"Олд Трафорд" спря серията на Ливърпул след спорно решение на ВАР


"Олд Трафорд" спря серията на Ливърпул след спорно решение на ВАР
Снимка: Getty Images/Guliver

6250 0

Манчестър Юнайтед и Ливърпул си разделиха точките в голямото дерби от деветия кръг на английската Висша лига. Двата английски гранда завършиха наравно 1:1 на "Олд Трафорд", след като Маркъс Рашфорд даде преднина на "дяволите" през първата част, а Адам Лалана изравни за гостите през второто полувреме.

Двубоят не се запомни с особено интересни ситуации. През първата част "дяволите" показаха малко по-убедителна игра от своя съперник и стигнаха първи до попадение благодарение на Рашфорд. ВАР разгледа ситуацията поради съмнения за нарушение срещу Дивок Ориги в хода на атаката, но отсъди, че не е налична 100-процентова грешка на главния арбитър Мартин Аткинсън (видео вижте тук).

Малко по-късно Садио Мане успя да изравни, но този път ВАР взе решение да отмени попадението заради игра с ръка на сенегалеца преди да отбележи. Юнайтед тактически успя да се справи с фланговете на своя съперник, като много често се възползваха от празните пространства, оставени от Трент Александър-Арнолд в отбрана. В същото време играта на Ливърпул така и не се получаваше в продължение на големи периоди от мача.

В заключителните 20 минути от мача играта на мърсисайдци значително се подобри, а за това допринесоха и влезлите от скамейката Алекс Окслейд-Чембърлейн, Адам Лалана и Наби Кейта. Именно една от резервите - Лалана, успя да изравни резултата в 86-ата минута. До края на мача Ливърпул дори имаше възможност да спечели мача, но пропусна няколко добри положение пред вратата на Де Хеа.

По този начин Ливърпул допусна първо равенство през новия сезон след осем победи във Висшата лига, а с това и бе прекъсната серията от 17 поредни победи в шампионата, оставайки на само една от рекорда на Манчестър Сити. За Манчестър Юнайтед пък това беше четвърто равенство в първенството от началото на кампанията, което им отрежда 13-о място - с 15 точки по-малко от лидера Ливърпул.

Първо полувреме

Домакините започнаха с натиск, като предимно се опитваха по своя десен фланг да пробият отбраната на мърсисайдци. Доброто позициониране на хората на Юрген Клоп обаче ограничи възможностите на съперника.

В 13-ата минута дойде първият точен удар за гостите. Джорджиньо Вайналдум овладя в средата на терена, след което последователно елиминира Скот Мактоминей и Фред, за да си осигури пространство за удар от дистанция. Неговият изстрел обаче се оказа право в тялото на Давид Де Хеа, който закономерно улови топката.

12 минути по-късно Скот Мактоминей проби през центъра, навлизайки дълбоко в половината на гостите. Соловата акция на полузащитника завърши с точен удар, който обаче с нищо не затрудни върналия се след контузия Алисон Бекер.

В 34-ата минута Ливърпул хвана неподготвен своя съперник на контраатака. Садио Мане проби по десния фланг, откъдето центрира по земя към Роберто Фирмино, а бразилецът завърши атаката с изстрел, уловен от Давид Де Хеа. Две минути по-късно отново Фирмино беше близо до отбелязването на попадение, но флагът за засада бе вдигнат.

Само две минути по-късно Манчестър Юнайтед успя да открие резултата. Даниел Джеймс се възползва от пространството по десния фланг, за да предостави центриране в наказателното поле. Маркъс Рашфорд успя да достигне пръв до топката и да я прати в мрежата на Алисон - 1:0. Впоследствие голът бе разглеждан от ВАР заради съмнения за нарушение срещу Дивок Ориги преди това (видео вижте тук).

Малко преди края на първата част Садио Мане успя да изравни резултата, но отново ВАР трябваше да се намесва. На повторението се установи, че топката се е ударила в ръката на сенегалеца (видео вижте тук) преди да се разпише, поради което Мартин Аткинсън не зачете попадението, а резултатът се запази 1:0.

Второ полувреме

Втората част започна с накъсване на играта, като на два пъти Даниел Джеймс се озова на земята за по-продължителен период. Ливърпул постепенно се опита да засили натиска към вратата на Давид Де Хеа, но без особени резултати през първите 15 минути след почивката.

Манчестър Юнайтед се прибра десетина метра назад, което позволи на Ливърпул да се приближи още повече до вратата на Де Хеа. В 64-ата минута влезлият като резерва Алекс Окслейд-Чембърлейн опита опасен изстрел от границата на наказателното поле, който обаче излезе в аут.

Три минути по-късно Манчестър Юнайтед контраатакува чрез Маркъс Рашфорд. Английският нападател успя да елиминира съперник, за да си осигури добра позиция за стрелба, но ударът му премина малко встрани от напречния стълб на Алисон.

В 83-ата минута Фред опита тежък удар от дистанция, но топката премина встрани от целта и не наложи намеса на Алисон. Малко след това героят за "дяволите" Маркъс Рашфорд бе изваден от игра за сметка на Антони Марсиал.

Три минути по-късно настъпи и вълшебният миг за мърсисайдци. След постепенна атака и изнасяне на топката по левия фланг, последва центриране, което се "разходи" през цялата отбрана на "дяволите", за да се озове на далечната греда на крака на Адам Лалана, който единствено бутна топката в мрежата - 1:1.

В 92-рата минута Ливърпул можеше да постигне и пълен обрат в мача. Алекс Окслейд-Чембърлейн получи топката и с едно движение си осигури пространство за удар фронтално срещу вратата на Де Хеа. Неговият изстрел обаче профуча с малко встрани от напречния стълб.

Преди срещата:

Лидерът във Висшата лига Ливърпул се изправя срещу едно от най-сериозните си изпитания през новия сезон - кръвният враг Манчестър Юнайтед. Мърсисайдци са в серия от 17 поредни победи в шампионата, а срещу "дяволите" хората на Юрген Клоп могат да изравнят рекорда на Манчестър Сити от 18 на брой.

Юнайтед от своя страна показва колебания през новата кампания. Тимът през този сезон има само две победи от осем изиграни срещи, което закономерно им отрежда незадоволителното 14-о място. При успех за момчетата на Оле Гунар Солскяер отборът ще се изкачи в първата половина на таблицата.

Преди началото на срещата Юрген Клоп изрази съмнения дали Мохамед Салах, Жоел Матип и Алисон ще бъдат готови за срещата, но ситуацията в щаба на мърсисайдци е по-скоро оптимистична и е много вероятно и тримата да стартират като титуляри. За Солскяер кадровите проблеми са далеч повече: под въпрос за мача са Давид Де Хеа и Пол Погба, както и Уан-Бисака, Даниел Джеймс, Антони Марсиал, Люк Шоу, Джеси Лингард.

СЪСТАВИ

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Магуайър, Рохо*, Туанзебе, Мактоминей, Фред, Йънг, Перейра, Джеймс, Рашфорд

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Милнър, Мане, Салах, Фирмино
Манчестър Юнайтед: Ромеро, Уан-Бисака, Магуайър, Линдельоф, Шоу, Мактоминей, Матич, Перейра, Джеймс, Мата, Рашфорд

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Ориги, Фирмино

*Туанзебе беше посочен за титуляр, но поради контузия на загрявката преди мача беше заменен от Рохо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички