Беззъб Челси пропадна, а Арсенал се изстреля на върха във Висшата лига


Беззъб Челси пропадна, а Арсенал се изстреля на върха във Висшата лига
Снимка: GettyImages

4210 0

Арсенал победи Челси в лондонското дерби от 16-и кръг на Висшата лига. "Артилеристите" доминираха през по-голямата част от мача и заслужено отново поведоха в класирането във Висшата лига.

Единственото попадение в двубоя бе дело на Габриел Магалаеш, който даде победата на своя отбор, след като засече центриране от корнер на Букайо Сака.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Арсенал започна по-настоятелно мача. "Артилеристите" опитаха на няколко пъти да застрашат вратата на противника, но без успех. В 10-ата минута, след поредното продължително разиграване в половината на "сините", Бенжамин Уайт опита хубав изстрел, който премина отляво, покрай вратата, пазена от Едуард Менди.

Неспирните атаки на Арсенал продължиха да приближават възпитаниците на Микел Артета към вратата на опонента. В 20-ата минута Габриел Жезус спечели самостоятелно топката, след което навърза 5-а противникови състезатели. Той стреля, но опитът му бе блокиран.

Последва скоростна контраатака на Челси. Отляво, Кай Хаверц имаше достатъчно време да помисли и разпредели топката по най-добрия начин, но се забави и даде възможност на "червено-белите" да се прегрупират и отнемат притежанието.

Нова, голова възможност за гостите, беше пропусната от Жезус. Неговият съименник Мартинели достави топката по прекрасен начин на нахлуващия от втора позиция бразилец. Той плонжира, успявайки да играе с нея, но не по най-добрия начин, за да я насочи във вратата. (28')

Противно на случващото се на терена и доминацията на "топчиите", единственият точен изстрел през първото полувреме бе на сметката на домакините. Освен него, първите 45 минути бяха като почивка за Арън Рамсдейл.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

"Артилеристите" стартираха вторите 45 минути по подобие на първите. Няколко положения поставиха под натиск отбраната на Челси, но до нещо повече така и не се стигна.

ГОЛ! В 63-ата минута Арсенал най-накрая отключи вратата на противника. От корнер Букайо Сака достави перфектно центриране, което беше директно насочено към вратата на Менди. Габриел Магалаеш "открадна" попадението, като протегна крака си и закачайки влизащата във вратата топка, реализира. 0:1

Попадението сякаш успокои страстите на "Стамфорд Бридж". Възпитаниците на Греъм Потър сякаш бяха обезверени от това, че изостават в резултата, а "топчиите" използваха това, за да забавят темпото на игра.

В 75-ата минута нов, страхотен рейд на Жезус, елиминира половината отбор на "сините". Бразилецът продължи с перфектен пас към Мартин Йодегор, който опита да прехвърли Менди отдалеч, но не сполучи.

До края на срещата липсваха особени положения, а офанзивата на Челси стана още по-беззъба. "Сините" завършиха двубоя с едва 1 точен удар и нито едно голово положение.

Победата постави Арсенал на върха в класирането във Висшата лига с 34 точки, на 2 пред втория Манчестър Сити. Челси от своя страна не успяха да намерят място в топ 5 и останаха 7-и в таблицата с 21 точки.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Челси: Едуард Менди, Сесар Аспиликуета, Тиаго Силва, Трево Чалоба, Марк Кукурела, Рубен Лофтъс-Чийк, Жоржиньо, Мейсън Маунт, Кай Хаверц, Пиер-Емерик Обамеянг, Рахийм Стърлинг

Арсенал: Арън Рамсдейл, Олександр Зинченко, Габриел Магалаеш, Уилям Салиба, Банжамин Уайт, Гранит Джака, Томас Парти, Мартин Йодегор, Габриел Мартинели, Габриел Жезус, Букайо Сака

ПРЕДИ МАЧА

Двата лондонски гранда излизат на "Стамфорд Бридж" в мач номер 251 помежду си. По този показател превес имат "артилиеристите", които имат 80 победи в тези мачове, Челси пък е с 66 успеха, равенствата са 59. 

Към момента Арсенал е на втората позиция с актив от  във временното класиране в елита на Англия, с победа днес "артилиеристите" ще си върнат първото място. Челси пък е седми с 21 пункта и ще има шанс да се върне в топ 5 при победа днес.

През изминалия сезон двата лондонски гранда си разделиха по една победа. През есенния полусезон Челси надделя с 2:0 на "Емиратс", Арсенал обаче си взе своето на "Стамфорд Бридж", побеждавайки с 4:2.

Главен арбитър на зрелището ще бъде Майкъл Оливър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички