Пол Погба—играч за 100 милиона? Поглед към рекордните трансфери във Великобритания


Пол Погба—играч за 100 милиона? Поглед към рекордните трансфери във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

4220 0

Манчестър Юнайтед предлага 100 милиона паунда на Ювентус за Пол Погба. Заинтересован от подписа на играча е и Реал Мадрид, но едно е сигурно- където и да отиде Погба ако се стигне до сделка това ще е нов трансферен рекорд. Към този момент рекорда се държи от Гарет Бейл, за когото Реал Мадрид плати 85 милиона паунда през 2013 година.

5 причини защо Манчестър Юнайтед се нуждае от Пол Погба

С оглед на това, Хари Реймонд прави ретроспекция на досегашните рекордьори.

Уили Гроувс- £100, 1893

Известен е като първият британски играч за 100 паунда. Шотландкият футболист влезе в историята с трансфера си от Уест Бромич Албиън в Асън Вила през 1893 година. Този ход се оказва много успешен и помага на Вила да спечели титлата през 1984г., преди да напусне клуба през ноември същата година, заради спор по договора му. Гроувс завършва кариерата си в в родната Шотландия играейки последователно за Хибърниан и Селтик.

Световен шампион с Франция: 100 млн. за Погба ще се пари на вятъра

Алф Комън– £1000, 1905

Цели 12 години след трансферния рекорд на Гроувс, застрашеният от изпадане Мидълзбро решава да се раздели с 1000 паунда, за да си осигури услугите на Алф Коман от съперника от Североизтока Съндърланд. Скъпият трансфер се отплаща, като освен че спасява „Боро“ от изпадане Комън бележи 58 гола в рамките на 168 мача за отбора през следващите пет сезона, преди да се присъедини към Арсенал през 1910 година. Той има 3 мача за английския национален отбор, в които се разписва 2 пъти.

Барселона счупи трансферен рекорд

Дейвид Джак- £10,890, 1928

За Джак е платена първата петцифрена сума в световния футбол. Той влезе в историята след като смени родния си Болтън Уондърърс за Арсенал през октомври 1928 година. Джак е първият футболист, който вкарва гол на Уембли за Болтън, като това се случва на финала за ФА Къп през 1923 година. След трансфера си в Арсенал играчът печели 3 титли на Англия и отново ФА Къп, с което става първият футболист спечилил купата на Уембли с два различни отбора. Той остава в историята и като 9-ият най-добър голмайстор на Арсенал в историята.

Кристиано Роналдо счупи рекорд, който Меси никога няма да стигне

Денис Лоу - £ 110 000 - 1961

Легендарна фигура за британския футбол, по време на кариерата си чупи на 3 пъти рекорди за трансфери(изходящи и входящи). Подписва с Манчестър Сити за рекордните £ 55,000, но само година по-късно поема към Торино за сумата от 110,000 паунда,което го прави първият британец за когото е платена шестфифрена сума. Връща се в Англия с екипа на Манчестър Юнайтед през 1962 година и отново чупи рекордите с трансферната сума от 115,000 паунда, за да се присъедици към „светата троица“ заедно с Джордж Бест и сър Боби Чарлтън. С „червените дяволи“ печели на два пъти титлата в първенството, ФА Къп както и Купата на европейските шампиони(КЕШ). Отбелязва 237 гола за клуба, което го поставя на 3-то място сред голмайсторите за всички времена, а пред него са единствено сър Боби Чарлтън и Уейн Рууни. Той е единственият шотландец спечелил Златната топка през 1964 година. След като напуска клуба се завръща в Манчестър Сити.

Лестър чупи трансферния си рекорд за нападател

Тревър Франсис - £ 1,180,000 - 1979

Той е първият милионен играч във Великобритания. Франсис преминава от Бирмингам в Нотингам Форест през 1979 година. Вярата в него на Брайън Клъф скоро се отплаща, след като Форест достига до финал за КЕШ и Франсис бележи победния гол за успеха на клуба. Нотингам успява да спечели турнира отново и през следващия сезон , с което написва най-славната страница от историята на клуба. Франсис пропуска финала заради контузия в ахилеса. Въпреки големият успех играчът не оправдава напълно вложените в него средства, като отбелязва само 28 гола в рамките на 3 сезона, преди да напусне в посока Манчестър Сити през 1981 година.

Петте най-очаквани трансфера за 2016г.

Алън Шиирър- - £ 15,000,000 - 1996

През юли 1996 година Алън Шиирър преминава от в Нюкасъл от Блекбърн Роувърс чупейки трансферните рекорди. Сумата по трансфера възлиза на 15 милиона паунда, което почти двойно надвишава предишното достижение-преминаването на Стан Колимор в Ливърпул срещу 8,5 милиона паунда. Въпреки че не печели всички трофеи в Англия с Нюкасъл, Шиирър играе с голям успех при „свраките“ и отбелязва рекордните за клуба 206 гола и печели приза за играч на годината през 1997 година. Негово е и най-високото постижение за голмайстор на английската Висша лига за всички времена с реализирани 260 гола.

Висшата лига счупи всички трансферни рекорди... отново

Гарет Бейл - £ 85.3 м.- 2013

Гарет Бейл е настоящият притежател на рекорда на за най-скъп трансфер не само във Великобритания, а и по света. Уелсецът стана най-скъпият играч в историята, когато подписа с Реал Мадрид през 2013 г., с което засенчи предишния трансферен рекорд, принадлежащ отново на „кралския клуб“ по трансфера на Кристиано Роналдо за 80 милиона паунда. За три сезона в гранда от Мадрид , Бейл на два пъти спечели Шампионската лига и по веднъж купата на Испания, суперкупата на Европа и и световното клубно първенство.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички