Артета разгневи Клоп и Ливърпул разгроми Арсенал в епично дерби (ГАЛЕРИЯ)


Артета разгневи Клоп и Ливърпул разгроми Арсенал в епично дерби (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

7485 0

Отборът на Ливърпул разгроми Арсенал с 4:0 като домакин в епично дерби от 12-ия кръг на Висшата лига. Двубоят на "Анфийлд" беше белязан от конфронтация между мениджърите на двата тима Юрген Клоп и Микел Артета, след която Ливърпул тотално промени нагласата си за двубоя и прегази съперника си.

В 33-ата минута Клоп и Артета едва не се сбиха заради единоборство на терена, за което треньорът на Арсенал имаше претенции към съдията за картон. Това ядоса неговия колега от тима на Ливърпул, който го нападна словесно и за малко да стигнат до физическа саморазправа. От този момент нататък двубоят премина изцяло в ръцете на мърсисайдци.

В 39-ата минута Садио Мане откри резултата за Ливърпул, а в началото на втората част Диого Жота удвои преднината на домакините. В 73-ата минута Мохамед Салах също вкара, а четири минути по-късно се разписа и резервата Такуми Минамино. Само добрите намеси на вратаря Арън Рамсдейл спасиха Арсенал от по-тежък разгром.

По този начин Ливърпул се изкачи до второто място във Висшата лига с актив от 25 точки - на четири от лидера Челси и с две повече от третия и четвъртия Манчестър Сити и Уест Хям, като "небесносините" са с мач по-малко, а "чуковете" загубиха от Уулвърхемптън. Арсенал пък остава на пета позиция с 20 пункта.

НАЙ-ДОБРИТЕ МОМЕНТИ ОТ ДЕРБИТО ЛИВЪРПУЛ - АРСЕНАЛ (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на срещата двата отбора се надлъгваха, като битката бе основно в средата на терена. В 18-ата минута Букайо Сака засече опасно центриране с глава, но не успя да вкара. В 30' пък дойде първото чисто положение за гол за Ливърпул. Александър-Арнолд центрира остро в наказателното поле. Топката стигна до Тиаго, който опита удар, но Арън Рамсдейл спаси. Последва добавка на Мане, но и той не успя да вкара.

Три минути по-късно страстите покрай тъчлинията се нажежиха. След нарушение срещу играч на Арсенал Микел Артета потърси сметка от съдията, а Юрген Клоп неочаквано избухна срещу колегата си и двамата едва не стигнаха до бой (ВИДЕО). Този сблъсък сякаш даде тласък в играта на Ливърпул, който заигра още по-настъпателно в офанзивен план.

В 35-ата минута Мохамед Салах бе много близо до гол, но Рамсдейл отново спаси Арсенал. Малко след това и Александър-Арнолд опита опасен удар към вратата на "топчиите", който бе блокиран от стража на гостите. В 39' обаче Ливърпул все пак поведе в резултата. След чудесно центриране на Александър-Арнолд Садио Мане се отскубна зад отбраната на Арсенал и се разписа с глава - 1:0!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Седем минути след подновяването на играта Ливърпул стигна до второ попадение. Алберт Самби Локонга отне топката в близост до тъчлинията, но след това допусна фатална грешка, подавайки топката към Диого Жота. Португалецът овладя топката в наказателното поле и хладнокръвно елиминира защитник, а след това и вратаря Рамсдейл, за да вкара на празна врата - 2:0!

В следващите минути Арсенал имаше сериозни трудности да изнася топката заради агресивната преса на Ливърпул. "Топчиите" често губеха топката в собствената половина и позволяваха на мърсисайдци да организират опасни контраатаки. Така първо Садио Мане можеше да вкара, а след това и Диого Жота, но и в двете ситуации Рамсдейл показа класата си.

В 65-ата минута Арсенал имаше страхотен шанс да намали изоставането си. Пиер-Емерик Обамеянг се измъкна в наказателното поле и стреля по диагонала, но Алисон изби със сетни усилия с крак. Три минути по-късно Мохамед Салах даде перфектния пас за Диого Жота в наказателното поле, който бе длъжен да вкара. Ударът на португалеца обаче някак бе спасен от Рамсдейл.

В 74-ата минута Ливърпул стигна до трети гол, който дойде след брилянтна отборна игра като "по учебник". С общо шест докосвания мърсисайдци матираха Арсенал, след като Алисон подхвана атаката, последваха две докосвания с глава, а след това Садио Мане проби на скорост по фланга. Последва перфектен пас за Салах, който се разписа с лекота - 3:0!

Три минути по-късно Ливърпул стигна до четвърто попадение. След поредната превъзходна атака Мохамед Салах включи Александър-Арнолд в наказателното поле, а той пусна подаване, успоредно на голлинията. Там току-що влезлият като резерва Такуми Минамино само трябваше да сложи крака си на пътя на топката, за да се разпише - 4:0!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Фабиньо, Тиаго, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Жота 

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Таварес, Партей, Локонга, Смит Роу, Сака, Обамеянг, Лаказет

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Изненадващо или не, Арсенал е спечелил повече точки от Ливърпул през календарната 2021 година. "Артилеристите" са в серия от три поредни победи, а след последния кръг успяха да се доближат на само две точки от мърсисайдци, които паднаха от Уест Хям и записаха първа загуба от месец април насам.

В общ план и двата отбора играят силно и постигат положителни резултати. За днешното дерби обаче не липсват кадрови проблеми и пред Ливърпул, и пред Арсенал. Юрген Клоп няма да може да разчита на Роберто Фирмино, както и на Джо Гомес, Харви Елиът и Къртис Джоунс. Наби Кейта, Анди Робъртсън, Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър пък са под въпрос.

Мениджърът на "топчиите" Микел Артета пък е без Гранит Джака и Сеад Колашинац. Под въпросителна е и звездният нападател на отбора Пиер-Емерик Обамеянг, както и Томас Партей и Фоларин Балогън. Арсенал не е побеждавал Ливърпул на "Анфийлд" от 2012 година насам, а за последно лондончани победиха мърсисайдци през миналото лято, но на "Емиратс".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички