"Синият Титаник" във футбола, който бавно потъва


"Синият Титаник" във футбола, който бавно потъва
Снимка: Getty Images/Guliver

12487 0

През 2003 година руски магнат закупува контролния пакет акции на английски клуб от Лондон. Неговото име е Роман Абрамович, а отборът - футболен клуб Челси. Запаленият футболен фен решава да инвестира купища пари в лондонския клуб, за да ги превърне в един от най-добрите отбори на Острова. 

Постепенно "сините" стават същински колос във Висшата лига, който с всеки изминал сезон е считан за все по-голям фаворит за спечелването на титлата в Англия на най-високото равнище - Висшата лига. В периода 2003-2011 година клубът от "Стамфорд Бридж" неизменно завършва сред първите три отбора в подреждането, като на три пъти успява да вдигне и купата на страната. 

Така Челси се превръща в "Титаник" на футболния терен - силен, доминиращ и властващ над останалите. Но както се случва и в историята - "Титаникът" рано или късно потъва...

Отборът на Абрамович премина от славни моменти до някои падения, за да се издигне отново и да застане на върха. Но през последния сезон клубът от Лондон не сполучи и остана извън местата, осигуряващи класиране за най-големия европейски клубен турнир. А мениджърът Антонио Конте, който пое цялата вина за случилото се, бе уволнен. 

Заслужено или не - италианският специалист напусна "Стамфорд Бридж". Със сигурност обаче Абрамович може да съжалява за това свое решение съвсем скоро. Руският милиардер бързо забрави предходния сезон, в който Конте изведе "сините" до титлата със завидните 93 точки. А спечелената титла в турнира "ФА къп" тази пролет не успя да заличи разочарованието от класирането във Висшата лига.

Уволнението на Конте бе една малка стъпка към потъването на един голям кораб. Наставникът прокара своя модерен стил на игра, на който редица отбори нямаха отговор. Сега "сините" ще се завърнат към една остаряла игрова схема, която от много време не е достатъчно ефективна.

Маурицио Сари бе назначен на освободения пост в Челси. Специалистът не може да се похвали с дълъг списък от големи грандове зад гърба си, но изигра една добра кампания през миналата година, извеждайки Наполи до второто място в Италия. Това обаче по никакъв начин няма да помогне на италианския наставник в новия му отбор...Защото в клуба на Абрамович не се проявява търпение, а се действа прибързано.

Проблемите в тима на Челси лъснаха явно през изминалата кампания, а промени се очакваха да настъпят през лятото. Нищо подобно обаче - напротив. "Сините" не предприеха никакви действия на трансферния пазар, освен привличането на полузащитника Джорджиньо за сума, надхвърляща 50 млн. паунда. 

Спекулациите около бъдещето на големите звезди на клуба се редяха една след друга. Имената на Еден Азар, Вилиан и Тибо Куртоа бяха постоянно свързвани с трансфери далеч от "Стамфорд Бридж", което бе нормално с оглед на статуквото на "сините" и неучастието им в Шампионска лига през новия сезон.

По-късно през трансферния прозорец все пак Челси обявиха привличането на ново попълнение, а това бе 38-годишният Роб Грийн, който пристигна със свободен трансфер в клуба. Част от привържениците на Челси започнаха да си мислят дали наистина е възможно английският страж да бъде заместникът на Куртоа.

Дните до затварянето на трансферния прозорец намаляваха, а Челси изглеждаше във все по-безизходна ситуация. Големите звезди на тима желаеха трансфер извън Лондон, а клубът се чудеше как да ги задържи още малко на "потапящия се кораб".

Титулярният страж на тима Тибо Куртоа категорично заяви, че иска да напусне отбора и "сините" бяха задължени да предприемат действия - макар и панически. Така белгийският страж бе продаден за сума, която далеч не отговаря на качествата му, за да бъде привлечен, за рекордните 80 млн. евро, Кепа Арисабалага. 

Загубите на клуба не спират до тук. Маурицио Сари успя да закърпи някак си пролуките в тима с трансфер под наем на играча на Реал Мадрид Матео Ковачич. "Сините" обаче сякаш забравиха да изискат да бъде включена най-важната клауза в договора на халфа - опция за закупуване. Но кой би искал да остане на кораб, който потъва?

Проспаният трансферен прозорец от страна на Челси може да се окаже другата стъпка към постепенното потъване на тима - макар и частично. Играчите, които не успяха да напуснат "кораба", рано или късно ще искат да напуснат. 

Лошият спомен от Диего Коща все още не е избледнял в паметта на "сините" привърженици, а ситуацията около Еден Азар изглежда подобна. Желанието на белгиеца да напусне Челси бе явно, но клубът не позволи на играча да си тръгне. Дали Азар е готов да се завърне отдаден на терена? Не мисля - поне не и на "Стамфорд Бридж".

Новият "капитан" Сари трябва да се опита бързо да овладее сътресенията в клуба, защото Абрамович не дава втори шанс. Ако "сините" отново не успеят да се класират за Шампионска лига, това ще означава сигурно напускане на играчи като Азар и Вилиан.

"Синият" Титаник бавно потъва, а връщане назад - няма. Висшата лига чука на вратата, а Челси определено не са готови за битка. Очаква ги дълъг и тежък сезон, в който редица отбори напират - жадни за слава. Дали Маурицио Сари ще успее да спаси своя "Титаник" - предстои да разберем.

Автор: Стефан Йорданов

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички