Президентът на Аталанта: Целта ни догодина е да не изпаднем


Президентът на Аталанта: Целта ни догодина е да не изпаднем
Снимка: Getty Images/Guliver

1209 0

След забележителния си рейд в Шампионска лига и изравняване на рекордно класиране в Серия А с третото място през изминалия сезон, Аталанта вече постави целта си за следващата кампания –да избегне изпадането.

Серията на бергамаските в тазгодишното издание на най-престижния европейски клубен турнир приключи по съкрушителен начин в сряда, когато тимът допусна два късни гола и отстъпи на Пари Сен Жермен с 1:2 в четвъртфинала помежду им в Лисабон.

Мнозина обаче биха искали да видят чудесния в атакуващ план състав на Аталанта да достигне дори по-далеч в турнира догодина и да направи още мачове, подобни на двете срещи с Валенсия, където италианците отстраниха испанския си съперник след общ резултат 8:4 във фазата на осминафиналите.

Въпреки това, финансовата реалност в модерния футбол прави нещата по-трудни за отбори като Аталанта да се конкурират редовно с големите европейски клубове, а президентът на тима Антонио Перкаси даде да се разбере, когато бе запитан относно това дали съставът може да се бори за Скудетото през следващия сезон.

Нека първо помислим за нашето спасение. Всичко отвъд това е фантастично. Страдахме години наред, и нашата цел е да останем в Серия А. Това е реалността, винаги е била такава“, каза той. За европейските грандове, краят на сезона и летният трансферен прозорец са време, в което отборите взимат най-талантливите играчи от по-непретенциозните си съперници, правейки финансови предложения, които нито играчът, нито клубът могат да откажат.

По същата логика, предизвикателството за средните отбори като Аталанта е това да избегнат продажбата на най-добрите си футболисти и старши треньор, което би ги оставило с това да изграждат състава си от нулата. До тук Аталанта успя да избегне тази съдба. След три изпадания между 2003 и 2011, тимът се наслади на голям напредък след идването на Джан Пиеро Гасперини през 2016.

62-годишният специалист ги изведе до четвъртото място в първия си сезон начело и независимо, че Андреа Конти и Франк Кесие напуснаха отбора в посока Милан, съставът се възстанови и завърши седми през 2017-18, достигайки и до полуфиналите за Купата на Италия. Това беше последвано от две последователни трети места, както и дебютно участие в Шампионската лига през тази кампания.

Няколко играчи ще бъдат обект на сериозен интерес, не само Дуван Сапата. Ще направим всичко възможно да ги задържим, освен ако предложените суми са невъзможни за отказ. Нашият прогрес не е случаен, а е постоянно израстване и възнамеряваме то да продължи. Футболът е меритокрация. Виждаме много малки и средни клубове в Италия, които работят в тази насока, и се надяваме да има повече след нашето пътешествие“, завърши Перкаси.

Междувременно наставникът на Аталанта сподели кой ход в мача с ПСЖ се е оказал повратен за поражението им (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички