Преди Шампионска лига: Реал - Ливърпул (възраст, национали, цена и още), Анчелоти - Клоп (преки сблъсъци)


Преди Шампионска лига: Реал - Ливърпул (възраст, национали, цена и още), Анчелоти - Клоп (преки сблъсъци)
Снимка: Getty Images

2009 0

Днес (15.03) стават ясни окончателно всички четвъртфиналисти в тазгодишното издание на Шампионска лига. Разбира се, сблъсъкът, който приковава погледите, противопоставя Ливърпул и 13-кратния европейски клубен шампион, както и актуален носител на трофея - Реал Мадрид.

Именно това бе и финалът през миналата кампания, когато "кралския клуб" вдигна 13-атата. Футболистите на Карло Анчелоти взеха удобна преднина и след първия осминафинален дуел. Те губеха с 0:2, но в крайна сметка обърнаха до 5:2.

Преди реванша между двата европейски колоса екипът на SportLive ви представя интересни факта около двата клуба, както и преките дуели между Анчелоти и Юрген Клоп до момента.

Преди реванша в Шампионска лига: Реал Мадрид срещу Ливърул (статистика)

- Съставът на Реал е оценен на 851 милиона евро, а този на Ливърпул - на 931 милиона евро;

- все пак средната цена на играч на Реал е 35,46 млн. евро, а на футболист на Ливърпул - 31,03 млн. евро;

- най-скъп футболист на Реал - Винисиус (120 милиона евро), най-скъп играч на Ливърпул - Салах (80 милиона евро);

- средна възраст: за играчите на Реал - 28 години, а за тези на Ливърпул - 27 години;

- национални състезатели: 14 при "белите", 18 при "червените";

- чужденци: 17 при испанците, 21 при англичаните;

Съперничеството Реал Мадрид - Ливърпул в Шампионска лига през 21-ви век

През този век двата отбора са се изправяли един срещу друг в 9 случая и определено мадридчани имат сериозно предимство. Още повече, че те са печелили два финала в най-престижния европейски клубен турнир срещу този опонент - през 2018-а и през 2022-ра.

Не така обаче стартира съперничеството им през века. През 2009-а се срещат отново на осминафиналите, а тогава мърсисайдци са повече от убедителни. Те печелят с 1:0 като гост, а на реванша у дома разгромяват опонента с 4:0 и продължават напред с общ резултат 5:0.

Единственият им дуел в груповата фаза идва през 2014-а година, когато там е и Лудогорец. И в двете срещи "кралския клуб" побеждава - първо с 3:0 на "Анфийлд", а впоследствие и с минималното 1:0 на "Сантяго Бернабеу".

Стигаме и до четвъртфиналите през 2021-ва. Тогава Мохамед Салах и компания са изпълнени с желание за мъст след загубения финал, но отново допускат поражение в първия двубой - с 1:3 като гост. На реванша на "Анфийлд" пък попадения не падат.

През миналата 2022-ра година, както споменахме, на финала Реал печели с минималното 1:0. Сега "кралския клуб" прави нова голяма крачка към болезнен удар по Ливърпул, който остава без победа над "кралете" в турнира от 2009-а. Сега не просто има нужда от такава, а и от успех, гарниран с поне три гола разлика.

Карло Анчелоти срещу Юрген Клоп

Двама от най-големите специалисти при треньорите в историята са се срещали 12 пъти един срещу друг. Големият победител от тези сблъсъци категорично е италианецът. Той е спечелил половината от тези мачове (6). Останалите 6 също са разделени на две - половината са спечелени от Клоп (3), а останалата - срещи, завършили наравно (3).

Сблъсъкът започва в 22:00 часа българско време. Ще можете да следите реванша от осминафиналите в Шампионска лига Реал Мадрид - Ливърпул НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички