Челси срещу Ливърпул отново на финал - този път за ФА Къп!


Челси срещу Ливърпул отново на финал - този път за ФА Къп!
Снимка: Getty Images

1753 0

Английските грандове Челси и Ливърпул ще определят носителя на ФА Къп за сезон 2021/2022. Мачът е днес от 18,45 часа българско време на "Уембли". Двата отбора премериха сили и на финала за Купата на Лигата през февруари, като тогава мърсисайдци триумфираха след изпълнение на дузпи.

"Червените" продължават борбата за така жадуваните четири трофея в един сезон. Макар два кръга преди края на сезона да изостават на три точки от лидера Манчестър Сити, сега е време да оставят това на заден план.

Пътят на Челси и Ливърпул до финала във ФА Къп

По пътя си към финала във ФА Къп Челси преодоля предимно съперници от по-ниските дивизии – Честърфийлд, Плимут, Лутън, Мидълзбро и елитният Кристъл Палас в полуфиналната фаза. Жребият отреди една идея по-тежки противници за мърсисайдци, но те доказаха, че заслужават да се борят за трофея след силно представяне срещу Шрусбъри, Кардиф, Норич, Нотингам Форест и Манчестър Сити.

В исторически план тези два тима са се срещали общо 11 пъти в най-стария футболен турнир в света. Равносметката? Четири победи за Ливърпул и общо седем за Челси. В първият мач помежду им на 27 февруари 1932 година лондончани печелят с 2:0, а в най-скорошната им среща - на 3 март 2020, "сините" пак триумфираха, и то със същия резултат.

Формата на Челси и Ливърпул преди финала

През този сезон Челси играе по-силно далеч от своя „Стамфорд Бридж“. Ливърпул пък натрупа много опит в подобни сблъсъци под ръководството на Юрген Клоп, а и е далеч по-ефективен в предни позиции. В същото време обаче откакто Томас Тухел е начело на „сините“, мърсисайдци все още не са побеждавали лондончани в редовното време.

В последните седмици на няколко пъти Ливърпул не бе толкова убедителен срещу отбори като Евертън, Виляреал и Тотнъм, които играха по-затворено срещу „червените“, които играят на изключително високо ниво през цялата кампания и само след няколко седмици заслужено ще влязат в спор с Реал Мадрид и за трофея в Шампионска лига.

Още футболни новини четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички