Атакуващ футбол, но решаващият удар липсваше: ПСВ и Борусия оставиха развръзката за реванша в Шампионска лига (ВИДЕО)


Атакуващ футбол, но решаващият удар липсваше: ПСВ и Борусия оставиха развръзката за реванша в Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2432 0

ПСВ Айндховен и Борусия Дортмунд завършиха 1:1 в първи 1/8-финален сблъсък в Шампионска лига. Безспорно това са двата отбора, които са считани за аутсайдери и с най-малък шанс за триумф, но двубоят, който предложиха зарадва с атакуваща игра.

В 24' "жълто-черните" поведоха в с гол на Дониел Мален. Люк де Йонг изравни резултата в 56', реализирайки от дузпа, отсъдена за нарушение на Матс Хумелс срещу Малик Тилман. Отсъждането обаче породи сериозни дискусии и играчите на немския тим имаха сериозни претенции. Развръзката в сблъсъка между отборите ще остане за реванша на 13 март.

Отборът от Бундеслигата затвърди една своя статистика. А именно, че никога не е губил мач като гост от Шампионска лига, когато е водил на полувремето, като е спечелил 19 и е завършил три равенства. Домакинският отбор имаше общо 14 удара - 4, от които точно. Борусия пък бе с 8 удара - 5 точни. Джейдън Санчо започна като титуляр за гостите, като остана 68 минути на терена, но не направи нищо запомнящо се.

ПСВ се класира за осминафиналите още след първите пет мача, в които завоюва девет точки. Тимът се справи с конкуренцията на Севиля и Ланс в спора за второто място, а от Арсенал не загуби у дома, след като в Лондон отстъпи с 0:4. Борусия Дортмунд пък не само се справи в "Групата на смъртта", но и завърши първи. Две победи бяха записани над Нюкасъл, една над Милан, а единственото поражение дойде на терена на ПСЖ.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

"Жълто-черните" започнаха по-активно двубоя с повече владеене на топката. Фюлкруг пък поиска медицинска помощ още в 4', но след кратък преглед се видя, че не е пострадал тежко и остана на терена.

В 14' Малик Тилман отне топката от Иън Маатсен, като успя да напредне през центъра. Той опита да подаде наляво към Ървин Лосано, но топката рикошира и се насочи към вратата, но стражът на Дортмунд внимаваше.

При следващата атака Дониел Мален стреля по земя, но Бенитес спаси. В 16' се откри нов шанс пред ПСВ, когато Тилман бе оставен сам на границата на наказателното поле, но ударът му бе неточен. 3 минути след това Дортмунд можеше да открие резултата, но но ударът от наказателното поле на Фюлкруг прелетя над напречната греда.

В 24' гостите стигнаха до откриващо попадение, като Дортмунд успя да отнеме топката още в полето на домакините. Никлас Фюлкруг свали за Марсел Забицер, а той успя да продължи надясно към Дониел Мален. Той нахлу мощно в наказателното поле и прати топката в горния ляв ъгъл.

В 37' Бакайоко успя да стигне до прехвърлящо подаване и стреля, но топката мина покрай дясната греда. Това бе и последното по-интересно положение за първата част.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката натискът на ПСВ от края на първото полувреме продължи. Още в 49' се стигна до опасност, но нидерландският отбор спечели единствено корнер.  И в следващите минути атаките по посока вратата на Кобел продължиха.

В 55'  Матс Хумелс извърши нарушение срещу съперников играч в собственото си наказателно поле и съдията посочи бялата точка. Люк де Йонг застана зад топката, като я прати в долния ляв ъгъл. От Борусия имаха сериозни претенции за дузпата, които обаче не бяха чути.

В 61' Малем стигна до центриране в наказателното поле от корнер, но отклони над напречната греда. 10 минути след това Волф си освободи пространство в наказателното поле, но изстрелът му бе спасен от Бенитес.

Девет минути преди края на редовното време удар на Сержиньо Дест бе спасен от стража на Дортмунд. До края на мача положенията намаляха, като и двата тима много внимаваха.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ПСВ: Бенитес, Тезе, Схаутен, Боскагли, Дест, Тилман, Веерман, Сайбари, Бакайоко, Де Йонг, Лосано;

Борусия Дортмунд: Кобел, Риерсон, Хумелс, Шлотербек, Маатсен, Забицер, Джан, Мален, Ройс, Санчо, Фюлкруг;

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В Ередивизи тимът е с 10 точки аванс пред втория Фейенорд и не успя да спечели в само 2 от 22 кръга до този момент. Борусия Дортмунд пък е замесен в спора за Топ 4 в Бундеслигата, като на пръв поглед има шанс да се бори за последните две места в конкуренцията още на РБ Лайпциг и Щутгарт.

Борусия Дортмунд има добри скорошни резултати срещу ПСВ Айндховен и спечели два от последните три мача, изиграни между двата отбора, като другият мач завърши наравно. 

Нидерландският тим загуби осем от последните си 12 мача срещу съперници от Бундеслигата в Шампионска лига и ще изиграе първия си мач в елиминации срещу германски отбор тази седмица. Борусия Дортмунд загуби само един от последните си четири мача далеч от дома срещу холандски опоненти в Шампионската лига, но загуби предишната си подобна среща срещу Аякс през 2021 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички