С новия формат в Шампионска лига: УЕФА се готви за печалби от 5 милиарда евро от тв права


С новия формат в Шампионска лига: УЕФА се готви за печалби от 5 милиарда евро от тв права
Снимка: Getty Images

2040 0

Докато европейските зрители се наслаждават на полуфиналите на Шампионска лига, УЕФА напредва твърдо в плановете си за разширяване, оптимизиране и постигане на по-добро икономическо представяне. И то да стане факт в турнир, който през 2024 г. ще претърпи дълбока реконструкция. Следващият сезон в Шампионска лига ще бъде последният с настоящия формат.

Огромни промени при тв излъчването и много повече пари

През сезон 2024/2025 турнирът ще бъде разширен от 32 на 36 отбора, което означава, че ще има повече мачове - 189 мача вместо 125 (64 повече от сега). Промяната на формата (въз основа на швейцарския модел, т.е. мачовете у дома и като гост ще бъдат премахнати) също се счита за по-привлекателна за телевизионните оператори, тъй като ще има повече мачове между поставените отбори в първата фаза, отколкото преди. Това е решаващ фактор за УЕФА в преговорите с телевизионните компании.

"Работим върху както консервативни, така и по-оптимистични прогнози в диапазон, който бих казал между 4,6 милиарда евро и 4,8 милиарда евро“, каза директорът на състезанията на УЕФА Джорджо Маркети на брифинг за медиите тази седмица. Тази оценка умножава цифрите, получени досега (3,035 милиарда евро днес срещу 1,324 милиарда евро преди десетилетие) с три основни пазара, които вече са затворени: Съединените щати, Франция и Обединеното кралство.

Приходи от излъчване от Съединените щати

Въпреки че няма официални данни, се изчислява, че приходите на УЕФА от продажбата на нейните права за излъчване в САЩ са около 2 милиарда евро. Почти двойно повече от предишната сума.  Сделките за права са за шест години, което е двойно повече от предишното споразумение.

Промени и при европейските страни

В Обединеното кралство "Amazon" ще влезе изцяло заедно с BT в ново сътрудничество, което ще започне през 2024 г. То гарантира, че платформата ще избира най-добрите мачове във вторник вечер – общо около 20 двубоя по време на състезанието. BBC осигури тригодишна пакетна сделка с допълнения. Всичко това ще донесе приблизително 1,6 милиарда евро. Междувременно във Франция Canal+ ще плати 480 милиона евро за правата върху състезанията на УЕФА. Canal+ обаче няма да може да предложи финала на Шампионската лига, тъй като финалът се счита за "защитено събитие" от особен интерес във Франция, което трябва да се излъчва по безплатна телевизия.

В Испания все още няма новини за това кой ще получи аудиовизуалните права. До 2024 г. правата са в ръцете на Telefónica, въпреки че има съобщения, че платформи като Amazon биха били готови да наддават за новия договор. Страни като Италия, Германия или Испания се считат за много интересни за УЕФА поради големите си футболни традиции и медийното предаване на състезанието. Това са само част от промените, които ще настъпят с новия формат, за отборите също ще има много новости.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички