Арсенал подчини Тотнъм и може да се нарече "господар" на Северен Лондон (ВИДЕО)


Арсенал подчини Тотнъм и може да се нарече "господар" на Северен Лондон (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4404 0

Арсенал победи Тотнъм на стадион "Емиратс" в първото дерби на Северен Лондон във Висшата лига за сезон 2022/2023. Срещата от 9-и кръг на Англия завърши при резултат 3:1 за "топчиите". С победата днес момчетата на Микел Артета дръпнаха с 4 точки на върха пред втория Манчестър Сити във временното класиране.

Арсенал започна първото полувреме като по-добрия отбор. "Артилиеристите" имаха доста шансове и още в третата минута Мартинели изпусна добър шанс. Тотнъм пък отговори с пропуск на Ричарлисон десет минути по-късно. В крайна сметка момчетата на Микел Артета заслужено поведоха в резултата. В 20' Томас Партей получи топката пред дъгата на наказателното поле и с прецизен удар откри. Радостта на домакините обаче не бе много дълга. Девет минути по-късно бе отсъдена дузпа за "шпорите", а Хари Кейн не сбърка от точката.

През второто полувреме спокойно може да се каже, че имаше само един отбор на терена и това бе Арсенал. Домакините стартираха частта с ранно попадение на Габриел Жезус още в 49-ата минута. В 62' крахът за "шпорите" пък бе пълен - Емерсон Роял бе изгонен след като влезе доста остро в краката на Габриел Мартинели. "Топчиите" се възползваха от численото си предимство и нанесоха своя удар. Те стартираха чудесна атака от своята половина, която бе успешно завършена от Гранит Джака в  67' за 3:1.

И на двата лондонски гранда им предстоят битки в Европа през следващата седмица. Арсенал посреща у дома в четвъртък (6 октомври) Бодьо/Глимт в Лига Европа, а Тотнъм гостува на Айнтрахт Франкфурт във вторник (4 октомври) в Шампионска лига.

Развой на срещата

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Дербито започна по страхотен начин за "артилиеристите". Домакините зададоха тона на двубоя още от самото начало. Още в третата минута Габриел Мартинели можеше да открие резултата. Бразилецът получи балонно подаване в наказателното поле и нанесе прецизен удар, който обаче бе отразен в гредата от Юго Лорис. Арсенал отъврна с положение 10 минути по-късно. След центриране от фал топката се озова в Ричарлисон, който стреля, но ударът му бе отразен от Аарън Рамсдейл.

В 17-ата минута Гранит Джака си пробва късмета от близо 20 метра, но прецизният му удар мина на сантиметри от страничния стълб на Лорис. В крайна сметка Арсенал заслужено поведе в резултата. В 20' Томас Партей получи подаване малко зад дъгата на наказателното поле и пласира брилянтно топката в горния ляв ъгъл на Юго Лорис. 1:0 за Арсенал

Video edited on Kapwing

В 29' бе отсъдена дузпа за Тотнъм, след като Ричарлисон бе фаулиран в противниковото наказателно поле. Зад топката застана Хари Кейн и не сгреши с хладнокръвен удар в средата на вратата - 1:1. След изравнителния гол срещата продължи на високи обороти. Арсенал използваше фланговете за своите атаки, а Тотнъм централната линия и полупространствата. До края на първата част не се случи нищо по-интересно освен един впечатляващ пробив на Жезус от Арсенал, който завърши с удар право в Юго Лорис.

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Феноменално начало на втората част на "Емиратс"! Букайо Сака проби на фланга и нанесе удар към вратата Лорис, който бе отразен. При добавката обаче защитата на Тотнъм не успя да спре Габриел Жезус, който просто добави топката във вратата на "шпорите" и върна преднината на своя тим - 2:1 за Арсенал.

Video edited on Kapwing

Малко след 60-ата минута Тотнъм останаха с човек по-малко на терена. Емерсон Роял бе изгонен след опасно влизане в краката на Габриел Мартинели. В 67' Гранит Джака удвои преднината на своите. Арсенал сътвори страхотна още от своята половина. Накрая топката се озова в швейцареца, който с плътен удар не сбърка от наказателното поле - 3:1 за Арсенал.

Video edited on Kapwing

След последния гол срещата като че ли просто се доиграваше. Арсенал владееше и не даваше инициативата на своя градски съперник. "Топчиите" получиха няколко шанса за гол, но не успяха да ги материализират.

Стартови състави: 

Арсенал: Рамсдейл - Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко - Партей, Джака - Сака, Йодегаард, Мартинели - Габриел Жезус

Тотнъм: Лорис - Лангле, Дайър, Ромеро - Перишич, Бентанкур, Хойберг, Емерсон - Сон, Ричарлисон - Кейн

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Арсенал и Тотнъм си размениха по една победа през миналия сезон, в който "шпорите" успяха да изместят "артилеристите" в последните кръгове на Англия и влязоха в 4-ката за Шампионска лига. През този сезон нещата не стоят по по-различен начин и двата тима са съответно на първо и трето място във временното класиране, като разликата е само една точка. 

Футболистите на Микел Артета стартираха безпогрешно кампанията, като загубиха единствено от Манчестър Юнайтед. След това обаче успяха да се съвземат и грабнаха победа срещу Бренфорд и Цюрих в Лига Европа. "Артилеристите" няма да могат да разчитат на контузените Емил Смит Роу и Мохамед Елнени, а под въпрос са украинския бек - Олександър Зинченко, Рийс Нелсън, Седрик и Томас Партей.

Тотнъм пък изглежда по-колеблив от началото на сезона, но е безпогрешен като домакин. Също така Антонио Конте и компания са в най-добра форма през последните 5 срещи от първенството на Острова с 13 спечелени точки. Мениджърът на "шпорите" също има къдрови проблмеми, като Деян Кулушевски, Уго Лорис, Лукаш Моура и Бен Дейвис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички