9 играчи на Ливърпул са с изтичащи договори - какво е бъдещето им?


9 играчи на Ливърпул са с изтичащи договори - какво е бъдещето им?
Снимка: Getty Images/Guliver

10597 0

Английският гранд Ливърпул продължава да се бори за трофеи на всички възможни фронтове, след като тимът е пряко замесен в битката за титлата във Висшата лига, класира се безапелационно за елиминациите на Шампионска лига, а също така се пребори за място на 1/2-финалите в Купата на Лигата. На "Анфийлд" обаче ще трябва да помислят и за бъдещето след края на сезона, тъй като девет играчи са с изтичащи договори.

Местното издание Liverpool Echo обръща внимание на девет футболисти в Ливърпул, чиито контракти с клуба ще изтекат в следващите 12 месеца. Само през идното лято четирима играчи може да напуснат "Анфийлд" като свободни агенти, а други петима са застрашени от същата съдба през 2023 година. Сред тях са и тримата звездни нападатели на тима Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино, които са в основата на успехите на Ливърпул през последните години.

Джеймс Милнър

Джеймс Милнър подписа нов двугодишен договор през лятото на 2019 г. и е ключов играч откакто пристигна на "Анфийлд" през 2015 г. Заместник-капитанът може да е в средата на 30-те си години, но без него Ливърпул нямаше да бъде на толкова добро място, колкото е в момента.

Текущ договор: лято 2022 г.

Най-вероятен резултат: напуска

Милнър ще стане на 36 години при изтичането на договора му, а отдавна се говори за негово завръщане в Лийдс Юнайтед. Не е изключено Милнър да прекрати кариерата си и да остане като треньор в клуба. 

Дивок Ориги

Ливърпул винаги ще има името на Дивок Ориги, вписано в историята си за това, което той е направил за клуба. Откакто Юрген Клоп събра атомното трио Роберто Фиримо, Мохамед Салах и Садио Мане, Ориги трябваше да се задоволи с ролята на втора цигулка, но пък французинът се вписва чудесно в тази си роля.

Текущ договор: лято 2022 г.

Най-вероятен резултат: напуска

Сегашният договор на Ориги трябва да изтече следващото лято, въпреки че има слухове, че клубът има възможност да удължи договора му с още 12 месеца. Въпреки че не е редовен титуляр, Ориги е доказал своята полезност в много случаи. Но шансовете за нова сделка са малки, макар и не напълно изключени.

Лорис Кариус 

След последното си участие във финала на Шампионска лига през 2018 г. Лорис Кариус не е имал шанс да се върне в отбора на Ливърпул. Пристигането на Алисон Бекер означаваше, че първият избор за Кариус вече не е опция. Свободният агент Адриан и появата на Каоимин Келъхър означаваха вероятен край на кариерата му в Ливърпул.

Текущ договор: лято 2022 г.

Най-вероятен резултат: напуска

Въпреки че на Кариус все още му остават шест месеца от договора, клубът е готов да му позволи да напусне като свободен агент още през януари. По това време догодина германецът вече няма да е играч на Ливърпул.

Адриан

Подписан по спешност като резервен вратар, Адриан беше принуден да замени контузения Алисон в началото на сезон 2019/20. Оттогава формата му спада все по-надолу, а сега вероятно е четвърти избор след Алисон, Келъхър и Марсело Питалуга.

Текущ договор: лято 2022 г.

Най-вероятен резултат: напуска

Като се има предвид, че той направи само седем участия през последните 18 месеца, времето на Адриан на "Анфийлд" вероятно ще изтече следващото лято.

Мохамед Салах

Бъдещето на Салах доминира заглавията на пресата на Острова, но неговият потенциален бъдещ договор остава нерешен. Юрген Клоп заяви, че е имало положителни разговори между двете страни през последните месеци и не изглежда твърде обезпокоен от споразумението.

Текущ договор: лято 2023 г.

Най-вероятен резултат: остава

Независимо дали става дума за следващите няколко седмици или месеци, клубът ще се стреми да направи всичко възможно, за да сключи нова сделка със Салах. Колко дълго ще бъде удължаването и колко пари са готови да му платят, остава да се види, но това ще бъде основен приоритет за мърсисайдци.

Алекс Окслейд-Чембърлейн

Когато дойде от Арсенал през 2017 г., имаше надежда, че Алекс Окслейд-Чембърлейн ще бъде липсващото парче от мозайката в полузащитата на Юрген Клоп. Контузиите донякъде спряха тази надежда, но английският национал доказа ефективността си в много случаи.

Текущ договор: лято 2023 г.

Най-вероятен резултат: напуска

Когато сделката на Окслейд-Чембърлейн изтече, той ще бъде само на няколко седмици от 30-годишния си юбилей. Ще даде ли Ливърпул нова сделка на по-слаб играч на тази възраст? Възможно е, но не е много вероятно, освен ако той не промени значително играта си през следващите 18 месеца.

Садио Мане

И докато всички говорят за бъдещето на Мохамед Салах, често се забравя, че договорът на Садио Мане изтича по същото време. Макар че някои може да не го смятат за толкова голям приоритет, колкото Салах, Ливърпул ще иска да се увери, че Мане ще остане на "Анфийлд" след срока на настоящия си договор.

Текущ договор: лято 2023 г.

Най-вероятен резултат: остава

Вероятно след договора на Салах Ливърпул ще се насочи тъкмо към преговорите с Мане за нов контракт. Макар формата му да не е на същото ниво като в предишните сезони, Клоп знае, че е жизненоважно Мане да остане играч на Ливърпул след 2023 г.

Наби Кейта

Имаше голям шум, когато Ливърпул привлече Наби Кейта от РБ Лайпциг през лятото на 2017 г. Година по-късно той премина в Мърсисайд, но честите контузии попречиха на гвинейския национал да има редовен престой в отбора.

Текущ договор: лято 2023 г.

Най-вероятен резултат: остава

Ливърпул инвестира много пари в Кейта, а Юрген Клоп и до днес е голям фен на полузащитника. В някои моменти Кейта показва защо Ливърпул плати повече от 50 милиона паунда, за да го доведе на "Анфийлд", и ако той впечатли през следващите няколко месеца, то със сигурност ще получи нов договор от клуба.

Роберто Фирмино

След като до момента има жизненоважна роля машината на Юрген Клоп за Ливърпул, Роберто Фирмино е изправен пред потенциално несигурно време на "Анфийлд" в следващите 18 месеца. Неговото бъдеще до голяма степен ще зависи от това дали Ливърпул ще реши да привлече нов или двама нападатели от сега до края на следващия сезон.

Текущ договор: лято 2023 г.

Най-вероятен резултат: остава

Макар Фирмино да бъде на близо 32 години, когато договорът му изтича, предвид влиянието му върху отбора, изглежда малко вероятно Ливърпул да го остави да си тръгне без трансферна сума. Краткосрочно удължаване може да бъде опция за бразилеца през следващите 18 месеца, но остава да видим как клубът ще се справи със ситуацията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички