Хосеп Гуардиола, версия 2.0


Хосеп Гуардиола, версия 2.0
Снимка: Guliver/GettyImages

2950 1

Скучен. Механичен. Еднотипен. Изчерпан. Това са само част от неуместните епитети, използвани в последните години от фенове, анализатори и журналисти, за да опишат Хосеп Гуардиола. Изключително пленяващо е да се зачетеш или заслушаш как толкова много хора подхвърлят негативни определения за треньор, който в най-слабия си сезон като треньор, спечели Купата на Краля в Испания. В последните 3 години каталунският гений спечели всичко в Германия и стигна до 3 финала в Шампионска лига. През миналия сезон само късметът спря Байерн от финал. Но най-много критики понесе Пеп. Не Мюлер, който изпусна дузпа и беше изключително слаб в мачовете с Атлетико. Или защитата, която трябваше да се справи с около 4 положения, и не успя да го направи. Не. "Изчерпания" беше виновен.

Сега Пеп е в Англия - там, където му предвещаха тотален крах, защото напрежението било изключително голямо, а неговият стил нямало да го бъде в извънземната Висша лига. И въпреки че в Манчестър Сити напрежението е не може да се мери с това в Барселона или Байерн, отвсякъде сме заливани с информация, че Гуардиола няма да понесе случващото се на Острова.

Ето обаче, че на този така скучен треньор му се получават нещата. Получават му се до толкова, че "гражданите" изпаднаха в криза и нямаха победа в 6 мача, но ПРОДЪЛЖАВАТ да са първи. Този така скучен и отвратителен отбор с този еднотипен специалист. И същият този човек, който няма и тактическа грамотност, показа на цяла Англия, че Барселона може да бъде победена. И то не с късмет или супер дефанзивна схема, а просто с по-добра тактика и леки изменения на основната философия, изповядвана от един истински футболен гений.

Манчестър Сити спечели с 3:1 срещу Барселона и победата не беше никак случайна. "Гражданите" дори изостанаха в резултата, но вкараха 3 безответни гола, и то срещу най-доброто напададение на планетата.

Единственото, което видоизмени Пеп, беше владението на топката. Той предостави това на по-добрия отбор по този показател, но не измени цялата си стратегия. Сити играеше с много висока преса, която целеше топката да се забави максимално, докато защитници и дефанзивни халфове се пренаредят, за да посрещнат атомната атака на каталунците. "Гражданите" дадоха 60% владение на Барселона, но вкараха Луис Енрике в капана. Капан, изготвен от подобрената версия на скучния Гуардиола.

Човекът, който никога не предаде владението на топката, сам видя, че е създал прекалено добра система с най-точните изпълнители именно на "Камп Ноу". И веднага намери начин да се справи със "системата", въпреки че неговият отбор не е готов да се бори като равен с равен срещу перфектно смазаната каталунска машина. И с една корекция той беше основната и дори единствена причина в момента Англия да възхвалява победата на Манчестър Сити над Барселона. Защото това беше най-добрият мач на английски тим срещу "блаугранас" от момента, в който Гуардиола наложи скучния си футбол.

И същият този механичен и еднотипен треньор демонстрира тактическа грамотност и вариативност, каквито са нетипични за много от "топ" треньорите в момента. Хосеп "предаде" най-важиня елемент от своята философия, за да се извиси над чудовището, което сам създаде. И само с един прост ход показа, че никога... НИКОГА не трябва да забравяме, че той е един от малкото футболни гении в света.

И всичко това стана в рамките на едва две седмици. В рамките на 4 месеца "гражданите" изглеждат като отбор с ясна идентичност и цел на терена. Хосеп Гуардиола - версия 2.0, вече показа, че механичният му стил ще доминира дори в тази така фантастична, невероятна, космическа лига. А след сезон - два може да издаде и книга: "Как да върнем английските отбори на европейската футболна карта?". От Венгер та чак до Моуриньо ще се избият да вземат първите копия...  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички