Ливърпул заслужи изстрадан триумф над Юнайтед в "дербито на пропуските"


Ливърпул заслужи изстрадан триумф над Юнайтед в "дербито на пропуските"
Снимка: Getty Images/Guliver

10134 0

Отборът на Ливърпул успя да надвие Манчестър Юнайтед в ттежък мач с резултат 2:0 на "Анфийлд" в голямото дерби от 23-тия кръг на Висшата лига. Победата за мърсисайдци бе изкована от Върджил ван Дайк и късен гол на Мохамед Салах, след като и двата отбора пропиляха куп голови положения.

"Червените дяволи" започнаха срещата с натиск, който бързо утихна, след като в 14-ата минута Върджил ван Дайк успя да открие резултата. В следващите минути домакините имаха смазващо предимство и пропуснаха великолепни положения да удвоят резултата.

До края на частта две попадения на "червените" бяха отменени. Роберто Фирмино и Жоржиньо Вайналдум пратиха топката в мрежата на Де Хеа, но в едната ситуация бе установено нарушение на Ван Дайк срещу Де Хеа, докато в другата бе вдигнат флаг за засада.

През втората част Ливърпул продължи да пропуска пред вратата на Де Хеа, а Юнайтед на свой ред се впусна в търсене на изравнителен гол. В последните минути "дяволите" отвориха твърде големи пространства в задни позиции, които позволиха на домакините да контраатакуват. 

Късно в добавеното продължение на мача Мохамед Салах бе изведен на чиста позиция и се възползва, за да затвърди победата на своя отбор с крайното 2:0. Така мърсисайдци увеличиха солидната си преднина на върха в подреждането на Премиър лийг, изпращайки "червените дяволи" с празни ръце от "Анфийлд".

Ливърпул постигна 13-та поредна победа в първенството и вече разполага с 64 пункта - с 16 точки повече от втория Манчестър Сити. Манчестър Юнайтед от своя страна пропусна възможността да се доближи до топ 4, оставайки с 34 пункта на петото място - на пет точки от четвъртия Челси.

Първо полувреме

В първите десет минути от срещата гостите от Манчестър упражниха висока преса и опити за подавания зад защитната линия на Ливърпул. Хората на Солскяер обаче не успяха да се доберат до опасни положения пред вратата на Алисон. 

В 15-ата минута Ливърпул успя да поведе в резултата след статично положения. Трент Александър-Арнолд изпълни ъглов удар от лявата страна, за да поднесе кълбото на тепсия за извисилия се над всички Върджил ван Дайк. Ударът с глава на холандеца разстреля Де Хеа за 1:0.

Девет минути по-късно Садио Мане се оказа на чиста позиция за гол, но не успя да се възползва. Сенегалецът се оказа очи в очи с Де Хеа, но в последния момент Люк Шоу успя да избие в корнер. От последвалия ъглов удар Ливърпул стигна до втори гол чрез Роберто Фирмино, но след намесата на ВАР бе установено нарушение на Ван Дайк срещу Де Хеа в хода на атаката.

В 27-ата минута Върджил ван Дайк изстреля великолепен дълъг пас на фланга към Мохамед Салах. Египтянинът овладя и подаде в наказателното поле към Роберто Фирмино, но подаването хвана в крачка бразилеца, чийто удар излезе в аут.

В 36-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн разсече отбраната на "червените дяволи" с магическо извеждащо подаване към Жоржиньо Вайналдум. Холандският полузащитник овладя и пусна топката покрай тялото на Де Хеа, за да прати топката в мрежата. Халфът обаче бе в положение на засада, поради което попадението бе отменено.

Четири минути по-късно дойде и първият удар на гостите по посока на вратата на Алисон. Андреас Перейра проби и стигна до границата на наказателното поле, за да се сблъска с Даниел Джеймс. Топката все пак отиде в Антони Марсиал, който стреля от 20-тина метра, но ударът му премина в аут.

Малко по-късно гостите се добраха и до най-доброто си положение в мача. Фред се измъкна в наказателното поле, за да подаде към навлезлия във вратарското поле Андреас Перейра. Играчът на "дяволите" обаче се размина с топката на метър от вратата на Алисон.

В края на първата част Садио Мане можеше отново да вдигне "Анфийлд" на крака, но феноменална намеса на Де Хеа отказа сенегалеца. Нападателят на Ливърпул получи подаване на чиста позиция и незабавно изстреля топката към противниковата врата, но брилянтно спасяване с крак на испанския страж запази минималната разлика в резултата.

Второ полувреме

Още в самото начало на втората част Мохамед Салах пропиля страхотна възможност за Ливърпул. Садио Мане тръгна на скорост към вратата на "дяволите", за да изведе Робъртсън в коридор. Крайният бранител центрира перфектно за намиращия се на чиста позиция Салах, но египтянинът не успя да установи добър контакт с топката и ударът премина в аут.

Малко по-късно капитанът на домакините Джордан Хендерсън също можеше да удвои резултата, но малшанс го лиши от попадение. Халфът успя да пробие до границата на наказателното поле, откъдето нанесе мощен удар с левия крак, който разтресе страничния стълб на вратата на Де Хеа.

В 59-ата минута Юнайтед стигна и до най-доброто си положение в мача. Антони Марсиал направи двойно подаване със свой съотборник и се отскубна в наказателното поле на мърсисайдци. Ударът на нападателя обаче излетя над вратата, изпускайки отличен шанш да изравни резултата.

Четири минути по-късно Ливърпул пропусна поредния си страхотен шанс пред противниковата врата. Вайналдум подхвана бърза контраатака и изведе Садио Мане на отлична позиция. Сенегалецът залъга Линдельоф, но не успя да нанесе добър удар и кълбото премина встрани от напречния стълб на Де Хеа.

В средата на полувремето Фред опита опасен удар от дистанция, но Алисон успя да избие топката в корнер. В следващите минути Юнайтед се опита да засили атаките към вратата на домакините, но опасните положения липсваха.

В последните минути Юнайтед се впусна в търсене на изравнителен гол, което позволи на Ливърпул да контраатакува. Късно в добавеното продължение на мача Алисон прати дълго подаване към Салах, който се отскубна зад отбраната и успя да подсигури победата на "червените" - 2:0.

Преди срещата:

Преди началото на кръга Ливърпул е на първо място с актив от 61 точки и ще търси 13-та поредна победа, с която да се възползва и от новата грешка на прекия им конкурент Манчестър Сити, за да увеличи преднината си на върха. "Червените" имат 20 победи от началото на сезона и само едно равенство, което дойде тъкмо срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд".

Що се отнася до "дяволите", отборът понастоящем заема пето място с 34 пункта и ще се опита да се доближи до четвъртия Челси, който регистрира неприятна загуба от Нюкасъл. Разликата до топ 4 е само пет точки, а точка на "Анфийлд" би била крачка напред в преследването на целта.

Фабиньо и Жоел Матип са възстановени от своите контузии и могат да започнат като титуляри в днешната среща за Ливърпул. Ловрен също е възстановен, но все още не е готов за игра. Милнър, Кейта и Клайн продължават да лекуват травми, докато Такуми Минамино очаква своя дебют във Висшата лига.

В лазарета на Манчестър Юнайтед пък остават Маркос Рохо, Аксел Туанзебе, Пол Погба, Скот Мактоминей и Люк Шоу. Ерик Баи и Тимъти Фосу-Менса остават под въпрос за срещата, а най-голямата въпросителна е около голмайстора на "червените" Маркъс Рашфорд, който най-вероятно ще бъде на разположение на Солскяер.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Уилямс, Фред, Матич, Мата, Перейра, Джеймс, Марсиал

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Фирмино

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Уилямс, Фред, Матич, Шоу, Перейра, Джеймс, Марсиал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички