Манчестър и "новият Фъргюсън" - следва продължение


Манчестър и "новият Фъргюсън" - следва продължение
Снимка: Getty Images/Guliver

9558 0

Едва ли някой би оспорил коя треньорска фигура е най-влиятелната в историята на Висшата лига. Сър Алекс Фюргюсън остави зад себе си диря, която ще бъде помнена завинаги. В продължение на 27 години шотландецът остана без алтернатива сред мениджърите на Острова, а трофеите валяха един след друг.

Доминацията на Манчестър Юнайтед бе повече от красноречива, като за този период "червените дяволи" вдигнаха трофея на Висшата лига впечатляващите 13 пъти, изпреварвайки по спечелени титли вечния враг Ливърпул. Фъргюсън създаде една своя ера, в която всеки един отбор в Англия първо трябваше да се съобразява с тима от град Манчестър.

Постепенно обаче, с пенсионирането на Съра, нюансът в едноименния град се разсея, преминавайки от червено към небесносиньо. Манчестър Сити започна да гради своя път във Висшата лига и неусетно застигна "червените" си съграждани - а няма да е преувеличено и ако кажем, че в последните години успя да ги задмине.

Преди малко повече от две години един от най-големите специалисти в съвременния футбол Хосеп Гуардиола зае поста мениджър в състава на "гражданите". Още с първите си действия Гуардиола показа, че ще се опита да наложи своята философия на "Етихад", след като по-рано бе сторил това в съставите на Байерн Мюнхен и особено в Барселона. 

Резултатите не закъсняха, а постепенно испанският специалист успя да наложи в играта на "небесносините" познатия стил с много подавания и владеене на топката. Манчестър Сити започна да играе по начин, който много трудно може да намери еквивалент на Острова - и главната причина, естествено, се крие зад бившия мениджър на Барселона.

През първия си сезон Гуардиола все пак се нуждаеше от време за адаптация, подобно на първата кампания на Фъргюсън в тима на Юнайтед. В течение на годината испанският специалист се опитваше да коригира всяка грешка на "гражданите", изпипвайки докрай всеки детайл в играта на своя състав.

Големият шок за отборите от Висшата лига настъпи през следващия сезон, когато Гуардиола на практика извади на показ един отлично "шпаклован" тим, готов за битка. И реалността бе такава, че нямаше отбор в Англия, който да отговори на поставените високи стандарти от испанския специалист.

Рекордните 100 точки описват най-добре доминацията на "гражданите" през сезона, но към тях трябва да добавим и други важни числа. "Небесносините" спечелиха 32 от 38 мача, като 16 от тях бяха като гост (рекорд за Висшата лига). Тимът на Гуардиола показа, че не се притеснява да играе където и да било в Англия, а "Етихад" се превърна в същинска крепост - така както изглеждаше и "Олд Трафорд" десетилетие по-рано.

Офанзивата на "гражданите" бе изумяваща - 106 гола за един сезон е показателно за стила на игра, наложен от испанеца. Лекотата, с която играеше тимът от "Етихад", бе това, което най-много се харесваше на привържениците... и това, което ни връщаше назад във времето години по-рано с доминацията на другия гранд от град Манчестър.

През настоящия сезон Гуардиола успя да пренесе добрата форма от миналата кампания. Единствено изумителното представяне на Ливърпул поставя в сянка шампиона от миналата година. Но не се залъгвайте - Манчестър Сити е все така силен, а тимът на Гуардиола съвсем скоро отново ще играе на познатата висота.

"Гражданите" играят най-силния футбол на Острова, а това е неоспоримият факт. Футболната слава отново започна да се наслагва в град Манчестър, а шотландският специалист сякаш най-сетне намери своя заместник на престола както в града, така и в Англия - макар и на "небесносиния" бряг. 

И докато всички говорят за силния старт на Оле Гунар Солскяер начело на Юнайтед, Гуардиола прокарва своя път към историческия връх в Англия. Ако има мениджър на Острова, който е способен да превърне отбора си в хегемон за дълги години, то това определено е испанецът. Все още е рано да даваме прогнози дали Гуардиола ще повтори стореното от Фъргюсън, но началото бе дадено, посоката е правилна, а доминацията на Манчестър - продължава.

Автор: Стефан Йорданов

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички