посочвани редица фактори като футболното им дълголетие, пренаситеността от  кадри, борещи се за само един пост, който обикновено е зает дългосрочно от даден състезател и други.

Днес обаче ще разгледаме друг аспект, а именно - сумите, с които клубовете трябва да се разделят, ако желаят да подсигурят мрежата си с възможно най-добрия избор.

В продължение на 17 години рекордът за най-скъп трансфер на вратар се държеше от една от най-големите легенди в историята - Джанлуиджи Буфон, който през 2001-ва година преминава в Ювентус от Парма за сумата от 52 милиона евро. Малцина впоследствие успяват да подобрят постижението.

Кои са най-скъпите вратари в света? 

5. Тибо Куртоа

Пети в тази класация се нарежда стражът на Реал Мадрид - Тибо Куртоа. Един от най-добрите на поста си в света прави сериозна заявка за върха, грабвайки наградата "Златна ръкавица" на Висшата лига за сезон 2016/17 г., само няколко месеца след което, печели и тази на Световното първенство в Русия, помагайки на своята родина да грабне бронзовите медали от турнира.

Това впечатлява Реал Мадрид, който е решен на всичко, за да постави белгиеца под рамката на своята врата. Това и прави още същата година за сумата от 35 милиона евро, превръщайки го в най-скъпия вратар в историята на Ла Лига.

Той от своя страна се отплаща подобаващо за доверието. Опазва 91 сухи мрежи в 230 мача във всички турнири до момента. Една от тях е във финала на Шампионска лига срещу Ливърпул, в който собственоръчно неутрализира тотално набезите на мърсисайдци и вдигна трофея в ръце.

4. Едерсон

Четвъртият към момента най-скъп трансфер на този пост се осъществява през 2017-а година. Тогава Манчестър Сити привлича от Бенфика Едерсон за сумата от 40 милиона евро.

Идеологията на Пеп Гуардиола, изповядваща футбол с висок контрол върху топката, му помага с избора. Освен невероятния си рефлекс, бразилецът разполага със страхотен дрибъл и завидно самочувствие. Умее също да доставя пасове на сериозна дистанция, както и да излиза навременно, за да прекъсне опасна атака.

Изиграва ключова роля в така мечтания требъл на "гражданите" през изминалата кампания. Държи рекорда за три последователни "Златни ръкавици" на Висшата лига. Опазва мрежата си "суха" в 104 от 217 срещи в първенството.

3. Джанлуиджи Буфон

Джанлуиджи Буфон бива считан за един от най-великите вратари в историята на футбола. Неговото футболно дълголетие впечатлява и до ден днешен, а уменията, характерът и непримиримостта му вдъхновяват безброй млади таланти.

Макар и на 45 години, той все още брани цветовете на любимия си Парма. Именно от "жълто-сините", през 2001-ва година, той прави и най-голямата стъпка в кариерата си.

Още младият тогава Буфон бива забелязан от италианския колос Ювентус. "Бианконерите" плащат на "драконите" 52 милиона евро за правата му. Така се поставя рекорд за най-скъпа продажба на вратар, който стои непокътнат в продължение на 17 години.

Съвсем скоро италианецът може да бъде изместен от челната тройка. Това ще се случи при евентуална сделка между Манчестър Юнайтед и Интер за Андре Онана, която се очаква да възлиза на около 55 милиона евро.

2. Алисон 

Един от основните играчи на Ливърпул съвсем скоро отпразнува 5 години на "Анфийлд". Бразилецът се присъединява към мърсисайдци на 19-и юли, 2018-а година. За него "червените" се разделят с 62.5 милиона паунда, които отиват в касата на Рома.

Още в дебютния си сезон той започва да "блести". Осъществява невиждано за страж постижение от 20 последователни мача без загуба във Висшата лига. Към момента може да се похвали със 103 "сухи" мрежи в 231 двубои, както и с трофеи от Висшата лига, Шампионска лига и Световното клубно първенство.

Този трансфер не само е рекорден за английския гранд, но и променя значително неговата политика. До онзи момент тимът разчита значително повече на развиването на дадени футболисти, отколкото в пръскането на големи суми за тях. По-късно обаче осъзнават, че това е единственият начин да борят огромната конкуренция на Острова.

1. Кепа 

Най-скъпият и може би най-разочароващият в класацията трансфер е този на Кепа в Челси. През 2018-а година испанецът облича синята фланелка, преминавайки от Атлетик Билбао на "Стамфорд Бридж" за сумата от 80 милиона евро.

Сделката е невиждана, а очакванията - огромни. Купищата пари, пръснати по младия и перспективен страж обаче остават далеч от оправдани. По-малко от 2 години след трансфера той губи титулярното си място от Едуард Менди.

В по-голямата част от времето Кепа наблюдава съотборниците си от резервната скамейка, но все още е футболист на лондончани. Първи там го поставя клубната легенда Франк Лампард. Впоследствие той така и не печели нито неговото, нито доверието на Томас Тухел. Съвсем наскоро обаче "сините" се разделиха с Менди, който пое посока Саудитска Арабия, което носи нова доза оптимизъм за Арисабалага.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички