Машината на Клоп изглежда заплашително, а дори не е на 100%


Машината на Клоп изглежда заплашително, а дори не е на 100%
Снимка: Guliver/GettyImages

2424 0

Може би едно от най-добрите решения на настоящото ръководство на Ливърпул беше да разкара Брендън Роджърс само два месеца след старта на миналия сезон. Уелсецът се провали грандиозно след злощастно загубената титла през сезон 2014/15, загуби съблекалнята и не успя да се справи с психологическия удар, който понесе неговата селекция. Оправданията лесно могат да се търсят в продажбата на Луис Суарес, но в крайна сметка има редица примери за отбори, които губят най-добрите си играчи, но продължават да функционират.

Последвалото решение с наемането на Юрген Клоп беше още по-добро. "FSG" даде пълен кредит на доверие на немския специалист през миналата кампания, остави го да работи без цели за класиране и спечелени трофеи. С наличния ресурс от футболисти той стигна до два финала и, къде умишлено, къде не - предаде битката за място в Европа с едната цел настоящата кампания да изстреля Ливърпул в топ 4.

КЛОП: ИГРАЕМ ВЕЛИКОЛЕПЕН ФУТБОЛ, НО...

След това настъпи лятото - основната причина Ливърпул да изибере Клоп. Както всички много добре знаете, усмихнатият специалист направи няколко великолепни хода в Майнц и Борусия (Дортмунд), които не костваха почти никакви пари на ръководствата. Американското ръководство на Ливърпул пък не се слави с това, че дава много пари за трансфери, като се опитва да самофинансира трансферната си политика. Клоп беше точният избор, а той впечатли. Взе Жоел Матип със свободен трансфер, осигури услугите на Марко Груич, който избра Ливърпул заради работата на Клоп с младите. Измъкна Жоржиньо Вайвналдуум, който е сред любимите на всеки един треньор поливалентни футболисти. Най-коментираният трансфер пък беше на Садио Мане - 36 милиона паунда. Един ход, който малцина фенове очакваха, но всички подскочиха като ужилени. Феновете бяха убедени, че Мане ще е провал, а в момента той е катализаторът на атомното нападение, с което разполага Ливърпул.

ЗАЩО МАРИО БАЛОТЕЛИ СЕ ПРОВАЛИ В ЛИВЪРПУЛ?

Едва ли ще намерите, поне към момента, фен на "червените" от "Анфийлд", който все още да оплюва този трансфер. Със сигурност при първа възможност и това ще стане, но по-умерените привърженици и тези, които наистина разбират футболната игра, виждат в Мане коза в ръката на Юрген Клоп. Лично немският специалист го убеди да пристигне на "Анфийлд", напълно осъзнавайки че този ход ще бъде приет със смесени чувства. Сега обаче нещата не изглеждат така - в единствения мач, в който той не игра, Ливърпул загуби, а през останалото време той разчленява всяка защита - независимо дали отляво, отдясно, през центъра от втора позиция или като "фалшива деветка". Мане пасна идеално на Ливърпул, а това позволява на Клоп да "върти" по такъв начин нападението си, че то да е неразгадаемо дори за най-добрите защити в Англия.

НАЙ-КРЪГЛАТА НУЛА

В нападение, а и като цяло, Ливърпул не играе на 100% от потенциала си. Фирмирно и Коутиньо не са в оптимална кондиция, Стъридж все още навлиза във форма, а Ориги все още си търси мястото в огромния нападателен арсенал на мърсисайдци. В халфовата линия тепърва ще се завърне Емре Джан, когато се отърси от последните си травми и влезе в спортна форма. Жоел Матип и Деян Ловрен показват, че между тях може да се получи много сполучлива двойка централни защитници. На вратата Миньоле показва добра форма, но той няма и друга алтернатива - Лукас Кариус дебне момента, в който ще получи шанс за изява и ще се възползва. Най-големият проблем създава левия фланг на отбраната, но до момента Джеймс Милнър показва стабилност, макар че понякога се вижда, че навиците му с водещия десен крак могат да доведат до проблеми.

НОВА "МОДА" СРЕД ФУТБОЛНИТЕ АСОВЕ

До момента Ливърпул изигра 5 мача и от мач на мач селекцията в червено изглежда все по-добре. Освен това мърсисайдци взеха 7 точки в 3 от най-тежките гостувания - срещу Арсенал, срещу Тотнъм и срещу Челси. На "Стамфорд Бридж" на моменти витаеше усещането, че футболистите нямат нужда да се гледат, за да комбинират на бърза скорост и с по едно докосване. А с трупането на мачовете, този феномен ще става все по-впечатляващ и все по-лесно разпознаваем. Клоп го е доказал и в Майнц, и в Борусия (Дортмунд). Надали това ще се промени точно на този етап, точно с футболистите, които той сам избра (поне в по-голямата им част).

Остава единствено да видим дали цялата психическа тежест, която се събира в клуба през последните 10, дори 20 години, ще попречи на Ливърпул да осъществи целта си. Място в топ 4 определено ще е стъпка в правилната посока. А титла, за която никой не смее и да си помисли, може и да счупи психологическите окови, които пречеха на всички отбори на Ливърпул в последните 15 години да разгърнат потенциала си на домашната сцена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички