Арсенал матира Евертън и подгони Манчестър Сити, а „карамелите“ агонизират (ВИДЕО)


Арсенал матира Евертън и подгони Манчестър Сити, а „карамелите“ агонизират (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2728 0

Арсенал постигна трудна, но сладка победа с 1:0 при гостуването си на Евертън в среща от 5-ия кръг на Висшата лига. Успехът изкачи „артилеристите“ на 4-ата позиция във временното класиране и задълбочи кризата в славния някога клуб на „карамелите“.

Победата на хората на Микел Артета сложи и край на „черната серия“ при визити на стадион „Гудисън Парк“, откъдето „топчиите“ не си бяха тръгвали с трите точки от 2017 година. В герой за лондончани се превърна резервата Леандро Тросар. Белгиецът заби скъпоценното попадение в 69-ата минута, когато най-накрая крепостта на „карамелите“ бе превзета.

До гола се стигна след страхотно многоходово разиграване на заучено изпълнение на корнер. В крайна сметка Сака намери Тросар, който матира Пикфорд.

Гостите имаха почти тотално превъзходство през целия мач. Кълбото посети още веднъж мрежата на „карамелите“, но попадението на Габриел Мартинели в 19-ата минута бе отменено след преразглеждане от ВАР заради засада.

С добавените важни 3 точки Арсенал вече е с 13, като е на 4-ата позиция. Ливърпул и Тотнъм са със същия актив, но с по-добра голова разлика. Лидер е безгрешният Манчестър Сити с 15. Евертън е само с 1 точка и без победа от началото на сезона. Тимът, воден от Шон Дайш, заема незавидното 18-о място във временното класиране във Висшата лига.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първия четвърт час от срещата нямаше нито едно по-сериозно положение за гол. Очаквано Арсенал бе отборът, който играеше по-често с топката. Срещата обаче се развиваше по вкуса на Евертън, който бе компактно прибран в своята половина и контраатакуваше при всеки удобен момент.

"Карамелите" не опитваха да се надиграват директно с "артилеристите". Не ги пресираха дълбоко и оставяха съперника да играе с топката. Освен това домакините често връщаха топката до своя вратар Джордан Пикфорд, който поне към момента бе много убедителен в играта с крака.

Стигна се и до първа по-сериозна ситуация, която дори завърши с гол. След подаване топката рикошира в бранител на Евертън и стигна до Еди Нкетия. Той върна към Виейра, който пък изведе Мартинели. Бразилецът напредна с топка в крака, влезе в наказателното поле и технично потърси далечния ъгъл, за да се разпише. Попадението бе прегледано с ВАР за засада и такава бе установена - при момента, в който топката попадна в Нкетия.

Малко след това Мартинели получи контузия и бе заменен принудително от Леандро Тросар.

В 32-рата минута Дукуре влезе на скорост в наказателното поле на Арсенал и смени посоката, като потърси контакт със Салиба и падна, искайки дузпа. Контактът бе много малък и слаб, а и Дукуре вече бе изгубил контрола на топката и бе тръгнал да пада. Салиба пък бе дръпнал крака си.

До края на първото полувреме планът на Евертън сработи и отборът не допусна попадение. Притежанието на топката бе в полза на гостите в цели 78% от времето, но чистите положения за гол липсваха. Точните удари бяха по един към двете врати, а домакините демонстрираха, че ще чакат търпеливо на контраатака.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първите секунди на втората част бяха ударни. Първо Виейра пусна успоредно на голлинията подаване от аутлинията, което като по чудо не бе засечено. Непосредствено след това топката бе върната в наказателното поле и Мартин Йодегор стреля силно от удобна позиция, но там Джордан Пикфорд се справи и изби.

Малко над десет минути след старта на втората част гостите създадоха две опасности. Първо Тросар бе изведен в наказателното поле с отлично подаване, но успоредният му на голлинията пас не стигна негов съотборник (впоследствие бе вдигнат и флаг за засада, но положението бе "тънко" и щеше да се преразглежда при гол). След това пък Нкетия бе изведен и точно преди отиграването му бе блокиран за ъглов удар. След два поредни корнера се стигна до топовен изстрел на Зинченко отдалеч, като той се отклони в ръката на играч на Евертън. Той бе с малко извън наказателното поле и ВАР не можеше да се намеси, но съдията дори не отсъди фал, заради което имаше трети пореден ъглов удар. 

69'- 0:1! Голът най-сетне падна. Заучено изпълнение на ъглов удар, размяна на много на брой и изключително бързи подавания около и в наказателното поле. Заключителният пас бе на Сака към Тросар, който веднага стреля и се разписа.

В 77-ата минута домакините оцеляха като по чудо. Арсенал осъществи бърза контраатака, при която Мартин Йодегор нахлу в пеналта и шутира, но Джордан Пикфорд реагира блестящо. При добавката удърът на Фабио Виеайра бе блокиран в корнер.

До края домакините нямаха сили да натиснат по-сериозно, за да пробват да се доберат поне до равенството.

СЪСТАВИ

Евертън: Пикфорд, Миколенко, Тарковски, Брантуейт, Йънг, МакНийл, Гей, Онана, Данджума, Дукур, Бето

Арсенал: Рая, Зинченко, Габриел, Уайт, Салиба, Виейра, Райс, Йодегор, Мартинели, Сака, Нкетия

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Артилеристите" все още нямат поражение през сезона и са с 10 точки на петата позиция. Трябва да победят съперника си днес с пет гола разлика, за да имат по-добри показатели от Тотнъм и Ливърпул и да застанат втори. Това не изглежда невъзможно предвид кошмарната форма на Евертън - три поражения и едно равенство (2:8 голова разлика).

Аут за мача от "карамелите" са Деле Али и Шеймъс Колман, докато Андре Гомеш, Харисън и Майкъл Кийн ще са под въпрос до последно. Мохамед Елнени, Томас Партей и новото попълнение Юриен Тимбер.

Изненадващо или не, но в последните шест официални мача между двата тима Евертън има предимство. Нито един мач не е завършвал наравно, а "карамлите" са записали четири успеха срещу два на сметката на "артилеристите". Все пак в последните три срещи от първенството Арсенал има две победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички