Новият "гражданин". 11 факта за Кевин Де Брюин


Новият "гражданин". 11 факта за Кевин Де Брюин
Снимка: Getty Images/Guliver

3925 0

Кой е Кевин Де Брюин - белгийският вундеркинд, който скоро ще стане звезда на Висшата лига? "Евроспорт" разкрива 11 факта за полузащитника, които ще са интересни не само за феновете на английския гранд.

Напуснал е родния си клуб заради врага му

Де Брюин започнал да се занимава с футбол в родния си град, след което влиза в академията на Гент. В Източна Фландрия Кевин остава 7 години, но перспективи да влезе в представителния отбор така и не получил. В това време най-големият враг на Гент - Генк, обещал на халфа място в състава, ако той премине при тях. Кевин почти не мислил, преместил се в Лимбург през 2005 г. В първия тим на Генк Де Брюин прави дебюта си на 17 години.

Обича мама

Анна Де Брюин отгледала Кевин сама. Жената станала една от главните причини футболистът през 2012 г. да избере Челси. Анна отдавна живее в Лондон, само на няколко километра от "Стамфорд Бридж". Но когато става дума за напускане на лондонския клуб, именно Анна подкрепила сина си, молейки го да решава с главата си, а не със сърцето си.

Можел да играе за Бурунди

Преди да започне да се занимава с футбол, Кевин се мести от Белгия в Англия, а после - в Кот Д'Ивоар. Африканският произход на Анна Де Брюин открива пред момчето перспектива да играе за националния отбор на Бурунди. Но футболистът избрал страната, в която се е родил. През август 2010-а Де Брюин дебютира в мъжкия национален тим на Белгия.

Можел е да попадне в Сити още през 2011 година

"Гражданите" на два пъти са ходили, за да гледат младия футболист през 2011 г. Но скаутите не разпознали в Де Брюин бъдещия лидер на атаката на Манчестър Сити. Така те позволили на Челси да осъществи трансфера, над който работили от 2010 година.

Преминавал е в Челси две години

През 2010 г. Генк отхвърля офертата на лондончани в размер на 6 милиона евро. Но само след година белгийците се съгласили да го пуснат срещу 4 млн. Трансферът се дължи на факта, че Де Брюин искал веднага да се присъедини към "сините" и не пожелал да ходи във Витес под наем. На 31 януари 2012 г. Челси купил правата на играча за 8 милиона евро, а той доиграл сезона в Генк.

Не намерил общ език с Моуриньо

През сезон 2012/13 в състава на Вердер Де Брюин стана най-добър млад играч на Бундеслигата. При завръщането си в Челси белгиеца го очаква сблъсък с Жозе Моуриньо. Португалецът първо убедил Кевин, че влиза в плановете му, а след това отказал да дава гаранции на младия футболист, който си контузил коляното в контролите на тима. Въпреки това, Кевин игра в първия мач на сезона срещу Хъл Сити и направи асистенция на Оскар.

След това белгиецът игра във Висшата лига само 65 минути и през януари отива в Бундеслигата. Въпреки факта, че Де Брюин е изиграл в Челси само 9 мача, лондончани спечелиха от него 16 милиона евро.

Гаджето му му изневерява с Тибо Куртоа

Друга причина за напускането на Челси е конфликтът между него и вратаря на "сините" Тибо Куртоа. През 2013 г. гаджето Каролин му отмъщава за изневярвата му година по-рано, отивайки на гости на Тибо. В Мадрид бившият най-добър приятел на Де Брюин посреща мацката на вечеря.

"Тази вечер Тибо ми даде повече, отколкото получих от Кевин за три години връзка", казва в интервю Каролин. - Кевин ме излъга и аз си казах: "Защо да не направя същото?"

След няколко разговора с представители на националния отбор Куртоа и Де Брюин отново започнали да общуват, но никога не си върнали предишните отношения.

Прави революция в Белгия

През 2014 г. в Белгия се провеждат Специалните Олимпийски игри. Местната преса реагира доста хладно на това събитие. Всичко се променя, след туит на Де Брюин. Кевин публикувал снимка с надпис" Бихте ли останали мои фенове, ако изглеждах така?"

Организаторите използвали този туит, за да привлекат вниманието на хората към Игрите. Кевин пратил обсъждането на проблема до нови нива, а пресата се научила да говори за хората с увреждания.

Понякога страда заради характера си

Всеобщият възторг по повод човешките качества на Кевин не трябва да води до заблуда. Футболистът е в състояние да показва агресия, която периодично избухва. След февруарския мач срещу Айнтрахт Кевин бе глобен с 20 000 евро. Белгиецът напсува момчето, което гони топките, тъй като според него подавал прекалено бавно кълбото и пречел на мача.

15-годишното момче от Франкфурт получи порция извинения, а Кевин обеща занапред да сдържа гнева си.

Стана Най-добър играч на Бундеслигата за сезон 2014-15

Моуриньо заслужава поклон за това, че не е запрати непокорния белгиец на резервната скамейка и го пусна да се наслаждава на футбола в Бундеслигата. Кевин смая критиците, анализаторите и феновете на футбола. Оформи 20 асистенции през сезон 2014-15, с което изравни рекорда в Бундеслигата по този показател. Белгиецът бе признат за най-добър играч на първенството, което го направи едва вторият играч на Волфсбург, получил тази награда. Първият беше Графите през сезон 2008/09.

Наричат го Шерминатора

Псевдонима си Де Брюин получил едновременно с влизането си във футбола. Всичко това заради приликата му с актьора Крис Оуен, който игра ролята на Шерминатора (Чък Шерман) в комедията "Американски пай".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички