Реал Мадрид се върна от отвъдното и ще спори с Ливърпул за трофея в Шампионска лига


Реал Мадрид се върна от отвъдното и ще спори с Ливърпул за трофея в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

11540 0

13-кратният европейски шампион Реал Мадрид сътвори един от най-великите обрати в историята, за да отстрани Манчестър Сити и да се класира за големия финал на Шампионска лига. "Кралят" на Европа победи "небесносините" с 3:1 след продължения на "Сантяго Бернабеу" и с общ резултат 6:5 от двата мача си осигури мач за рекордна 14-а титла в най-престижния европейски клубен турнир.

До 90-ата минута "кралете" изоставаха с два гола в общия резултат и изглеждаше, че няма как да се върнат в мача, но хората на Карло Анчелоти някак съумяха да вкарат двубоя в продължения, където довършиха своя съперник. В герой за "белите" се превърна резервата Родриго, който отбеляза и двата гола за Реал в продължението на редовните 90 минути.

Първото полувреме не предложи особено зрелище за неутралните фенове, като липсваха голови ситуации. Сити обаче контролираше мача, а Реал не отправи нито един точен удар в първите 45 минути. През втората част нещата не се промениха особено, като в 73-ата минута "гражданите" направиха огромна крачка към финала, след като Рияд Марез се разписа за 0:1.

В 90-ата минута Реал Мадрид успя да изравни резултата, след като Родриго се възползва от асистенция на Бензема, за да разстреля Едерсон от близка дистанция. Голът на "Бернабеу" вдъхна вяра на играчите, които секунди по-късно вкараха и втори гол, който бе реализиран отново от Родриго, за да вкара мача в продължения.

Манчестър Сити така и не се съвзе от шокиращия обрат и в първите минути на продълженията тимът инкасира и трети гол. Това се случи след нарушение на Рубен Диаш в наказателното поле и отсъдена дузпа за Реал, която бе реализирана хладнокръвно от Карим Бензема. След това Сити нямаше ясна идея как да се върне в мача и закономерно отпадна.

Изключителна роля за победата на Реал изигра и вратарят Тибо Куртоа, който бе избран за играч на мача. Стражът се отличи с няколко ключови намеси, без които този обрат надали щеше да е възможен. За "кралете" предстоят празненства и след това подготовка за финала срещу Ливърпул на 28 май на "Стад дьо Франс". Сити пък ще трябва да се фокусира върху спечелването на Висшата лига, където има само точка аванс пред Ливърпул.

Спектакълът между Реал Мадрид и Манчестър Сити в СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата на "Бернабеу" започна равностойно, като двата отбора се захапаха от първата минута. Битката обаче бе предимно в средата на терена, без да се стига до сериозни опасности пред някоя от двете врати. Първата по-добра ситуация се откри пред Карим Бензема, който засече центриране с глава, но неточно.

В 20-ата минута Манчестър Сити можеше да открие резултата, след като Бернардо Силва излезе на стрелкова позиция. Ударът на португалеца обаче бе отразен от Куртоа. В следващите минути Сити контролираше малко повече топката. Тимът отправи и няколко точни удара към вратата на "белите", които продължаваха да не намират вратата на Едерсон.

В 40' Фил Фодън опита опасен удар от воле към вратата на Реал, но Тибо Куртоа се намеси. В заключителните минути Реал упражни известен натиск пред вратата на "небесносините", но без особен резултат. Домакините завършиха първата част без отправен точен удар, докато Сити отправи четири към вратата на "кралете".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди на втората част Реал Мадрид можеше да открие резултата. След заучена ситуация топката бе изритана в предни позиции зад отбраната на Сити, където Дани Карвахал овладя топката и веднага центрира в наказателното поле. Там на далечната греда Винисиус успя да засече топката, но ударът му не намери очертанията на вратата.

В 73-ата минута Манчестър Сити направи сериозна крачка към финала в Шампионска лига, отбелязвайки гол във вратата на Реал. След настъпателна акция през центъра на игрището топката бе подадена надясно към Рияд Марез в наказателното поле, който с мощен удар в близкия ъгъл откри резултата - 0:1!

В заключителните минути на срещата Манчестър Сити бе много близо и до второ попадение. Първо Ферлан Менди успя да изчисти топката на голлинията, а след това Джак Грийлиш действа технично в наказателното поле, за да си осигури пространство за удар. Изстрелът на Грийлиш по диагонала бе изключително добър, но Куртоа със сетни сили успя да избие топката в корнер.

Сити се прибра назад в последните минути и това позволи на Реал да го притисне. В 90' центрирана топка в наказателното поле бе свалена от Бензема с глава към Родриго, който успя да вкара в мрежата на Едерсон - 1:1! Попадението даде сили на "кралете", които секунди по-късно вкараха и втори гол, който отново бе дело на Родриго - 2:1!

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Само три минути след началото на продълженията Реал Мадрид получи правото да изпълни 11-метров наказателен удар. Рубен Диаш извърши нарушение в наказателното поле, а главният арбитър Даниеле Орсато посочи бялата точка. Карим Бензема застана зад топката и хладнокръвно се разписа - 3:1!

В самия край на първото продължение Манчестър Сити бе изключително близо до изравняване на общия резултат от двата мача. След центриране в наказателното поле Фил Фодън успя да отклони топката с глава, но Тибо Куртоа блесна с поредната си невероятна намеса, избивайки топката с една ръка. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Начо, Милитао, Карвахал, Каземиро, Модрич, Кроос, Валверде, Винисиус, Бензема

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Лапорт, Диаш, Уокър, Родри, Де Бройне, Бернардо, Фодън, Марез, Жезус

Реал Мадрид - Манчестър Сити по ТВ: Къде да гледаме мача-реванш от 1/2-финалите в Шампионска лига?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Реал Мадрид - Манчестър Сити

ПРЕДИ РЕВАНША

Първият двубой между двата състава на английска земя предложи истинско зрелище, като "небесносините" могат да съжаляват, че не спечелиха с по-голяма разлика срещу Кралския клуб, който се представи посредствено в защита, но за сметка на това наказа грешки в отбраната на съперника и остана в играта за реванша.

Тимът на Карло Анчелоти вече се справи с изоставания в резултата в предишните елиминационни фази и срещу ПСЖ, и срещу Челси, като е готов за нов обрат, който да го прати на финала в Париж на 28 май - техен първи от 2018 година насам.

"Белият балет" е абсолютен рекордьор по трофеи от най-престижния европейски клубен турнир с 13, докато Сити търсят все още първи триумф в надпреварата, след като миналата година отстъпи на Челси с 0:1 в спора за отличието.

*Победителят от тази двойка ще се изправи срещу Ливърпул, който вчера (3 май) отстрани Виляреал с общ резултат 5:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички