7 любопитни факта за намиращия себе си в Ливърпул Коди Гакпо


7 любопитни факта за намиращия себе си в Ливърпул Коди Гакпо
Снимка: Getty Images

7285 0

Тази сряда Ливърпул губеше с 0:1 в първия полуфинал за Купата на Лигата срещу Фулъм, но с влизането на Дарвин Нунес и Коди Гакпо в игра мърсисайдци стигнаха до обрата. Победният гол за 2:1 беше дело на нидерландеца.

Крилото беше звезда в ПСВ Айндховен, но след силното Световно първенство в Катар, което направи, през януари 2023 година премина в Ливърпул. Там обаче нещата не потръгнаха така, както Гакпо и феновете му се надяваха, но 24-годишният играч започна да показва защо са броени 42 милиона евро за него.

Коди Гакпо се закача с Върджил ван Дайк

Sportlive.bg Ви припомня 7 любопитни факта за Коди Гакпо, на когото тепърва предстои да пише своята "приказка" на "Анфийлд".

1) Бащата на Коди е родом от Того, но има ганайски корени. В Того той се запознава с майката на играча, която отива там на екскурзия. 

2) Гакпо дебютира за Нидерландия на Евро 2020 и стана първият играч от 1980 година, дебютирал за страната си на европейски шампионат.

3) Коди стана първият нидерландецът, вкарал във всеки от първите си три мача на мондиал.

От спортно семейство е

4) Toй има по-голям брат на име Сидни, който е с 6 г. по-голям, и по-малък брат - Дюфер, който също играе футбол. Баща им е бил младежки национал на Того, а майка му е играела за националния отбор по ръгби на Нидерландия.

Коди Гакпо с екипа на Нидерландия срещу Еквадор
5) Когато Мондиал 2022 започва, цената на Гакпо според transfermarkt.com e 45 милиона евро. Малко след края на форума той вече струва 60 милиона. В момента той играе за Ливърпул, но не получава постоянни изяви, а цената му е 50 милиона евро.

6) Коди е набожен християнин. "Израснах като християнин и това наистина ми харесва. Опитвам се да стана по-добър човек. Посвещавам време на вярата си, чета много книги, ходя бна църква, когато имам свободно време. Моля се и чета Библията почти всеки ден. Аз съм набожен човек и много холандски играчи споделят моите чувства. Това създаде връзка между нас и дори ни вдъхнови", споделя футболистът. 

7) Важна роля в развитието на крилото като футболист изиграва легендарният нидерландски нападател Рууд ван Нистелрой, който го тренира в младежкия отбор на ПСВ Айндховен, а после и в мъжкия. Коди обаче дебютира в първия тим на ПСВ под ръководството на Марк ван Бомел. А ето какво постижение, уникално за последните 20 години, записа Гакпо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички