Битката за топ 4 в Англия - какво предстои и кой ще играе в Шампионска лига?


Битката за топ 4 в Англия - какво предстои и кой ще играе в Шампионска лига?
Снимка: Getty Images/Guliver

2019 0

Краят на сезона в английската Висша лига предполага здрава битка за участие в европейските клубни турнири. Манчестър Сити докосва титлата, като задачата на Манчестър Юнайтед да навакса 10 точки пасив за 4 срещи (Юнайтед има мач по-малко заради отложената среща с Ливърпул) изглежда много трудна.

Победата на "червените дяволи" срещу Астън Вила и загубата на Уест Хем от Евертън обаче осигуриха участие на Юнайтед в Шампионска лига през следващия сезон. Победа в Лига Европа само може да вдигне самочувствието на момчетата на Оле Гунар Солскяер преди участието в най-комерсиалния клубен турнир.

Челси показа завидна форма при Томас Тухел и трябва да вземе четири точки от срещите си с Арсенал, Лестър и Астън Вила, за да остане в топ 4 със сигурност. Дори "сините" да се провалят и да имат лош финал на сезона в първенството, пред тях все още е финалът на Шампионска лига срещу Манчестър Сити.

Задачата на Лестър да остане в топ 4 се усложни след загубата от Нюкасъл. "Лисиците" имат нужда от 7 точки в тежки сблъсъци с Манчестър Юнайтед, Челси и Тотнъм. Дори да се подхлъзне накрая, тимът може да завърши сезона на позитивна нота ако спечели финала на ФА Къп с Челси и така си осигури участие в Лига Европа.

Програмата е по-благосклонна към Уест Хем - гостувания на Брайтън и Уест Бромич и домакинство на Саутхемптън. Джеси Лингард и компания обаче са на пет точки зад четвъртия Лестър и трябва да разчитат на грешна стъпка на момчетата на Брндън Роджърс, както и да вземат две победи. На точка зад Уест Хем е Ливърпул, който има и мач по-малко, докато Тотнъм са на две точки от Уест Хем.

Според Джейми Карагър шансовете на мърсисайдци са минимални, дори при оставащи срещи с Манчестър Юнайтед, Уест Бромич, Бърнли и Кристъл Палас. Петата позиция ще прати Ливърпул в Лига Европа, като тимът едва ли ще остане без участие в Европа въобще. Тотнъм също изглежда че почти няма шансове за Шампионска лига, като грешки на съперниците и три победи срещу не най-леките съперници (Улвърхемптън, Астън Вила, Лестър) са единственият възможен сценарий пред лондончани за участие в Турнира на богатите.

На теория и Евертън има шанс за Шампионска лига. Момчетата на Карло Анчелоти трябва да запишат три победи и никой от останалите тимове да не събере повече от 67 точки в края на сезона. "Карамелите" са само на три пункта от петата позиция, която заема Уест Хем и класиране в Лига Европа напълно би задоволило ливърпулския клуб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички