Ранен и късен гол попариха ПСВ и класираха Борусия (Дортмунд) сред най-добрите 8 в Шампионска лига


Ранен и късен гол попариха ПСВ и класираха Борусия (Дортмунд) сред най-добрите 8 в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

1458 0

Борусия (Дортмунд) спечели реванша срещу ПСВ Айндховен и се класира за четвъртфиналите на Шампионска лига след 1:1 в първия мач. "Жълто-черните" победиха у дома с 2:0 със скъпоценен гол на играещия под наем за тях Джейсън Санчо и попадение на Марко Ройс в добавеното време.

Английският национал се разписа още в 3-ата минута на двубоя. В 77' пък Никлас Фюлкруг отбеляза второ попадение за домакините, което обаче бе отменено заради спорна засада на нападателя. В 53' пък Ървинг Лосано нацели гредата на Кобел. Крайното 2:0 оформи резервата Марко Ройс в 90+5' или точно 20 минути след като се бе появил в игра. 

Санчо вкара в 3' и се контузи 70 минути по-късно

Нидерландците, които са убедителен лидер в Ередивизи и нямат загуба в първенството все още, не успяха да се класират на 1/4-финал за първи път от сезон 2006/07 насам и да затвърдят успешния си сезон. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна доста динамично, като домакините не се мотаха и атакуваха още в началните секунди. Във втората минута шут на Маатсен мина над вратата на Бенитес от ПСВ. Натискът на "жълто-черните" продължи и в 3' те успяха да отбележат. В ситуацията Джейдън Санчо получи топката близо до дъгата на наказателното поле и с не особено силен, но добре насочен удар между краката на Тил спря топката в мрежата на ПСВ - 1:0. 

В 11' Фюлкруг излезе на добра позиция, но ударът му мина встрани от вратата. При нова "жълто-черна" атака в 16' Бенитес отрази удар на Бранд, а при добавката Мален от много близо не успя да насочи добре топката и стражът на гостите се справи.

ПСВ трудно успяваше да стигне до ситуации в половината на Борусия. В 27' Забицер намери отдясно Мален с дълъг пас, а нидерландецът стреля покрай вратата на гостите. В средата на полувремето тимът от Айндховен се поактивизира и в 34' Гуус Тил стигна до изстрел към вратата на Кобел, но право в ръцете на вратаря.

В 40' пък мерникът на Дониел Мален отново му изневери тази вечер, като той прати топката покрай гредата след изстрел от наказателното поле.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините повториха началото на първата част и след почивката и в 48' Дониел Мален за четвърти път се размина с попадение след свой удар. Той стреля от вътрешността на наказателното поле, а рикошетът в тялото на защитник помогна на Валтер Бенитес да улови.

Отлична възможност за ПСВ в 53' - Ървинг Лосано стреля с десен крак от границата на наказателното поле, но топката кацна на дясната греда. Три минути по-късно Кобел се намеси добре при удар отдясно на Бакайоко. 

В 64' нова атака на Борусия завърши със спасяване на отлично представящия се тази вечер страж на ПСВ. Този път той отрази удар на Фюлкруг след подаване на Мален. 

С напредването на времето нидерландският първенец натисна домакините и първо в 69' Де Йонг стреля неточно, а 2 минути по-късно Кобел спаси с една ръка диагонален изстрел на Бакайоко.

В 73' голмайсторът на Дортмунд в този мач - Джейдън Санчо, изглежда получи разтежение и бе заменен в 75'. Неговото място на терена зае Марко Ройс. В 77-ата минута Борусия (Дортмунд) стигна до втори гол, в който бе замесен именно той. Легендата на тима изведе по чудесен начин Никлас Фюлкруг в наказателното поле и той от движение прати топката в мрежата на ПСВ. Оказа се обаче, че нападателят на домакините е бил с малко в засада, заради което голът му бе отменен. Решението обаче бе спорно.

В 94' капитанът на ПСВ - Люк де Йонг регистрира невероятен пропуск. Той се изправи очи в очи с Кобел, но стреля високо над вратата. Малко преди това удар на Джордан Тезе премина покрай целта.

В 90+5' Марко Ройс успя да запише името си в историята на този двубой, реализирайки за 2:0. Той се възползва от подхлъзване на бранител, напредна, остана очи в очи с вратаря и стреля покрай него, спирайки топката в мрежата му. 

Стартови състави:

Борусия: Кобел, Бранд, Джан, Забицер, Зюле, Йозджан, Маатсен, Мален, Санчо, Фюлкруг, Хумелс
ПСВ: Бенитес, Бакайоко, Боскагли, Веерман, Де Йонг, Дест, Мауро Жуниор, Схаутен, Тезе, Тил, Тилман

Борусия: Кобел, Бранд, Джан, Забицер, Зюле, Йозджан, Маатсен, Мален, Санчо, Фюлкруг, Хумелс

ПСВ: Бенитес, Бакайоко, Боскагли, Веерман, Де Йонг, Дест, Мауро Жуниор, Схаутен, Тезе, Тил, Тилман

ПРЕДИ МАЧА

"Жълто-черните" карат сезон, който може да се счита за провал. Тимът не е в битката за титлата в Германия - намира се на четвърто място и изостава с 20 точки от лидера Байер Леверкузен.

Това положение и резултатите, които не впечатляват, станаха причина да се говори усилено за уволнението на Един Терзич, но засега той остава на поста си. В последните 2 кръга Борусия спечели срещу Унион Берлин и Вердер Бремен, но желанието на ръководството е тимът да се класира на 1/4-финал в Шампионска лига.

От друга страна, ПСВ кара страхотен сезон, намирайки се на върха в Ередивизи, изпреварвайки най-близкия си преследвач с 10 точки. Тимът от Айндховен няма загуба през настоящия сезон в Нидерландия.

Първият осминафинал между двата тима, провел се на Ниската земя, завърши с равенство 1:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички