От Рая в Ада и обратно! Борусия надви над Атлетико в зрелище за първи полуфинал в Шампионска лига от над 10 години (ВИДЕО)


От Рая в Ада и обратно! Борусия надви над Атлетико в зрелище за първи полуфинал в Шампионска лига от над 10 години (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2462 0

Борусия (Дортмунд) победи Атлетико Мадрид с 4:2 в изключителна драма и зрелище в мач-реванш от четвъртфиналите на Шампионска лига.  Юлиан Брант в 34' и Ян Маатсен в 39' дадоха преднина на Борусия. В началото на второто полувреме Матс Хумелс си отбеляза автогол, а в 65' Анхел Кореа изравни за Атлетико. Борусия реагира и в 72' Никлас Фюлкруг се разписа за 3:2, а три минути по-късно Забицер оформи крайния резултат.

Първият двубой в Мадрид завърши 2:1 в полза на "дюшекчиите", но не успяха да се справят и да запазят крехката си преднина. Това е първи полуфинал за немския тим от сезон 2012/13, когато стига до финал, но загуби от Байерн Мюнхен.

Борусия изигра много силно първо полувреме, в което играчите бяха мотивирани до краен предел и заслужено поведоха с 2 гола. Отлична тройна смяна на почивката от Диего Симеоне и силни минути донесоха изравняване за мадридчани, но това не бе достатъчно. Проблясъкът за "дюшекчиите" бе заличен от головата мощ на немския тим, който с нови два бързи гола си осигури продължаване напред.

В следващата фаза тимът ще се изправи срещу ПСЖ, който отстрани Барселона. Любопитното е, че  последните две титли на Байерн в надореварата бяха спечелени срещу Борусия Дортмунд и ПСЖ. Ако продължават баварците напред и стигнат до финалния мач, то ще се изправят срещу някой от тези два отбора.

Само два отбора някога са отстранявали Атлетико Мадрид от елиминaциите на туrнира, след като са загубили първия мач далеч от дома. Първият е Ювентус през сезон 2018/19.

Също така Борусия Дортмунд остана непобеден в последните си 10 домакински мача в Шампионска лига - 6 победи и 4 равенства с нов рекорд за тима  в това състезание.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите от Мадрид бяха по-активни от началото на срещата като упорито се хвърлиха в атака в търсене на гол и затвърждаване на преднината си. В 5' Алваро Мората успя да надбяга пазача си и да си осигури по-добра позиция. Напредна и стигна до наказателното поле, откъдето стреля, но встрани. Испанецът пропиля отлична чиста възможност, като трябваше да нанесе точен удар от близко разстояние. Малко след това пък вратарят на Дортмунд спаси удар на Родриго де Пол.

Домакините постепенно изравниха играта, като започнаха да играят все по-често с топката, създавайки остри атаки. Облак спаси удар на Юлиан Бранд, а в 18' след центриране на Юлиан Риерсон отдясно, Фюлкруг отклони с  глава към Адейеми. Той стреля от воле, но Ян Облак спаси.

Две минути след това Молина сбърка при опита си да да върне топката към Облак, но словенският страж реагира много добре и отби опасността. Играта бе тотално изравнена в следващите минути, като и двата отбора бяха заложили предимно на атакуващата фаза, като от всяка атака можеше да се стигне до попадение.

Последваха по-равностойни минути на "Сигнал Идуна Парк", като и двата отбора мислеха предимно за атака и при всяка удобна възможност опитваха да стигнат до наказателното поле на противника.

Така, в 34' след продължителна атака на тима на Терзич - Риерсон подаде към Матс Хумелс, Той даде прехвърлящ пас, който намери Бранд в наказателното поле, който от малък ъгъл отправи неспасяем удар.

Само 5 минути по-късно се стигна до втори гол, с което общият резултат стана 3:2 в полза на немския тим.  Марсел Забицер получи топката вдясно от наказателното поле, той веднага подаде към Иън Маатсен, който със страхотен удар от наказателното поле не сгреши.

3 минути преди края на редовното време играчите на Дортмунд поискаха втори жълт картон за Аспиликуета за действие, при което той спори за топка с Кобел. Реферът не отправи предупреждение. А в добавеното време домакините бяха близо и до трето попадение, но топката бе изчистена пред голлинията.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на почивката Диего Симеоне направи цели три смени в състава си, което се оказа много добър ход, тъй като 4 минути след подновяването на играта отборът му върна едно попадение.  Гризман центрира вдясно и намери Марио Ермосо на далечната греда. Той свали топката с глава, но в опит да я изчисти Матс Хумелс си вкара автогол.

В 57' Анхел Кореа бе изведен от Коке и стреля, но встрани. 7 минути след това Борусия допусна нов гол. Кореа подаде към Родриго Рикелме, чийто удар бе спасен от Грегор Кобел. Отбитата топката стигна до Коре, който с мощен удар изравни 2:2.

Точно, когато изглеждаше, че домакините са тотално сломени, то намериха сили и се завърнаха с гръм и трясък. В 71' излязоха отново напред в резултата, като Никлас Фюлкруг се възползва от центриране и с удар с глава прати топката във вратата.

Само 3 минути по-късно "жълто-черните" се възползваха от ентусиазма в своите редици. След по-дълга атака топката стигна до Забицер след блокиран удар. Въпреки че имаше няколко играчи между него и голлинията това не го спря да се разпише в долния ляв ъгъл.

В 81' Облак успя да се справи с опасността, идваща от Фюлкруг, като спечели битката помежду им, като до края на двубоя Борусия атакуваше и се справи да удържи преднината си.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Дортмунд: 1. Грегор Кобел 26. Юлиан Риерсон, 15. Матс Хумелс, 4. Нико Шлотербек, 22. Иън Маатсен  20. Марсел Забицер, 23. Емре Джан (К) 27. Карим Адейеми, 19. Юлиан Бранд, 10. Джейдън Санчо  14. Никлас Фюлкруг

Атлетико: 1. Ян Облак –16. Науел Молина, 20. Аксел Витсел, 2. Хосе Хименес, 22. Марио Ермосо, 3. Сесар Аспиликуета  14. Маркос Йоренте, 6. Коке (К), 5. Родриго де Пол – 19. Алваро Мората, 7. Антоан Гризман

ПРЕДИ ДВУБОЯ

През настоящия сезон Борусия не взе участие в битката за титлата в Бундеслигата и по-скоро спори за място в топ 4. В момента "жълто-черните" са пети в шампионата.

Все пак, сезонът им не може да се нарече "провал", предвид факта, че тимът е сред последните 8 в най-силния европейски клубен турнир.

Опасната атака на Атлети и огнената атмосфера в Дортмунд

Германците са с гол пасив след първия мач, но страхотните им фенове ще са непреодолим фактор в реванша, който може да промени ситуацията.

Атлетико е на четвърто място в Ла Лига, но в Шампионска лига е в сверия от 17 поредни мача без загуба у дома. Въпреки това в гостуванията отборът на Диего Симеоне не се справя добре. Има само 1 победа и цели 4 загуби в последните си 7 мача навън във всички турнири.

"Дюшекчиите" обаче могат да бъдат опасни в атака. Дуото Антоан Гризман и Алваро Мората е едва второто в топ 5 първенствата на Европа, в което и двамата играчи са реализирали поне по 20 гола във всички турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички