Арсенал спря устремен към върха Челси с първа победа от последните 8 мача във Висшата лига


Арсенал спря устремен към върха Челси с първа победа от последните 8 мача във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4733 0

Арсенал сътвори една от изненадите на кръга, след като победи Челси с 3:1. Така "сините" от Лондон остават на 6-о място с 25 точки от 15 мача, като пропуснаха възможността да се изкачат до второто място във временното класиране.

"Артилеристите" пък сложиха край на серията от цели 8 поредни двубоя без победа във Висшата лига. "Топчиите" събраха 17 точки след днешния успех и се изкачиха до 14-ото място.

Играчите на Артета поведоха в резултата още в 34-ата минута чрез Лаказет, който вкара от дузпа. Джака с прецизен изстрел от пряк свободен удар удвои аванса за своя тим 1 минута преди края на първата част. Само 11 минути след второто полувреме Букайо Сака заби и трети "пирон" в ковчега на Челси. В самия край на срещата Ейбрахам намали пасива на своя тим от непосредствена дистанция. В последните секунди пък Жоржиньо направи пропуск от дузпа.

До края на годината за Арсенал предстои гостуване на Брайтън на 29 декември, докато футболистите на Франк Лампард посрещат на "Стамфорд Бридж" Астън Вила на 28 декември.

СЪСТАВИ

Арсенал: Лено, Бейерин, Холдинг, Пабло Мари, Тиърни, Елнени, Джака, Сака, Смит Роу, Мартинели, Лаказет

Челси: Менди, Джеймс, Зума, Силва, Чилуел, Ковачич, Канте, Маунт, Пулишич, Ейбрахам, Вернер

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

56' - 3:0! Футболистите на Микел Артета направиха резултата класически 10-ина минути след началото на втората част. Сака опита центриране, което обаче се превърна в коварен изстрел, който се отби във вътрешната част на страничния стълб и влетя във вратата.

Само 10 минути по-късно резултатът можеше да стане още по-убедителен, но Мартинели пропусна да реализира от непосредствена дистанция, а Менди успя да отрази страхотно.

В 83-ата минута Менди направи голяма грешка и подари топката на Александър Лаказет, който стреля от непосредствена дистанция, но Менди поправи своята грешка. Секунди по-късно Елнени стреля мощно от границата на наказателното поле, а ударът му разтресе напречната греда.

85' - 3:1! Ейбрахам намали пасива на своя отбор. В добавеното време на двубоя Жоржиньо направи пропуск от дузпа. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Арсенал започна двубоя с лек натиск, но с напредването на времето постепенно Челси взе инициативата. В 13-ата минута "сините" получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от удобна позиция след нарушение срещу Пулишич. Маунт застана зад топката и стреля отлично, но ударът му се отби в страничния стълб и излезе в аут.

В следващите минути домакините отново атакуваха повече и създадоха няколко нелоши атаки. Най-добрата бе в 25-ата минута, когато Бейерин проби добре и просто трябваше да намери непокрит свой съотборник на точката за изпълнение на дузпа, но пасът му бе малко по-напред, отколкото трябваше.

В 34-ата минута Арсенал получи правото да изпълни дузпа след нарушение на Джеймс в наказателното му поле. Лаказет се нае с изпълнението и изпрати вратаря в грешния ъгъл, за да се разпише безпроблемно. 33' - 1:0!

44' - 2:0! "Артилеристите" удвоиха своя аванс в резултата, след като Гранит Джака се разписа с вълшебен изстрел от пряк свободен удар, с който не остави никакви шансове на вратаря на "сините" Менди.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Близо пет месеца след като "топчиите" надвиха "сините" на финала за ФА Къп, двата отбора отново се изправят един срещу друг в коренно различни позиции и настроения.

Момчетата на Микел Артета се представят кошмарно през сезона на Острова, като след 14 изиграни мача се нареждат на незавидното 15-о място в опасна близост до зоната на изпадащите. "Артилеристите" имат само 4 победи и цели 8 поражения, като изостават на 17 точки от върха.

Челси стартира далеч по-убедително кампанията, но в последните кръгове допусна лек спад, който към момента им отрежда 5-о място с 25 точки - на шест пункта от лидера Ливърпул.

В днешния мач участие няма да могат да вземат контузените Томас Партей (за Арсенал) и Хаким Зиеш (за Челси), а под въпрос са Пиер-Емерик Обамеянг (Арсенал), Калъм Хъдсън-Одой, Рийс Джеймс и Бен Чилуел (Челси).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички