"Да изгоним робота Холанд"! Фалшивата "новина", на която цял свят се хвана!


"Да изгоним робота Холанд"! Фалшивата "новина", на която цял свят се хвана!
Снимка: GettyImages/ колаж: Sportlive.bg

3158 0

Ерлинг Холанд стартира кариерата си в Манчестър Сити по възможно най-добрия за него и за отбора на Пеп Гуардиола начин. Откакто премина при „гражданите“, норвежкият нападател се разписа 19 пъти в 12 срещи.

"Хайпът" по футболното чудо е разбираем, а в последните 48 часа се завъртя изумителна информация, която гласи, че вече над 400 хиляди души са се подписали под петиция за изгонването му от Висшата лига, защото е... робот! 

Нещо повече - успехът, генерирал въпросната петиция, довел до създаването на нова! Тя вече е подписана от 1.8 милиона души и е за изгонването му от Обединеното кралство. 

Звучи правдоподобно, нали? Все пак, в днешното задръстено от социални мрежи ежедневие подобна информация изглежда правдоподобна! (продължава надолу)

Само че не е... 

И двете петиции са абсолютно фалшиви, което е достатъчно да се разбере с няколко клика и една минута проучване. Първата (и най-споделяна) петиция трябва да е от сайта "https://petition.parliament.uk/". Разбира се, при търсене на каквато и да е публикация с името на Холанд, резултатите са 0. 

Втората петиция, която е с 1.8 милиона подписа, също не съществува никъде в интернет пространството, освен в публикации в социалните мрежи. Разбира се, фалшифицирането на подобен тип материали не е никак трудно, но интересното е, че и двете споделяни петиции през последните 48 часа винаги имат един и същ брой подписи. Странно как не нарастват, ако са истински... 

Реномирани медии се хванаха на "въдицата" от социалните мрежи 

В последните 12 месеца социалните мрежи, и най-вече в Twitter, се пръкнаха профили, които постоянно публикуват фалшива информация, която на пръв поглед може да изглежда дори реална. Най-сериозният пример е "Ballsack Sports", които хванаха ESPN на въдицата 2-3 пъти за последната година. 

Сега, редица големи медии в световен мащаб забравиха да направят кратко проучване за достоверността на петициите, като сред хваналите се са медии като Marca, AS, Mirror, Insider (който дори иска плащане, за да прочетеш такъв тип материал) и още много. Социални профили като Sport Bible, Soccer AM и много други също се включиха в споделянето на анкетата под формата на снимка. Така и никой не сподели линк, за да се подпишем... 

Разбира се, нормално е да се греши, кой ли не го е правил? Става все по-трудно да бъде отсявана информация, когато и 5-годишни могат да боравят с фото-обработващи програми като професионалисти! Но това е един от случаите, в които масови средства за комуникация дружно хващат вълната на фалшивата информация. 

Има ли петиция за изгонването на Холанд от Великобритания? 

Истината е, че петиции има, и то не малко. Такава обаче няма как да бъде намерена в официален сайт, който се занимава със сериозни теми, отнасящи се към живота във Великобритания. 

Например, в change.org има две набиращи скорост петиции, които гласят: 

  • - Да изгоним Холанд от Острова, защото просто не е честно 
  • - Да изгоним Холанд от Острова! 

И двете обаче са далеч от фалшивите цифри, които се споделят в последните 48 часа. 

Головата машина Холанд 

Следващата жертва на Холанд може да се окаже Саутхемптън. „Светците“ ще гостуват на „Етихад“ в събота.

Ако норвежецът продължава да играе по такъв начин, изобщо не е изненадващо, че си е гарантирал да получава колосална сума по договора, подписан през лятото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички