5 месеца по-късно: Трудът на Унай Емери дава резултат, Астън Вила гледа към Европа


5 месеца по-късно: Трудът на Унай Емери дава резултат, Астън Вила гледа към Европа
Снимка: Getty Images

1340 0

На 20 октомври миналата година Астън Вила претърпя тежко поражение (0:3) при гостуването си на Фулъм от 12-ия кръг на английската Висша лига. Именно след този мач ръководството на клуба взе решение да се раздели със старши треньора Стивън Джерард и малко след това да назначи на негово място небезизвестния Унай Емери

Официално испанецът започна работа на "Вила Парк" на 1-ви, а дебютът му бе на 6 ноември - в домакинство на Манчестър Юнайтед от 15-ия кръг. В този материал ще разгледаме какво се случи през изминалите 5 месеца и колко бързо работата на 51-годишния Емери започна да дава резултат!

Астън Вила стартира летящо под негово ръководство и победи с 3:1 "червените дяволи". На 10 ноември двата тима отново се срещнаха, този път на "Олд Трафорд" и на 1/16-финалите за Купата на Лигата. Макар "виланите" да откриха резултата в началото на второто полувреме и да водеха с 2:1 до 67-ата минута, в крайна сметка бяха отстранени от Юнайтед с крайното 4:2.

Това обаче не попречи на "лъвовете" дни по-късно да вземат ценни три точки при шампионатното гостуване на коравия Брайтън (2:1). 2022 година все пак завърши със загуба на собствен терен от Ливърпул (1:3).

2023-та пък започна прекрасно за Астън Вила - 2:0 и 3 точки при гостуването на Тотнъм 18-ия кръг. Последва равенство с Уулвс (1:1) и шокиращо отпадане от другия турнир (ФА Къп, 1/32-финал) - тогава тимът на Емери водеше с 1:0 на Стивънидж у дома си, но в края Леандер Дендонкер си изкара червен картон, а четвъртодивизионният отбор осъществи пълен обрат в 88-ата и 90-ата минути. 

"Лошият вкус" бе коригиран с още две победи във Висшата лига - срещу Лийдс (2:1) и срещу Саутхемптън (1:0), а след това дойде последният (за момента) срив в резултатите - три поредни загуби (2:4 от Лестър, 1:3 от Манчестър Сити и 2:4 от Арсенал).

В периода 25 февруари - 4 април Астън Вила е един от най-добрите отбори на Острова - 5 победи (2:0 срещу Евертън, 1:0 срещу Кристъл Палас, 3:0 срещу Борнемут, 2:0 срещу Челси и 2:1 срещу Лестър) и 1 равенство (1:1 с Уест Хям).

Равносметката

- За 5 месеца в Англия Унай Емери натрупа 18 двубоя начело на Астън Вила, в които записа 10 победи, 2 равенства и 6 загуби, при голова разлика 31:26 и средно спечелени 1.78 точки на мач;

- Когато Унай Емери започна да работи на "Вила Парк", отборът беше на 16-о място в класирането с актив от едва 12 точки след 13 изиграни мача;

- В момента Астън Вила е на седма позиция в таблицата със сбор от 44 пункта след 29 срещи;

- В края на октомври феновете на Вила не можеха и да мечтаят за участие в европейските клубни турнири през следващия сезон 2023/24, а в момента любимците им са на 9 точки от място в Топ 4!

Какво предстои?

Астън Вила има да изиграе точно 9 мача до края на сезон 2022/23 във Висшата лига и ако запази настоящата си форма - има всички шансове да спечели "билет" поне за Лига Европа през следващата кампания, а защо не и за Шампионска лига, тъй като предстоят сблъсъци с преките конкуренти. Ето я програмата за момчетата на Емери:

  • 8 април, Астън Вила - Нотингам
  • 15 април, Астън Вила - Нюкасъл
  • 22 април, Брентфорд - Астън Вила
  • 25 април, Астън Вила - Фулъм
  • 30 април, Манчестър Юнайтедс - Астън Вила
  • 6 май, Уулвс - Астън Вила
  • 13 май, Астън Вила - Тотнъм
  • 20 май, Ливърпул - Астън Вила
  • 28 май, Астън Вила - Брайтън

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички