Боксинг дей или Коледата на всеки футболен фен, ето какво ще гледаме днес


Боксинг дей или Коледата на всеки футболен фен, ето какво ще гледаме днес
Снимка: Getty Images/Guliver

1882 0

Няма фен на европейския футбол, който да не е чувал за датата 26-ти декември или Боксинг дей – денят, в който се отварят подаръците от Коледа в Англия. Докато нашите футболисти разпускат по някоя кръчма или дискотека, а играчите от първенствата на Италия, Испания и Германия са по плажовете на някоя екзотична държава, английският футбол продължава да тече, като даже засилва оборотите около празниците. В следващите 8 дни предстоят да се изиграят цели 30 срещи от Висшата лига, като стартът е в днешния ден, в който ни предстоят 9 мача от елита на Англия. Така че настанете се удобно на дивана, тъй като ни предстои близо 10-часов футболен маратон, а ето какво ни очаква днес:

От 14:30 Тотнъм посреща Брайтън на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“. През последните години мачовете на „шпорите“ на Боксинг дей винаги са доста резултатни, като Тотнъм са спечелили последните си 3 срещи на 26-ти декември с 3:0 срещу Норич (през 2015г.), с 5:2 срещу Саутхемптън (през 2017г.) и с 5:0 срещу Борнемут преди точно една година. Т.е. ако съдим по статистиката, ни очаква един много резултатен мач. Брайтън са без победа в последните си 10 мача на Боксинг дей (6 загуби и 4 равенства) след победа с 1-0 над Куинс Парк Рейнджърс през 2005 г. Двата им мачa на 26-ти декември във Висшата лига завършиха с едно поражение (срещу Челси) и едно равенство (срещу Арсенал).

От 17:00 ни предстоят цели 6 двубоя с марката „Висша лига“, като може би най-интересният от тях ще бъде Челси – Саутхемптън. Челси е непобеден в последните си 14 мача във Висшата лига на Боксинг дей (9 победи и 5 равенства), най-дългата подобна серия без поражение в историята на ВЛ. Последната им загуба бе през 2003 г. срещу Чарлтън с 2:4. Челси спечели седем от последните си осем мача във Висшата лига срещу Саутхемптън (1 равенство), след загуба в домакинство с 1-3 през октомври 2015 г.

В 19:30 Манчестър Юнайтед ще се опита да се върне на победния път в домакинството си на Нюкасъл. В историята на Висшата лига Манчестър Юнайтед са спечелили повече мачове (20) и имат по-висок процент успеваемост (80%) на днешната дата, отколкото всеки друг отбор. Междувременно Нюкасъл е загубил повече срещи на този ден от всеки друг отбор (13). Манчестър Юнайтед не са губили домакински двубой на Боксинг дей от 1978 г., (когато допускат поражение с 0:3 от Ливърпул), като са спечелили 15 мача и имат три равенства на „Олд Трафорд“ оттогава. Откакто победиха Сток Сити с 5:1 през 2013 г., Нюкасъл Юнайтед загубиха последните си четири мача на Боксинг дей с общ резултат 1:9.

И за финал на днешния маратон е дербито между втория и първия в подреждането – от 22:00 Лестър приема Ливърпул на „Кинг Пауър Стейдиъм“. Ливърпул спечели последните си четири мача на 26-ти декември във Висшата лига, с общ резултат от 11:0. „Мърсисайдци“ никога не са печелили пет поредни мача на този ден в историята на лигата. Нападателят на Ливърпул Садио Мане участва пряко в 10 гола в последните си девет старта във всички състезания (4 гола, 6 асистенции), като регистрира поне една асистенция в последните си четири мача. Междувременно пък голмайсторът на Лестър Джейми Варди обожава да играе срещу Ливърпул, като има 7 гола в 8 мача срещу тях. В мача на „Кинг Пауър Стейдиъм“ през изминалия сезон обаче той получи червен картон и бе изгонен. А ето къде може да наблюдавате дербито на кръга.

Така че се настанете удобно, тъй като ни чака един дълъг футболен ден с марката „Висша лига“.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички